Skrubba-LO och scrappad julklapp

image708

Den här LOn publicerades häromdagen i Scrappizbloggen. Den är resultatet av en färgutmaning vi hade i redaktionen, att blanda slumpade färger. Jag fick limegrönt och rosa på min lott.

Annars har jag inte hunnit pyssla så mycket under december. En scrappad julklapp fick det bli däremot:

image709

image710

Labero är så hygglig så han har högupplösta pressbilder för nerladdning på sin hemsida, så jag kunde göra ett eget biljetthäfte. Svart sugarcoated cardstock kändes som ett måste. Glossy-foto på utsidan (jag använder annars oftast matta fotopapper) och duvbilden är utskriven på en metallicskimrande cardstock från Prism.
Uppmärksamma läsare noterar att jag använt Tangerine (kryss i taket - Sara har stansat!!!). *flin*

Kakel å sånt

En liten byggrapport tänkte jag hinna med innan jag tar nyårsfirande-kväll!

Det är fortfarande köket som har huvudfokus, och nu är det så "nästan" klart att Magnus vill göra det sista så vi verkligen blir klara innan nästa projekt påbörjas.

Det har kaklats över spisen, och vi ramlade även över den perfekta "runt vedpannan"-beklädnaden av en ren slump. Vi hade egentligen ingen aning om vad vi ville ha där, så när den svarta blanka mosaiken låg där och plirade på oss på Cheapy var det bara bingo! Perfekt stilbrott och matchning till vedpannan för att skapa det där lilla extra.

image704

Plus att det var enklare att pussla mosaik på de smala kanterna än kakelplattor!

image711

Det är inte fogat än. Vi får välja mellan "värme" och "kakeljobb runt spisen" därför har det inte blivit fogat än. Plus att det ska kaklas över diskbänksraden också.

image705

Vi har drabbats av en grytdödare! Blixten visade visst minsta dammkorn och fettfläck också *fniss* Brorsan hade varnat för att inköp av induktionshäll kunde innebära ett visst utbyte av grytförrådet... Jojo.

image706

Dessa + stekgryta och stekjärn funkar.

image707

Dessa funkar inte.... (ignorera våffeljärnet - jag har inte för avsikt att prova det på hällen).
Vi saknar en normalstor "risgryta" och en liten såsgryta (typ den med vita handtaget på bilden i storlek - jag har inte kåll på måtten) + att det var lite ledsamt att den relativt (3-4 år sedan) nyköpta 10-litersgrytan inte heller funkade. Om någon behöver grytor - hojta! Några kan vi spara, eftersom vedspisen inte är så kinkig, men vi behöver ju inte så här många som inte funkar på induktionshällen...

Lådinflyttning har för övrigt varit mitt projekt medans Magnus pysslat med byggandet. Idag har vår diskmaskin fått front också, plus att socklarna är på väg på plats.

Gott nytt år alla läsare!
Här ska firas med plankstek, mandelparfait och bubbel!

Room rescue och declutter

Dags att fortsätta skrubbandet efter lite julledighet.

Jag börjar med att svara på en fråga jag fick av Sandra:
"Jag tycker ju det låter jättebra när du skriver att man inte ska behöva göra så mycket varje dag, men vad gör man när det är så rörigt att man håller på att gå åt? Det känns som om jag behöver göra en storstädning och SEDAN börja med sånt här... "

Babysteps är svaret!! Försök inte få allt rent och färdigt på en enda dag. Ta en bit i taget och fokusera på att få den biten ren, och hålla den ren. Om du ska börja med något "enkelt" eller något "kaotiskt" får du känna efter själv. Det "enkla" (= ett rum som inte har så mycket som "behöver" röjas och städas bort) kanske ger dej en ordentlig kick igång, men å andra sidan kanske ett röjt megakaos ger massor med flygenergi! MEN det är inte fel att göra en storstädning heller om det känns bättre för dej att börja färskt! Bara du försöker hänga på med rutinerna sedan så du inte faller tillbaka i gamla mönster. Det jag gillar med skrubba är att man kan köra igång parallellt med sitt "gamla liv" och upptäcker rätt snabbt (tyckte jag) att skrubbametoden är skönare och funkar "bättre", så jag kunde skippa allt det gamla tokstädandet helt... Jag har ändå mycket mycket renare nu än nånsin tidigare!

Jag har tidigare sagt att jag hade gratis igångkörningshjälp med helt nya rum som inte hunnit fyllas med bråte och stök. Jag har motvilligt gått med på att en fåtölj ställts in i sovrummet "så länge", och att det är lite skrot i bokskåpet som egentligen ska bo på andra ställen "sen". Under tiden som jag babysteppat på mitt eget sätt och smugit igång zonstädningen i dessa "rena" rum har jag förberett mej på att röja datorrummet (som nu är TVrum tillfälligt) - och det var verkligen KAOS med stora bokstäver där! De veckorna jag haft kaosrum som veckans zon har jag bara gjort de allra nödvändigaste veckorutinerna för att hålla "grundrent" i övriga huset, sedan har jag "decluttrat" kaosrummet i småryck den veckan efter lust och energi. Det fick ta tid! Vissa datorrumsveckor orkade jag inte alls, andra veckor kanske jag körde ett miniryck i datorrummet trots att det inte var "rätt vecka" bara för att jag var "klar" med annat och kände mej inspirerad.

image702

En bild på min NYA supershiniga sink! Kunde inte låta bli att plocka fram och dokumentera när jag hade skalat av den blå skyddsfilmen från nya diskbänken lillejulafton. Tänkte den kunde passa som illustration i min blogg. Jag har inga illusioner om att den någonsin ska vara så här blank och shiny nånsin igen! *ASG*

Lillejulafton hade jag "städdag" inför julen. Det betydde inte att jag for runt som en skottspole i alla rum. Jag kryssade av på min zonlista det som var kvar i badrummet - och "fuskade" inte med några oikryssade kryss (det får man annars!). Jag t.o.m. våttorkade golvet, som jag inte blivit färdig till tidigare eftersom vi haft en gammal skitig mopp och mannen hade byggsunkat bort alla rena skurhinkar osv. Nu finns ny skurhink och sprillans ny garnmopp (som jag trivs bäst med). Allt gjordes i lugna kvartar med vila mellan, fika, umgänge och lite pyssel. Veckorutinerna kollade jag också igenom och dammsög och dammade. Det stora rycket vi var tvungna att göra var att tömma hallen från byggbråten. Eftersom mannen redan tidigare i höst "organiserat" byggbråten i backar så visade det sej att jag oroat mej helt i onödan för detta ryck. Allt kunde bara lyftas in smidigt i vår nytömda gamm-hall för vidare byggförvaring - detta är grejer som måste bo nära renoveringen... Tog ingen tid alls, och nu har vi en ren hall som granen får bo i i år.

Nu glider vi in på det som sker Dag 9 på babystepsen. Det är nu du ska börja röja och rensa i röran på riktigt! Det vi gjort hittills är att sätta oss i rätt mentala stämning, plocka ner ambitionsnivå-ribban till realistisk nivå och jobba in en ny vana och nytt tänk.

Till dina nerskrivna dagsrutiner kan du nu lägga 5 minuter s.k. Room rescue - rumsräddning på morgonen. Det är lite åt hotspot-släckningshållet. Du ägnar helt enkelt 5 minuter åt att plocka bort saker som inte är där de ska. Det kan vara allt från att hänga upp handdukarna på badrummet och plocka bort vissna löv i fönsterkarmen till att sortera igenom reklamhögen (som kanske ligger på en hotspot) eller ställa i ordning skorna i hallen.

