Många som frågar...

...så nu är det dags för en snabbkurs i "GI enligt Sara"



Den vanligaste frågan jag får är om hur min matdag ser ut.

Så då berättar jag om hur den sett ut idag, för enkelhetens skull.

Frukost:
2 kokta ägg
1 burk tonfisk i olja (avrunnen)
2 msk majonnäs
lite babyspenat

Lunch (se bild):
1 Scans 120gs hamburgare
5-6 skivor halloumi
1 kokt ägg
broccoli
bearnaisesås

Middag;
fläsk med löksås gjord på bara grädde och lite curry som smaksättare
en äggmuffins till
(Magnus åt potatis och lingonsylt också)
detta målet var mer som lunch/mellanmål, eftersom lunchen var så stadig och jag fortfarande nästan var mätt

Mellanmål/Kvällsmat:
Idag blir det nog bara lite ost (glada kon)
en näve sötmandel

Denna veckan tömmer jag kolhydraterna efter helgens besök hos föräldrar och bror, då det var enklare att äta och smaka än att krångla och be om specialmat. Föräldrarna är inte riktigt redo för den omställningen, och nu har vi iallafall klargjort att jag kan fixa själv eller så till nästa gång. Nästa gång blir kanske jul, så det är ganska lugnt då. För julbord behöver jag INTE vara rädd för. Massa GImat att plocka till sej!!

När jag äter lite mer kolhydrater kan en frukost bestå av en Fazers rågkuse med kokt ägg, majonnäs och sallad eller en tallrik fil med solros- och linfrön. Oftast blir jag mindre mätt och får ett hungersug framåt lunch när jag äter kolhydratfrukost, så det passar jag på att äta de dagar jag behöver komma ihåg att äta lunch I TID! Jag har inte med mej några "måste äta"-frukostvanor hemifrån alls. Det tycker jag är skönt nu, men jag förstår att det är svårt med GI för dom som måste äta två limpmackor med leverpastej, fruktyoghurt med müsli och ett stort glas apelsinjuice till frukost. Ungefär allt det gick fetbort med GI-tänket nämligen... Müslin är väl gränsfall, man kan blanda egen GIsmart. Jag har inte satt mej in i det, eftersom jag inte äter müsli i vanliga fall heller, så varför ska jag börja med det nu?

Så här ser min dags staplar ut hos GI viktkoll.



Jag har dragit över ganska mycket på fettstapeln, vilket beror på fläsket till middagen och mandeln och gräddsåsen. Men det är absolut ingen fara, eftersom jag inte käkat så mycket kolhydrater idag. De jag fått i mej är väl från broccolin och hamburgaren tror jag. GB-värdet ska helst vara så lågt som möjligt denna "rivstartsveckan", vilket det också är.

Nästa gång ska jag berätta mer om mellanmål.

När det är tyst i bloggen beror det oftast på att jag har en jobbtopp. Då orkar jag inte sitta vid datorn efter kontorstid och hinner inte blogga under mina jobbpauser, som blir väldigt korta.

Matförändringar eller inte?



Hittade denna hos Lotta Bruhn och gillade verkligen (kolla julpapprena i senaste inlägget också!! Vill ha som scrappapper!)! Laddade hem pdfen och skrev ut till kylskåpet som motivation.

Jag har den här veckan lagt lite extra tid på att läsa på om LCHF-mat, dvs den diet jag började köra innan jag gick över till GI. Jag mådde inte alls bra då, men jag tände kanske av väl snabbt från kolhydraterna...

LC är alltså väldigt lite kolisar, och jag har hittat en hel del inspirerande bloggar med recept och "dagens matlåda" och liknande. Jag förbluffas över hur mycket den matideologin passar hur jag spontant ätit (eller knappt ätit) under mitt vuxna liv. Den förespråkar att man äter när man är hungrig, vilket ibland kan betyda 2 mål om dan. Det funkade inte för mej DÅ, men jag åt kanske bara inte rätt saker? Hade jag blandat det med rätt mat hade kanske mitt överviktsproblem aldrig tillkommit? Jag lyssnade för mycket på vad man borde äta, och där blev det fel i kombination med vad mitt spontana ätande ville. "Rätt mat" är dessutom sånt jag gillat att äta mer än "vanlig" mat, dvs ofta en köttbit med någon goggig sås till. Grönsaker har dom med mest som dekoration och utfyllnad.