Många av oss gör säkert detta redan lite då och då, utan att tänka på det. Nu ska vi se till att det blir en "rutin" som inte går över i en obsession. När det gäller decluttrande så är detta svårare för vissa än för andra. Vi som är hamstrar/ekorrar och samlar och sparar på allt *räcker upp en hand* har svårare för den här biten, eftersom man har ett känslomässigt band till nästan allt man tar i på ett eller annat sätt. Alla ni andra som bara får rörigt ändå har mycket lättare för att rensa och städa! =OD

Jag förespråkar att man inte ska slänga saker som gör ont. Hitta istället bra och lämplig förvaring till sådant du vill spara. Sedan har du projekt i framtiden att gå igenom förvaringen med jämna mellanrum och kolla om det fortfarande gör ont att kasta prylen. Så här säger FlyLady:

What to declutter? Things to ask yourself as you get rid of your clutter:    
  • Do I love this item?    
  • Have I used it in the past year?    
  • Is it really garbage?    
  • Do I have another one that is better?    
  • Should I really keep two?    
  • Does it have sentimental value that causes me to love it?    
  • Or does it give me guilt and make me sad when I see the item?    
Cleanse this room of everything that does not make you SMILE.

Så här på sluttampen, när alla tröttnat på mitt svammel långt ner i inlägget, ska jag komma med ett erkännande.
Det "rum" jag till vardags befinner mej allra mest i har jag ännu inte inkorporerat i skrubbandet och jag städar det alldeles för sällan! Jag skäms för detta, men jag har samtidigt full tillit till att det ska med och läggas upp rutiner för också så småningom. Jag är inte "färdig" på långa vägar än! Rummet jag pratar om är mitt kontor/pysselstuga (där jag sitter nu). Dammsuger väl max 3 gånger om året i dagsläget... Skandal och ett rent under att jag inte blivit sjuk på kuppen.

image703

Skånetomten kommer med en sån här grön rackare (förra årets modell - de nya finns inte i så snygg grön färg) så då MÅSTE det ju bli betydligt enklare och roligare att dammsuga här - eller hur? Dessutom har jag stora planer på en ordentlig ommöblering under 2008 och kanske nytt golv också. Sitter med råsponten direkt under fötterna, och tyvärr höll det inte så bra. Där jag sitter har golvbrädorna knäckts över en av reglarna, så det är nerförsbacke.

Lite julledigt! God jul alla!

Kom på att det är jul, så vi tar lite julledigt med skrubba. Kul att se att fler hakade på!

image699

Greta hälsar God Jul. Hon var väldigt skeptisk till att hon fick konkurrens under granen nu när vi varit så tosiga att ställa in ett helt träd i hallen!

image701

Ännu en härlig mobil-bild på vår färdigklädda gran - kattvänlig såklart! Små plastkulor underst som man "får" tassa ner och jaga runt med, och glittret skippade vi ifall ifall. Den är även fastbunden i taket så den är "klättervänlig".

Det enda som oroar lite är att vi inte kommer att få se röken av henne på hela julen för att hon ska passa vattenhålet - hon är tosig i vatten just nu och kommer rusande så fort jag närmar mej badkaret. =OD Vi fick ju vattna granen så den inte är barrlös imorgon.

Nu ska jag ta med mej riktiga kameran och kanske plåta lite bättre julbilder under dagen. Hoppas inte för mycket dock - det är ju inomhus och dåligt ljus - inte kamerans bästa förutsättningar direkt...

Dag 8 - du flyger för fullt!

Jag måste citera en kommentar jag fick av Lisa, eftersom den är huvudet på spiken!

"...att lista upp zoner och pytsa ut lite städning på veckodagarna tror jag kommer hjälpa mig strukturera upp det. [...] städning har aldrig varit prio 1 för mig - det finns så mycket annat här i livet man kan göra istället. ;-D
Så - därför känns det mindre jobbigt om man lyckas (tillslut) att bryta ner det i 5 och 15-minutersblock och slippa storstäda när man väl gör något. För trots allt *vill* man ju ha det fint hemma!!"

Tack Lisa för att du formulerade det jag själv inte lyckats med riktigt med mitt svammel.

Dag 8 har vi hållt på en hel vecka med våra nya rutiner. Nu delar Flylady upp dom mer strukturerat på morgon och kvällsrutiner:

Morgon:
* Upp och piffa dej
* Läs dina kladdlapp och andra skrubbiga anteckningar i 2 minuter
* jobba lite med att vända dina negativa invändningar till positiva
* släck en hotspot i 2 minuter.

Kväll
* shina sinken
* lägg fram kläder till imorgon (om du gör det)
* 2 minuter hotspot (om det behövs)

Om du så bara har dessa rutiner klara så är det jättebra! När de sitter i ryggmärgen kan du plocka in nya grejer utan att det känns jobbigt. Vad gör jag av dessa grundrutiner då? Jag shinar sinken regelbundet (inte 100%!) och jag jobbar dagligen med hotspotsen. Sedan ägnar jag en del tankeverksamhet åt skrubbandet. Just nu är jag i en period när jag besöker forumet dagligen, eftersom det ger mej inspiration och peppning och energi. Jag blir inte stressad av att alla andra gör mer. De kanske "behöver" göra mer, både för att deras livssituationer kräver mer städning (vi har bara två katter som drar in skit i huset utöver oss själva - en barnfamilj kräver såklart lite mer underhåll) och för att de har en annan renlighetsribba, har med sig andra städ"måsten" från sin uppfostran osv. Huvudsaken är att man mår bra i det man gör!

Jag råder alla att kika på sina oöverstigliga städmåsten med kritiska ögon dock. Är det något moment som alltid totalt drar musten ur dej, som du aldrig blir av med? På vilket vis utför du denna uppgift och vad innebär den?

Ex 1. Måste du putsa alla fönster en gång om året innan julstjärnorna kommer upp, och drar dej för det in i det längsta för att de är så skitiga och det är så jobbigt, men du "måste ju" för så har alltid mamma gjort och då känns det bra för dej också att putsa fönsterna till jul? Med skrubba kommer du att putsa fönster varje vecka!! Haha! Men bara i din zon! Och du kanske hoppar över fönsterna en vecka när du inte hinner/orkar/vädret tillåter det. Då blir det fönstret bara putsat varannan månad, men vet du vad? Det är bra mycket mer än en gång om året som tidigare, och det var mycket mindre jobbigt att bara ta ett eller 2 fönster under en vecka än alla ...19?

Ex 2. Tvättar du livet ur dej och byter handdukar varje dag/varje vecka rutinmässigt? Behövs det? Ta handduken i badrummet. Du tvättar händerna, har vatten på dom, torkar vattnet på handduken. Den hänger sedan och torkar - förhoppningsvis. Vad smutsar ner den? Du tvättade ju händerna precis innan du rörde vid den. Man ser på en handduk när den börjar vara dags att slänga i tvätt. Och då menar jag inte att där är stora smutsfläckar på den. En helt nytvättad frottéhandduk är lite stel och frasig. Efter att den använts ett litet tag har vecken från linneskåpen hängt ut sej, och handduken ser bara mjuk och fluffig ut. När det är tvättdags börjar den "sloka" på kroken. Då slänger jag den i tvätt. I dagsläget tar det ungefär 2 veckor i mitt badrum. Men då är jag i princip själv på handduken, då mannen fortfarande går på lilltoan av gammal vana. Handduksbyte står med på min zonlista för badrummet också, mest som en påminnare ifall jag inte haft ögonen för "slokning". Omständigheterna är såklart annorlunda med grovarbetande man och mindre barn i huset - jag har handdukar i linneförrådet som är rätt dyngiga bortom räddning pga snubben jag bor med som ibland är oljig och annat om händerna och inte får dom riktigt rena vid avsvabbningen. Man får anpassa handduksförrådet efter behoven. Namnkrokar, färgkodade handdukar osv kan vara bra hjälpmedel för att slippa tvätta ihjäl sej i onödan.

Tillbaka till dag 8.

NU kan du få plocka fram en pärm om du vill använda en sån också. Här kommer nästa skrubba-term. CJ = control journal. Det är denna du påbörjar nu, din rutinpärm. En handskriven lista för morgonrutiner och en handskriven med dina kvällrutiner sätter du in i din pärm.

Jag har inte följt babystepsen, så jag har ingen pärm än. Det är bra för mej att ta detta ännu mer långsamt och fortsätta med mina kladdlistor. Jag gör i och för sig mina veckolistor på datorn, och jag offrade en halv dag härom månaden att identifiera mina zonbehov och veckobehov (när jag kände mej redo för det!). Men de är förhållandevis enkla - inte en enda bild och jag har hållt mej till ett typsnitt som jag bestämde snabbt, och den enda finessen är mina kryssrutor, som fanns inbyggda som styckesformat i AppleWorks. Jag kopierar dessa till varje ny vecka och kompletterar lite i "mallen" när jag kommer på nya saker.

Jag har såklart planer på att skaffa en ordentligt CJ med tiden, men jag såg faran hos mej själv direkt när det började pratas pärmar i forumet att jag skulle pärma mer än skrubba. Där är t.ex. en ny tjej nu som dök direkt i den fällan och har obsessat totalt över en rosa marimekko-pärm. *brrrr* Been there, done that, men jag ska inte dit igen. Och jag har nog med piff-och-gull-projekt vid datorn redan, så jag tog beslutet att vänta med pärmen tills jag inte kan hålla mej längre. Ett varningens finger för över-obsession alltså - det viktigaste är skrubbandet!

Självklart FÅR du sätta dej och piffa till en pärm och fundera på framtiden med den osv också - om detta är en metod du känner ger dej den energi du behöver för att få detta att fungera. Det jag varnar för är perfektionismfällan som innebär att du måste ha den perfekta pärmen och listorna utskrivna med perfekt typsnitt och allt ska vara perfekt INNAN du kan börja med dina rutiner. Ajabaja - fram med kaffefläcken igen och bryt perfektionistspiralen!!! =OD.

Imorgon ska vi rädda rum!

Hotspots (dag 6)

Hur går det med er sink-shinande? Har ni varit smarta och hoppat på tåget med mej, eller tänker du att du ska göra det sen "nångång" när du är mindre trött/har mer tid/inte har så mycket annat som måste göras? Tillhör du den sistnämnda kategorin så är du kanske inte riktigt redo mentalt för en ny vana. Det är helt OK, och du ska inte lägga detta på din skuldhög som suger energi. Nu vet du att det finns, kan smygläsa och kanske börja lite senare.

Ulrika, du undrade hur man kommer vidare, och om att välja sömnen före. Jag blev lite förbryllad att du skrev att det tar dig 20 minuter. Gör det det varje gång? Här kan det ta 20 minuter om det är mycket som står i blöt eller är "sara-hävt" på diskbänken i väntan på energi och bättre tider, men oftast tar det inte mer än max 10 minuter för mej. Har du hjälp med det, eller det är "alltid din tur"? Du kanske handdiskar förresten. Har förträngt hur det är...

Lite sink-shiningstips som funkar för mej:
Vi brukar äta vid 5-6-tiden och jag går och lägger mej vid 11. Min sink-shining sker när som helst mellan middan och sänggåendet (vi äter sällan kvällsmat som skräpar ner igen).
* Ta tag i köket direkt efter middan, duka av och rensa i köket, och känna lättnaden att vara klar direkt
* Om jag hinner säcka ihop vid matbordet så kan det bli Sara-hävning på diskbänken, eller till och med stå kvar på bordet. Ofta tar mannen avdukningen istället då (även om han kanske stod för matlagningen) eller så fixar jag det "när jag går förbi" lite senare.
* Shina sinken precis före sänggåendet - känns nästan meditativt ibland, som en slags mental nattning av huset att fixa det där sista, samtidigt som man skruvar ner energin i huset till sova-nivå. Ställa in det sista i diskmaskinen, köra igång den, släcka lampan och pyssla runt med nattning innan man kliver in i sovrummets lugn. Gör en mysig nattningsrutin av det istället för ett sista panikslamrande för att rasa i säng fortast möjligt! Något "blir" inte mysigt av sej själv - man skapar mysstämningen med sin egen inställning! Precis som adventsmys och julmys och fredagsmys och allt annat mys.
* Morgonshining funkar det också! Se på det positivt istället för som ett misslyckande att du inte gjorde det kvällen innan! Var det någon som tog skada av det? Det handlar om inställningen till stöket som möter en återigen. Ser man det som jobbigt så blir det det. Tar man bara tag i det (glöm inte nynna lite ;-) ) så är det inte så jobbigt.
* strunta i helt en dag - funkar det också om det inte är så mycket stök. Man har kanske dukat av bordet och haft en överfull diskmaskin sedan innan. En liten hög med tallrikar och ett par glas i eller på diskhon är inte så farligt. De står sej till nästa ryck utan att varken mögla eller dra till sej råttor, så man kan hoppa över en dag om man absolut inte orkar.

På senare tid har jag ofta fastnat i köket när jag bara skulle fixa en slurk kaffe till TV-tittandet, för att det är så skönt att "få det gjort". Dessutom har vi vår nya fantastiska digitalbox med inspelning, som spelar in kanalen man har igång kontinuerligt, så även om reklampausen tar slut kan man spola tillbaka och kolla på det man missat när man fastnat för länge! Det kan jag säga har förändrat både mitt tv-tittande och mitt skrubbande. Jag har inte den där ursäkten att jag kanske inte hinner innan xx börjar, så då skippar jag det.

Nu ska jag kanske säga att jag är dålig på benhårda rutiner. För mej funkar det inte att ha något bestämt ett visst klockslag, jag jobbar bättre med friare uppgifter. Att det ska vara gjort "någon gång under dagen/veckan" än "rutin vid sänggående". Du kanske också är sån? Eller du kanske behöver ha det mer uppstyrt så att du shinar sinken precis vid sänggåendet. Känn efter och tänk efter hur det funkar bäst för dig. Jag vet tjejer på Skrubba som har veckan uppdelad med olika rutiner olika dagar och är jättenöjda med detta (ex. återvinningen torsdagar, dammsugning måndagar). Jag låter det flyta mer på mina veckolistor, så att jag kan styra mina skrubbryck efter mina energier. På det viset har jag bättre förutsättningar att få det att fungera för mej.

image615

Nu ska vi prata Hotspots!
Bilden ovan visar en potentiell hotspot i mitt nya kök. Här kan du se hur den såg ut när den var som värst, men det var ju lite extremfall, eftersom vi inte hade några förvaringsytor alls då.

Nu inför även Flylady din nya bästa vän - timern! Jag harklar mej och skrapar lite med foten, visslar lite försynt och konstaterar att jag inte använder timer, och jag har en väldigt fånig ursäkt till detta. Min lilla pavlov-katt Russin (Pavlov var han som ringde i en klocka och fick hunden att börja dräggla efter mat, och påvisade betingad reflex). Han är stresskänslig och förknippar vår timer med nykokt fisk = godaste maten i världen. Så jag kan inte använda den för att inte stressa upp honom i onödan.

Börja med att fundera ut en hotspot du har i ditt hem som du vill "släcka" på sikt. Du kanske har en köksbänk eller köksstol där det alltid samlas reklam som egentligen borde skickats i pappersinsamlingen. Eller en byrå i hallen där allt möjligt skrot hamnar i väntan på transport till sina rätta platser. Det där med "rätta platser" tänker jag prata lite om senare i den här serien...

Nu citerar jag flylady: Ställ din timer på 2 minuter och attackera en av dina hotspots. Du behöver inte bli klar med din hotspot under dessa två miuter. Bara börja jobba med den och gör vad du hinner under dessa 2 minuter. Lägg t.ex. dina räkningar på ett särskilt ställe, så du slipper leta efter dom sen när de ska betalas.

Det är viktigt att du redan nu hejdar perfektionisten i dej och verkligen bara gör dessa 2 minuter! Jag vet precis hur det är. Det startar en hel kedja i skallen av grejer att göra! I det reklambladet är den där hyllan jag skulle kunna tänka mej att ha i hallen att ha telefonladdaren på, men då måste jag hitta ett annat ställe att ha mössor och halsdukar - dessa används förresten bara på vintern, vad ska man ha där på sommaren, och oj, där står påsen med pantflaskor lite dumt, den kanske ska flyttas.... Det är slut med sånt! Nu fokuserar vi på en enda sak i 2 minuter, sedan släpper vi det! Det är en dag imorgon också - det tar tid!

Dina andra dagsrutiner gör du som vanligt.
*Shina sinken
*Piffa dej på morgonen
* Läs din kladdlapp med dina rutiner (du har INTE förberett en pärm med fliksystem och värmt upp lamineringsapparaten hoppas jag! Bort bort bort med perfektionisten!! Lurar den för mycket - gå och sätt en kaffefläck på din kladdlapp med rutinerna, eller skrynkla till ett hörn eller något och njut av att den inte är perfekt!!)
*Förbered dej mentalt genom att läsa lite här - och du kanske vågar tassa in och läsa lite i något allmänt forum på Skrubba också för extra inspiration och utbyte av erfarenheter. Underskatta inte kraften av positivt grupptryck, men lär dej plocka russinen ur kakan och inte må dåligt av allt som inte "känns du".
* Jobba vidare med dina invändningar.

Imorgon kommer jag inte att skriva något, för dag 7 är en sån o-Sara-dag. Flylady inför en kvällsrutin att plocka fram kläder inför morgondagen. Jag tycker mina kläder ligger bra i sina garderober och byråer tills jag ska använda dom, så jag har skippat det momentet. En dagsrutin som inte passar mej. Men det kanske passar dej, det kanske hjälper till att kapa en stressig morgonrutin på samma sätt som en veckomeny här i vårt hus plockat bort en hel del negativ stress. Som sagt - vi väljer de delar som passar oss och anpassar efter våra förutsättningar och behov!

Positiv energi och resten av familjen!

Om man ska följa babystepen helt enligt Skrubba så ser de första dagarna ut såhär i korthet:

1. Shina sinken (14 dec)
2. Shina sinken och gör dig i ordning ordentligt på morgonen, även om du "går hemma" (15 dec)
3. Shina sinken, morgonpiffa dej och läs lite inspirationsmaterial (16 dec - jag skrev lite peppning här i bloggen!)
4. Shina sinken, morgonpiffa dej och skriv ner dina nya rutiner på en kladdlapp (17 dec)

Följdaktligen är vi framme vid dag 5 nu - så bra det går för mej att coacha "rätt". =OD

Vi jobbar med mental förberedelse och inför nya smårutiner "ovanpå" ditt vanliga vardagsliv. Dag 5 ägnar FlyLady åt att tänka positivt och se på alla invändningar mot dina nya rutiner. Hon förespråkar att du skriver ner alla dina invändningar till varför detta inte kommer att fungera för just dej och din familj och ditt hushåll. Sedan tittar du på alla invändningar och vänder dom till något positivt.

Exempel:
- Finns det något tråkigare än att tvätta?
+ Att lägga in en maskin tvätt tar max 5 minuter, sedan sköter den sig själv en timme - vad bra!
image698

Eftersom jag är mitt inne i min rehabilitering efter en utmattningsdepression har jag jobbat massor med positivt tänkande, energier och att vända på saker till något positivt. När jag jobbade som mest med detta var jag till och med trött på mej själv för att jag var så "äckligt positivt inställd" till allting - så kan man ju inte vara! Det måste vara något fel då ju! Eller...?

Jag hade fastnat i någonslags Vänner-Chandler-ironi-humor-negativ anda, och var gravt skadad av universitetstidens "kritiska tänkande" innan jag började min personliga utveckling. Hade precis tagit mej igenom 20-decenniets "världen ska vara rättvis, jag ska kämpa för allt som är bra och utrota allt som är dåligt" - en rätt utmattande period av mitt liv. Men det är en ganska normal livsfas har jag förstått. Jag kan fortfarande tänka kritiskt, men jag letar inte fel eller suger åt mej negativa vibbar hela tiden, utan mitt kritiska tänkande är positivt laddat.

Min prat-tant, som borde få något slags pris i positiva mästerskapet, om det finns ett sådant, bara tittade på mej och log när jag sa att jag var så "äckligt positiv att jag var trött på mej själv!". Sedan utbrast hon "jamen det är väl härligt! Du är till och med så positiv att du blir trött på dej själv! Underbart! Då är du på helt rätt spår". huh...? Det blir någon slags paradox, men det funkar! Så fort jag grottar in mej i en negospiral och försöker kväva min positiva inställning så hör jag bara Evalena säga sina positiva beröm istället: "BRA!" eller "Vad härligt!". Det är hon som har glorian på min gungbräda - den röde fixar jag än så länge fortfarande alldeles för bra själv. =OD

Nu ska jag avslöja en hemlighet...

Man kan LURA sig till att bli positiv! Det finns många olika verktyg man kan använda för detta, men det allra allra enklaste är att bara bestämma sej och "just do it". Fixar man inte det kan man använda sej av affirmationer, skrattyoga och andra innötnings-verktyg för att jobba med sitt positiva tänkande. Grejen är att man lurar kroppen och sinnet att "vara glad" och då blir man glad, positiv, stark, fyll i något annat positivt du vill uppnå här____ . Din kropp fattar inte att du "egentligen" är trött, lat, slö, utmattad, sur eller andra negativa sinnesstämningar om du "låtsas" vara glad/pigg/stark. Jag har testat detta så många gånger nu med positivt resultat att jag utan att tveka kan gå ut med detta som en beprövad huskur. Vi väljer själva hur vi mår!

Tanke-exempel: Jag har haft en lång och slitig dag på kontoret, med massa måsten och stress. Jag vet att det är dags att rycka upp mej och att det definitivt är "min tur" att laga mat. Jag vet till och med vad jag ska laga, eftersom vi förberett en veckomeny denna veckan. Jag drar mej för att gå in, in i det längsta och fötterna känns som bly när jag väl släpar mej inåt. Det första som möter mej är en odiskad stekgryta som måste stå i blöt en stund innan jag kan diska av och laga mat i den - som vanligt *morr*. Jag kan fortsätta sucka och stöna, kanske till och med gå in och slänga mej på soffan med en filt över mej och tjura ihop för att jag inte orkar ta tag i det! Tro mej, jag gör sånt - särskilt vissa dagar när hormonerna hjälper till att paja humöret ytterligare. Jag kan avslöja att jag fortfarande tillåter mej att göra sånt vissa dagar - ibland behöver man ta sej återfall för att inse vad långt man kommit åt andra hållet!

Jag kan alltså också välja en annan väg: Att bara bestämma mej för att det inte är några problem. Om man börjar tänka efter och bryta upp den "jobbiga uppgiften" i realistiska bitar så kan man ju faktiskt till och med fnissa lite åt hur slö man kan vara ibland! Jag hjälper mej själv på traven att pigga upp mina energier och mitt humör med att börja nynna lite medan jag kör igång projekt urdiskning av stekgrytan. Ler åt och småpratar lite med katterna som sitter och väntar på sin middag, nynnar vidare mot kylen för att plocka fram maten, och plötsligt kommer jag på mej själv med att känna mej väldigt lätt i huvudet, och matlagningen går som en dans! Jag kan till och med passa på att plocka ur diskmaskinen under tiden som spagettivattnet kokar upp, och köttfärssåsen puttrar ihop. Energin är tillbaka!

Nu kommer sambon hem från jobbet, och istället för att mötas av ett stort, dyster tungt svart moln redan i hallen, kommer han in i ett glatt och energirikt kök, där jag går och nynnar lite, och han smittas direkt av energin och sätter igång och dukar bordet, pladdrar lite om sin dag, matar katterna och vi hjälps åt med middagsbestyren i en härligt skön stämning.

Tror du mej inte? Testa själv! Bestäm dej för att inte sega ihop en dag, prova nynning och påtvingat leende (det blir naturligt efter en liten stund) och känn hur energin "återvänder".

Det du skickar ut får du tillbaka!

Detta leder vidare till din negativa invändning - resten av familjen


"Detta får jag aldrig med sambon/maken på, jag har försökt så många gånger...."

Jag skriver detta ur mitt perspektiv, dvs kvinnligt, och försöker inte vara genuskorrekt på något sätt - jag utgår glatt från att 99,9% av er som läser och tar till er detta, och ens hittat min blogg är kvinnor. Är ni några karlar som smiter med på tänket ser jag det som en bonus! Jag anser att man delar på sysslorna i ett hem efter förmåga, oavsett kön. Har min sambo kunnat tvätta, diska, städa och laga mat innan vi träffades så är han fullt kapabel att fortsätta med detta nu också, även om jag kanske tar en lite större andel av uppgifterna när han bygger på vårt hus på sin fritid. Men jag sköter inte automatiskt all markserivce bara för det. Så roligt ska vi inte ha det, så att gubben automatiskt är städ-befriad i 3-4 år - no-no-no.... Vi hjälps åt. punkt.

Den viktigaste läxan jag lärt mig under min personliga utveckling är denna: Du kan bara förändra dig själv. Förvänta dig inte att sambon automatiskt ska köra ctrl-alt-delete och starta om sin hjärna bara för att du fått en uppenbarelse. Gör vad du kan för att du ska må bra, påverka det du kan, dvs ditt eget beteende. Skippa alla förväntningar på mirakel i omgivningen och lägg ner tjatet och gnatet - det funkar ändå inte, och är inte positivt!

Har du en "keeper"-partner, så kommer han att "smittas" gradvis, som i tankeexemplet ovan. Vi är ganska lika trots alla olikheter, och energin/inställningen/humöret VÄLJER vi själva. Det är OK att ha dåliga dagar/perioder. Bara man inte fastnar i det för länge - då kanske man ska söka hjälp utifrån att bryta den negativa trenden. Men du kan inte tjata på din sambo att söka hjälp - den insikten måste komma inifrån en själv. Först då är man redo att ta emot hjälpen också. Annars är det som att kasta vatten på en gås.

Så här gjorde jag när jag började skrubba:
När jag kom så långt att jag började skriva ner mina listor så höll jag dom för mig själv på kontoret i början. Eftersom det var bökigt för mej också tog jag till slut med mej veckans lista in och satte den på kylen. Den fick sitta där ett par dagar innan jag pratade med sambon om den. Då sa jag så här:
"Du kanske har sett veckolistan på kylen"
"mmmm" svarade han avvaktande skeptiskt.
"Det är de städrutiner jag hoppas vi ska kunna jobba in i vårt nya fina hus. Jag kommer att ta huvudansvaret för listorna, men där finns även punkter med som du brukar göra, så vi hjälps åt med att kryssa av i listorna så mycket det går".

Hittills, ett halvår senare, har han inte kryssat av någonting på någon lista. Men han gör en hel del av det som står på listorna, och bara avlastningen med sink-shiningen är guld värd! Jag har goda förhoppningar om att rutinerna kommer att fortsätta smitta av sig och att han deltar på ett sätt som passar honom. Jag tror nämligen inte att han är någon listmänniska, så då tänker inte jag försöka tvinga honom att bli det heller. Huvudsaken är att han finns där, gör en del av sakerna, och stöttar mej i mitt skrubbande. Och det vet jag att han gör, för han märker ju också hur bra vi mår av detta. Mår jag bra, mår vi bra!

Jag har inte haft något städdille tidigare, men har mått dåligt av för mycket stök. Nu håller vi stöket borta från tidigare hotspots (platser där saker bara samlas, som inte skulle behöva ligga där, utan skulle kastats, sorterats in eller har en annan plats det "bor på"). Det började med köksbänksavlastningen, och de senaste veckorna har det även börjat smitta av sig på "pappershögarna" så att det aldrig blir det BERG av olästa tidningar, reklam och lästa tidningar ni vet, som tenderar att uppstå som en hotspot. Våra pappershögar rensas MINST en gång i veckan, oftast fler, och vi är två om att gå igenom dom regelbundet nu. Förr var det nästan alltid jag som frågade "Är du klar med reklamen?", men nu händer det allt oftare att den frågan kommer från sambon också.

Sammanfattning dag 5 - sätt dej och skriv ner dina invändningar , bryt ner dom i realistiska bitar och se hur du kan vända dom till positivt tänkande.

FLY i flylady betyder förresten Finally Loving Yourself! Pudelns kärna är att du ska ha så bra självkänsla i ditt skrubbande att du slutar piska upp dej om du inte är på topp en dag, utan att du accepterar livets berg och dalar, och vet hur du ska hantera pusslet hemma. Du får med dej verktyg som håller i längden, som du kan plocka upp och fortsätta med även om du haft ett tillfälligt ras tillbaka i gamla mönster och (o)vanor under en tillfällig stressperiod, när du inte hinner med dej själv ens!

Imorgon är det dags att börja identifiera och åtgärda någon av dina hotspots. Detta kommer du att ägna 2 minuter åt, så det är bäst du laddar ordentligt ;-)

Jommas månadspaket!

image694

Måste tipsa alla mina läsare om januaris månadspaket hos Jommas lilla krypin, som jag designar för. Nya Basic Grey - mums vilka mysiga färger!! Det lilla paketet kanske passar er andra som inte gillar Basic Grey.

Mer info och bild på lilla finns i Jommas blogg!

Det pågår även utförsäljning (50%!!) hos Jommas, eftersom butiken ska satsa på månadspaket och kortare gästspel av kul produkter. Klokt tycker jag! Jag gillar verkligen Jommas sortiment också - en härlig och fräsch blandning av det senaste på marknaden.

image695

Här har jag skapat med Hamblys snöflinge-overlay i fokus.

Frosty snowflake overlay Frosty snowflake overlay

Jag gillade de stökiga snöflingorna, som passade bra med stämningen i mina bilder - tunn, knappt täckande Blekingesnö och en omkringyrande Greta!
De frostiga bären kommer från ett blingigt SEI-papper med somriga blommor

Ally´s wonderland Garden party Ally´s wonderland Garden party

image696

Jag knåpade även ihop ett julkort med en bit av overlayen. La på lite glitterlim och några blingstenar som extra effekt. Bokstäverna är Junkitz tilez. Baksidan på dessa är svart och jag använde dom ovan på Greta-LOn också.

image697

Love, Elsies Jack+Abby har en strykande åtgång i alla shoppar verkar det som. Jag fick härliga huspapper att scrappa med - baksidan är röd med husritnings-mönster. När jag såg pappret och de röda blingstenarna kom jag att tänka på vår vädergubbe här hemma. Gröngölingen som spår väder! Kan det bli mer "hemma"? Gubben som bodde i vår lilla stuga före oss sa alltid att när gröngölingen tjoar blir det regn. Under hösten har jag haft ett extra öra på detta, och kan bara konstatera att det tyvärr stämmer. Så nu har jag börjat säga "tyst me daj!" när jag hör honom klya... Den fina gröngölingsbilden är lånad från nätet, och den sämre i cirkeln är "vår riktiga" grönis. Han är ju lite blyg och svårfotad...

Vi babysteppar!

Vad roligt att så många hakade på och var positiva till mitt skrubb-bloggande! Det blir ingen fortsättning idag, skulle bara säga att det är kul att ni är på, och glatt konstatera att min introduktionsnovell gav mej själv också förnyad energi. Under helgen har jag försiktigt betat mig igenom min veckolista, så nu är det inte mycket kvar alls på den.

Denna veckan är det köket som är veckans zon (jag följer Flyladys zonveckor) och idag har jag torkat ur mikron, samt med en swisch-trasa (förklaring på detta kommer senare) torkat av runt alla handtag och såna fläckställen i köket. Tog sammanlagt en kvart och blev rent och fräsch. Mannen tömde och diskade ur komostspannen (brukar vara hans uppgift) och vi fyllde på spolglans och härdsalt(?) i diskmaskinen med gemensamma krafter.

Det som är kvar på min veckolista är fönsterputsning i köket, dammande i kök och allmän dammsugning. Eftersom mannen ockuperar köket med nerskräpande verksamhet (både golv och damm-ytor) finns ingen anledning att ens försöka med detta just nu. Jag städar liksom inte för städandets skull om detändå inte syns ikväll när han skräpat klart.

Jag har även haft en krasslig kise den här veckan. Gamm-kisen har haft en stress-topp som verkar vara på övergående, han börjar tagga ner och vara "som vanligt" igen, så jag tänker inte stressa upp honom med dammsugning i resten av huset under hans viloperiod nu. (Stress är inte bra för diabetiker). Det får hellre vara lite skitigt än att han ska må dåligt igen. Snafset på golvet är nog kvar när dammsugning passar bättre (tack å lov är lill-tjejen inte alls påverkad av dammsugning, hon kan leka med en boll precis bredvid dammsugande munstycke...).

Fortsätt shina era sinkar och förbereda er mentalt, så återkommer jag i veckan med nästa steg.

Ja, jag vet att det är jul och att ni "måste" ha städat tills dess. Jag tänker inte hindra er att panikjulstäda, och jag tänker inte använda julen som ursäkt för att inte coacha igång ert skrubbande heller. Man börjar där man står när man vill, och det ena utesluter inte det andra! När ni panikstädar kanske ni springer förbi köksbänken också, så då är ju skrubbandet också klart ;-)

Hur det går med mitt eget julstädande? Jag har putsat några fönster när det ingått i veckans zon. Hittade julgardiner som var lantsöta på Åhléns igår och hängde upp över mina skitiga köksfönster. Med andra ord - jag tar det med ro! Att vi ska ha gran är klart, men vi har ingen aning om vad den ska stå än... Fick besked från min fölsegrisande bror idag att hans klan kommer dönandes i mellandagarna för en övernattning också. Det löser sej det också... Och jag har då väldigt mer välstädat utan att lyfta ett finger nu än vad de har typ jämt (nu var jag inte snäll som hängde ut brorsan på det viset - ni skulle ändå inte tro mej om jag berättade....) så det oroar mej inte heller.

Skrubba enligt Sara - introduktion

Jag har hört många prata om FLYlady, rensa i röran, feng shui osv i flera års tid. Jag har till och med varit inne på FLYladys sajt flera gånger innan och kollat, men "vänt i dörren" för att det varit för fult och för mycket. "Inget för mej", arbetsskadad som man är av webbformgivning. Men så plötsligt fick jag tips om ett svenskt forum som använder FLYladys tekniker, och då föll allt på plats!

Vi börjar med länkarna för alla er som inte vill höra mej jiddra, utan kollar själv:
Flylady.net
Skrubba

Jag har valt att kalla mitt flygande Skrubba efter forumet, eftersom det passar ihop med scrappa *joke* och jag känner mej mer hemma med Skrubba-forumet än med FlyLadys sajt. Jag kommer att svamla massor om mina tankar och hur jag gör, så var beredda på mycket text, och se inte detta som "facit", utan verkar detta vara något för dej - sätt dej in i grunderna och hitta DIN metod, det som passar ditt hushåll och din familj!

Vad är "Skrubba"?


Kort sagt ett sätt att sköta om ditt hem på ett rimligt och rutinmässigt hållbart sätt som passar din personlighet - perfekt för både sådana som _gillar_ att städa och såna som gör det för att man måste...

Det går ut på att man gradvis inför nya rutiner för att städa över sitt hushåll, och att man städar lite varje dag, istället för gamla tiders storstädning. Och lite är verkligen lite. När du flyger fullt ut kan det räcka med en kvart om dagen! Vad sägs om det? Det låter inte så jobbigt va? Det fixar vem som helst - till och med heltidsarbetande ensamstående mamma med 5 barn och noll energi över! Är ni dessutom fler som hjälps åt i hushållet blir arbetsbördan ännu mindre! Jag gillar den tanken!

Men jag ska säga redan nu att detta funkar inte för impulsmänniskor som inte är beredd att ge det en ordentligt inkörningschans, utan söker en mirakellösning som funkar imorgon. Ett av Flyladys ordspråk är att det blev inte skitigt över en natt, så det blir inte rent över en natt heller. Ting tar tid! Precis som med alla andra livsrutinsförändringar behöver man ge det en ärlig chans. Hemligheten med Flylady är Babysteps!

Babysteps
När man kör igång så tar man små små steg och jobbar in nya rutiner. Det allra första man börjar med är att "shina sinken". Nu ramlade alla bort som ogillar engelska termer och fikonspråk - men det är er egen förlust! =OD Jag gillar uttrycket - det är klatschigt och gav mej den kick jag behövde för att starta med detta! Jag behövde helt enkelt lite fikonspråk att hänga upp mina nya rutiner på! (Plus att jag inte gillar att vara anti en massa saker till höger och vänster "av princip" - det går alldeles för mycket onödig energi till sånt.)

Man städar av diskbänken, så att den är "ren". Detta ska göras varje kväll. Tanken bakom är att man startar varje dag med husets hjärta rent och fräscht. Man kommer in i rätt energi när man möts av en ren diskbänk, än när man möts av ett diskberg som man "måste" ta hand om.

Är du själv i hushållet har du tyvärr inget att välja på - du gör det varje kväll själv (been there, done that...). Men vi som har fler i hushållet hjälps såklart åt med denna grej. Jag trodde själv aldrig det skulle funka här hemma, för jag är en trött slarver vissa dagar och orkar inte ens kolla om det är rent eller smutsigt i diskmaskinen, om mitt glas får plats - jag bara ställer det på bänken och går. Jag vet att jag har såna dagar, och vet hur fånigt det är också. Men jag tillåter mej ha såna dagar nu också, för att vara mänsklig.

Känns det skitjobbigt att ta disken precis efter maten så låter jag det vara och tar tag i det ett tag senare - om det är jag som har kökstjänst! Vi delar på det här hemma, och det är inget militäriskt 50-50-system med rättvisa hit och dit. Man kan mycket väl ta avdukning trots att man lagat mat om den andra är tröttare en dag. Det jämnar ut sig i längden, så vi har inget behov av fördelningslistor med namn.

Babystepen börjar iallafall med att man jobbar in sin sink-shiningsrutin.
Här funkar det... kanske 85% om man räknar med att jag ibland gör det på morgonen efter. Det är väldigt många procent mer än tidigare och bsolut godkänt!! Jag minns att jag stod i köket för ungefär ett år sedan och gnuggade på spisen, och försökte få Magnus att gå med på att vi röjde upp i köket en dag i veckan var åtminstone. Hans svar då var att det är bättre att man gör det varje dag och sätter in sakerna i diskmaskinen direkt osv. Jo, jag vet att det är bättre, men nånstans måste man börja bryta trenden. Jag föreslog en slags babysteps redan då alltså, men var väl inte riktigt mogen. Nu funkar det! Och vi hjälps åt att hålla ordningen i köket. Det hinner inte bli så mycket stök när man plockar undan varje dag - eller nästan varje dag för att ha en realistisk nivå!

Om nu någon tror att vi har en glänsande, kliniskt ren diskbänk så tror ni fel. Man måste sätta en rimlig gräns som passar en själv. Kanske är det inte ens diskbänken du ska ta tag i när du börjar? Du kanske ska shina köksbordet?
Min diskbänk är godkänt shinad när det inte står onödig disk framme (men det får stå en gryta i blöt eller något rest-disk som inte fick plats i diskmaskinen när den kördes igång). Jag behöver inte ha torkat av under grytgallret, även om där är fläckar som kanske är sunkiga och enligt renlighetens alla lagar borde torkas bort direkt. De är kvar när jag gör det noggrannare en annan dag.

Säger som flylady: Go shine your sink!

image693

Flyga vidare?
Ska försöka mej på en snabb sammanfattning av vad som kommer sen, så ni vet om ni ska orka följa följetongen i mitt format. Jag kommer att svamla mer detajer om detta i kommande inlägg.

Swish and swipe (S&S) i badrummet görs helst dagligen.
När man gjort morgon- eller kvällstoalett (eller under tiden om det passar en - själv försöker jag minimera mitt simultanjobbande och göra en sak i taget - har redan varit i väggen en gång och har inga planer på fler besök) svabbar man av handfatet, duschen/badkaret och toaletten. Tänk "swisch" så förstår du hur noggrann man ska vara. När detta sitter så städar man utan att det syns att det behövs - man håller en grundfräschhet som smittar av sej på hela hemmet och energin i detta!

Veckorutiner - Weekly Homeblessing (WHB)
Du kommer att införa en lista över vad du vill ha gjort varje eller varannan vecka i ditt hushåll för att hålla det fräscht. På min lista står t.ex. blomvattning, rengöring av kattlådan och ivägkörning av återvinningen.

Zonlistor
Ditt hem delas in i 5 zoner som passar dina behov och ditt hem. Enligt Flylady brukar ett extrarum flytta runt mellan zonveckorna - jag kör själv lite på känn efter behov. Varje månad går du igenom hemmets 5 zoner, en zon i veckan, och har städat igenom hela huset. Du kommer aldrig mer att behöva lägga en hel dag på STORSTÄDNING och julstädning och vårstädning är ett minne blott.

Här hade jag gratis starthjälp med att bara ha 2 rum i färdigt skick när jag började med Skrubba. Sovrummet och nya badrummet. Resten av huset var renoveringskaos eller gammalt sunkigt ska ändå rivas snart. Jag rekommenderar således att man försöker babystepa med zonerna också. Decluttra (röj upp i) en zon i taget och kör igång zonlistorna i ett rum/en zon i taget. Vila resten av månaden och kör de andra rutinerna, röjning och mental förberedelse. Du kommer att känna när det är OK att lägga till nästa zon. Låt det ta tid, och lär dej leva med att ditt hem gradvis involveras i dina nya rutiner!

När du har igång zonstädandet kommer du liksom jag att känna inför varje vecka "yes, zonen xxx, den är enkel". Jag gör det på alla mina zoner nu, för att jag fått kontrollen med skrubbandet. Men jag har bara 3,5 rum som är "färdiga", en oinredd hall och ett vardagsrum som inte städas alls nu för det är tomt och ska rivas ut. Jag har full tillit till att när dessa zoner kommer med ordentligt i mina rutiner så funkar allt det andra redan så smärtfritt och enkelt för att jag har RUTINER att det inte blir det minsta jobbigt.

Hur mycket gör man då?
En "intensiv" Skrubbadag här, när jag inte "fuskar" utan gör allt jag "behöver" en dag så kör jag S&S i badrummet, shinar sinken (ofta redan gjort av sambon) och kör ett 15-minuters pass antingen i veckans zon eller på veckorutinslistan. 15 minuter som jag kan ta precis när jag vill under dagen. På morgonen innan jag går ut och börjar jobba, när jag är inne på lunch och har mat i mikron kan jag dammsuga av i veckans zon och kryssa av på listan - klar för dagen typ. Me really really like! Och det är inte jobbigt! Det är främst det du kommer att märka. Hur ojobbigt det plötsligt blir att städa när man vet vad man ska göra, vad man inte behöver göra och hur snabbt det går att göra det som ska göras!!

På helgen, när jag inte jobbar, kan jag kanske ta 2 eller 3 15-minuters pass, men då är oftast ett av dom något "fördjupande" som att kolla vad vi egentligen la i lådorna som står överst i garderoben, och om behoven av sakerna däri och lådorna ändrats. Notera att jag gör bara en kvart - inget "riva ut och organisera om hela garderoben när jag ändå håller på"!! Alla som känner sej lockade av att "när man ändå håller på"-rush varnar jag för en annan Fly-term: crash and burn. Det är så man ramlar ur den goda rutinspiralen och faller tillbaka i sina gamla slita ut sej och inte orka mer-rutiner istället. Behärska dej!

Listor - vad jobbigt?
Jag gör listor, för jag är en listperson som funkar bra så. Jag kommer att dela med mej av dom efterhand här som inspiration.

På Skrubba finns ett särskilt listforum som blivit väldigt populärt på kort tid. Jag går in och läser där ibland för att få inspiration, men oftast är dom dagslistor som ligger där på en helt annan behovsnivå än jag själv har, så då skippar jag dom. Men de kan även vara väldigt tankeväckande och bra, för det kan vara en dagslista som ser ut såhär: 15 min avspänning. Ta till er det som funkar för er och era behov, men må inte dåligt av att andra verkar göra mycket mer. Detta är ingen duktighetstävling, du ska hitta ett sätt att hitta dina rutiner som passar dina förutsättningar och dina behov helt enkelt.

I början kände jag att jag var totalt städoförmögen och sunkig när jag läste runt vad alla andra gör, men sedan insåg jag att det finns olika grader i helvetet. Vi har olika renhetsribbor och olika förutsättningar med oss från vår uppfostran. Man är inte en sämre människa för att man vill göra annorlunda i sitt hem än vad jag har behov av i mitt hem. Jag är trots allt ganska redigt uppfostrad vad gäller både tvätt och städning. Det görs med tanke och inte för att det ska vara så. Sedan har mamma alltid sagt att jag skulle få runda hörn i mitt hus när jag blir stor för att jag varit så dålig på att dammsuga. Men jag låter inte det påverka mej nu, mer än som en "jävlar anamma-sporre", hon ska nog få se =OD
Jag byter inte handdukar varje dag för att man ska eller bör göra det i bacillskräckens tid. Jag byter handdukar när jag tycker det behövs - och alldeles för sällan i köket (*rodnar* men det ska jag snart ta tag i när vi har vårt nya fina kök). På så vis skapar jag inget onödigt tvättberg heller, så jag har inte 7 maskiner tvätt i veckan på två pers.

Så du som ska hänga med på mitt skrubbatåg nu - kan du göra det för din skull och hitta en metod som passar dej? Du får inga duktig-flicka-poäng om du lyckas bra en vecka. Din enda belöning är att du mår bättre och är på väg åt rätt håll! Du får inga bestraffningar när du inte orkar en vecka för att hela livet är kaos heller! Släpp och gå vidare, börja där du står och försök inte "komma ikapp" igen. Som någon så klokt sa på Skrubbas forum - du blir aldrig KLAR, så försök inte ens!

Köket är tapetserat! Och värmen är igång på riktigt!

I lördags gjorde Magnus sista rycket och tapetserade klart vårt kök. En akuthandlad rulle tapet till fick det bli på snabbtur i stan. Jag har inget bildbevis - ni får tro mej!

Bildbevis har jag på röris och projekt vedpanna.

image690

image691

image692

Arbetet pågick 3 dagar förra veckan och var klart för ganska exakt en vecka sedan. Alla rör dragna, expantionskärl på övervåningen med liten fjantig rörkrok ut på taket, massa grejer i källaren som jag inte förstår mej på det minsta - och en "vedspis" i köket.

Jag kollade med sotaren sist han var här vad vi behövde göra med nya pannan, och fick då besked att det räckte med att vi anmälde att vi hade den istället för vedspisen. Magnus ringde och kollade för säkerhets skull, och då skulle den provtryckas. Jaja, lika bra att ha det gjort. Så sotaren var här i måndags och skruttade upp och kollade den ommurade skorstenen på övervåningen och hade sej. Det är ju bra att de är noggranna, eller så hade han bara inte förstått vad vi behövde ha kollat (dvs de ommurade gångarna bakom vedpannan - skorstenen har vi ju fått godkänd en gång redan, och har den redan spruckit så den läcker skulle jag bli ganska förvånad.....). Vi gör allt ordentligt iallafall, så i måndags började proveldningen. Igår invigde vi vedspisen med kaffegök (jag vill ha whisky i min).

Det porlar och kluckar väldigt i den, men luften ska tydligen fara upp och ut genom krokmojen på taket efter hand som vi kör pannan. Sedan låter pumpen väldigt mycket också, men det är antagligen för att det inte är igensatt ordentligt överallt runt spisen. Vi vill köra in pannan ordentligt innan vi murar upp brandväggen mot köksskåpen osv. Det blir en tunn lättbetongvägg mellan panna och skåp. Sedan ska vi ha mörkt grå klinker på golvet och kanske runt pannan också (där tuben ligger och på en kant bakom pannan och ända bort till "knicken" i väggen.

Kvar tills vi har ett färdigt kök:
* sättas igen runt spisen (och kontrollucke-bygge i spisskåpet)
* Golvlister
* Dörr och fönsterfoder
* socklar på alla skåp
* Skrubb-dörr
* kakel
* klinker runt vedspis
* Fläktkåpa
* målning runt fläktkåpa
* spis-skåpen med spishäll
* VA i diskbänken (avloppet ska kopplas på under nuvarande lillköket, så detta tas ur bruk när vi kör det rejset)

Igår hängde jag upp en gardin över matplatsen. Det blir inga julgardiner. Jag har aldrig haft julgardiner, men Magnus har haft och det har varit "viktigt". Nu har vi inte två stora, utan den gardinuppsättning han hade var anpassad till ett stort och ett litet fönster. De är ganska slitna och gulfläckiga (vita med rött broderat), så de får nog pension för gott. Vi får se om det blir julgardiner i framtiden. Nu får det räcka med stakar och stjärnor i köksfönsterna. Hade vi hittat upphängningskrokarna till min smidesstång hade vi haft båda gardinerna uppe i köket nu. Troligen ligger de i nån låda på garagevinden... Så jag satte vanlig gardinstång över matplatsen så länge.

Om någon undrar hur det går med vardagsrummet så står det helt still. Vi har fokus på kökets färdigställande. Ev. står vardagsrummet still till efter jul. Min bror _kanske_ tänker komma hit med sin klan i mellandagarna, och då behöver vi ha det rummet vistelsebart och ev. bäddbart. Därför inväntar vi besked därifrån innan vi börjar riva ut något. Hade ju inte varit kul att ha stampat jordgolv i en fjärdedel av huset när vi får 5 pers på övernattning och julmiddag...

Igår satte jag mej och "stansade" in alla småkvitton från bygget i ett excel-ark. Nu återstår stora kvitton (A4 alltså) och fakturor o.d. att föras in. Försökte förklara det där med babysteps för Magnus igår. Han tycker man ska göra allt på en gång så det blir gjort. Jag tycker man ska börja och göra något iallafall, så är iallafall det gjort, istället för att skjuta det på framtiden och aldrig få det gjort. Nu gick stansningen mycket enklare och snabbare än jag trott, så jag gjorde alla småkvittona (tror det var 87 stycken) i ett svep. Annars hade jag bara tänkt sitta en kvart eller så med det. Tror det tog 25 minuter istället - men då var jag rätt less i slutet. Misstänker att jag får ta allt det andra också om det ska bli gjort, eftersom mr procrastination måste vänta på en energikick som aldrig kommer innan han sätter sej med det ;-)

Jag kommer att starta en ny kategori här i bloggen snart - om mitt "skrubbande". Jag har märkt att jag missionerar detta så fort jag får chansen, eftersom jag är så fascinerad över hur bra jag fått det att funka och hur bra jag mår av det + att jag faktiskt tror att det är en långsiktig grej, inte bara ett dille som snart går över. Det är helt enkelt min grej! Vid mitt missionerande har jag märkt att det finns en vilja att försöka hos de jag pratat med, men att första steget "att sätta sej in i" är för svårt att ta. Därför tänker jag berätta om hur jag gjort och hur jag fått det att funka för mej - och förhoppningsvis på detta sätt inspirera er att hitta ert eget sätt att ta till er detta!

Passerat 40-strecket

Tack för alla gulliga kommentarer!! Kul att ni gillar mina julkort (och uppmuntrar mitt burkeri)! Här kommer ett urval av de kort jag knåpat ihop sedan sist. Scannade ikapp igår, och passade på att räkna. då var det 39 gjorda, och det blev 3 till igår framför TVn i väntan på varmvattnet till badet.

image677
Kort inspirerat av LMs nyhetsbrev. Happy holidays är från början en "lapp" från MME Wild Asparagus. Skulle bara bättra på den lite med min guldpenna, men den var så tjock så jag skrev över texten istället - men det funkar det med =OD

image678

Svårscannat pga pärlorna. Halvpärlor och små andra pärlor (jag är ingen pärlnissa så jag kan inte terminologin). Gammalt godingpapper från KarenFoster.

Sanna - innan jag glömmer det! Din glitterpenna är nog med på ALLA kort typ.... Måste nog köpa 3 i reserv! *fniss*

image679

HeidiGrace flockpapper och remsa körd genom wellpappisen. Trooor nästan det kan vara en hänglar-godjul-stämpel faktiskt....

image680

Ett av mina personliga favoriter. Forma-papper, Octoberstamps "Julrader" och "Lilla God Jul" och en utstansad gran med röda Glaze-kulor.

image681

Minibrads som nonstops på Kortmakarens vitembossade peppishus. Formapapper igen

image682

Skräpbooking. Ja, det är god-jul-et från QK-burken i Hbg! Hittade min bortspungna bokstav och slängde med bland julsakerna. Bidde inget kort av det i fjol, men i år dök dom upp så lägligt bland mina julskröfs. Den gröna "vellumen" är från Kviks katalog.

image683

Mer skräp. Julstjärnan har jag också haft flytande runt i en halv evighet. Nu sitter den på ett kort. Det läckra glittriga pappret är Making Memories. Texten kanske hänglar...

image684

Snygglo papper från Heidi Grace. Enough liksom =OD

image685

Mer skräp. Flockpappret är nytt, men QK-paketet har jag haft sen... mumlar något ohörbart.... men bara utstansat!! Har klarat mej från att köpa det! Det gröna passar mitten på flingorna bättre i verkligheten.

image686

Tröttnat på att flytta runt de små virkisarna mamma gjorde på skoj till mej när jag precis börjat scrappa - inspirerat av min stickning på mormors skol-LO... Nu smackade jag fast dom på ett kort som nog ska flytta till Tyskland.

image687

Minigrytlappen som hängt ihop med virkisarna fick ett liknande öde.

image688

Stora favoriten i år - Karen Fosters retro-julpapper. I love it!!! Upptäckte att jag hade den här stjärn-QK-dien... *rodnar* Har varit på väg att beställa den ett par gånger nu i höst, men det hade ju varit ganska onödigt... Använder jag mina dies för lite? Nä, jag har inte "för mycket", det är inget alternativ. Fyller inte ens två magpies med mina figurdies - jag vet folk som har mer - så det så! Men jag hade en köpa köpa köpa period när jag hade dille på att köpa "nyttodies". Sedan följdes inte denna period av en skapa med diesen-period, så jag har inte 100% koll på vilka jag har...

Avslutar med ett supervackert papper jag skamlöst tiggde till mej i Göteborg! Tiggde en halva till mina julkort, och tjejen jag tiggde av hade precis hittat det på loppisbordet. Tack för att jag fick tigga till mej halva, om du kikar förbi och läser här!

image689

Diskriminerad?

Har letat och letat och väntat och längtat. Nu kan det knappast bli mer hög tid för denna att komma hit till våra butiker också. Har hittills bara hört talas om den (och sett den, men struntade i att köpa och släpa på, eftersom jag såklart trodde den skulle komma även hit!!) i Göteborg.

Vill ha.....

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0