Jag har fortfarande supersvårt att få med grönsaker och äta regelbundet, vilket borde tala för att prova LCHF fullt ut. Min kropp säger ju att det är så jag funkar... Det jobbigaste med GI för mej är att äta tillräckligt mycket, tillräckligt ofta, men jag känner att det tänket är mest logiskt om man ska hålla igång förbränningen och gå ner i vikt. Jag har provat "svältkostvarianten" (=äta om jag blir hungrig), om än på fel sätt. Nu ger jag GI en rejäl chans innan jag fegar ur och hoppar över till annat. Det funkar ju uppenbarligen, även om jag inte "tappar 50 kilo på ett år" som Skaldeman (en av LCHF-gurusen i Sverige, författare till böckerna GInoll och Ät dej ner i vikt) utlovar på sin sajt... Jag tycker 8,5 kilo hittills är TOPPENBRA fart. Jag hänger med i huvudet, skinnet följer med, jag behöver inte köpa en ny garderob direkt osv...

Jag känner mej alltså inte redo att testa LCHF i dagsläget, utan kör vidare med min egen mellanvariant av rivstart/nystart enligt GI-viktkolls koncept. Ganska lite kolhydrater, men lite mer tillåtande än strikt rivstart. De kolisar jag blandar in är inte varje måltid eller ens varje dag, men ibland äter jag
*lite ris till höstgrytan, för att det ska smaka så. Då tar jag bara ganska lite, ett par gafflar fulla med gryta och ris.
*lite potatis, oftast av den avsvalnade kanske återuppvärmda typen som lär ha lägre GI än nykokt
*rågkuse med ägg på (=bröd alltså)
*lite spagetti till köttfärssås

Men det ena utesluter ju inte det andra! Nu när jag hittat en massa smarriga LCHF-recept bl.a. squaschgratänger, blomkålsmos med ost i och annat smaskigt kan jag säkert lägga ner det där "smygätandet" av vanliga kolisar också. Det är bara en vanesak att ha något annat "till". Man blir trött på broccoli varje dag, även om jag fortfarande tycker det är supergott... Däremot har jag inte svårt för ägg, vilket jag är väldigt tacksam för. Jag har alltid gillat ägg på längden och tvären, stekt, kokt, omelett, äggröra... Mums...

I och med att jag hittat LCHF-forum och bloggar också nu inser jag att jag ska sluta ge råd till andra GIare (ni som läser här får "skylla er själva", men det är slut med råd i andras bloggar, där bara peppar jag istället), eftersom det är så himla förvirrande vad man ska och inte ska äta. Det står fortfarande väldigt olika beroende på vem man frågar. Ost är en sån grej det inte finns något svar på. Vissa säger nej och andra säger ät massor. Det är en sån grej som är snabb och enkel att ha hemma, finns i en mängd former och smaker, så jag har det som mellanmål i olika varianter ofta. De olika svaren grundar sej på så många olika grunder att man blir alldeles snurrig till slut. Eftersom GI och LCHF är väldigt noga med att inte kalla sej bantningsmetoder så vill dom gärna puffa en massa extra för allt hälsotänk och mijötänk som finns också. Det kan bli lite för mycket när stackars hjärnan jobbar på högtryck att förstå funktionerna i kroppen till att börja med. Visst försöker jag vara miljömedveten av födsel och ohejdad vana, men när det börjar pratas om att odlad lax (som är lättåtkomlig i Maxis frysdiskar) inte har lika mycket Omega3 som vildfångad osv då blir det lite för mycket överkurs för mej just nu. Det är mycket nog att lära mej äta lax eller fisk för den delen regelbundet och naturligt.... Men så är det ju med allt som är nytt. Det finns alltid olika grader av engagemang och man snappar upp lite här och lite där efter hand. Synd det ska vara så jämrans förvirrande ibland bara.

En fråga som dök upp innan idag är baconfett. GIarna brukar säga att man ska låta baconfettet rinna av på hushållspapper, medan LCHF vill ha massor med naturligt animaliskt fett och helst steker i massor med smöööör - torkar dom också av baconfettet? Om jag ska blanda villt mellan metoderna så borde det vara OK för mej att strunta i att torka av baconfettet på hushållspapper - det är så tråkigt med alla extra steg i matlagningsprocessen, särskilt om de är totalt i onödan, för att man är "fettskrämd"... Inte för att jag dricker baconfett i mugg för det... Jag äter inte så mycket bacon heller. Men jag tänkte på det senast förra veckan när jag provade Annikas äggmuffinsrecept som är supergott och perfekta som tillbehör till mat, snabbt mellanmål osv. Jag tog bacontärningar istället (det skulle ju finhackas, och jag gillar som sagt inte extra onödiga moment i matlagningen) och när de var frästa simmade de i baconflott. Jädra omständigt att torka av baconsmuloirna på hushållspapper... Nä, jag skrapade såklart ner stekjärnets innehåll i smeten bara.

Om ni vill ha fler recepttips kan jag fixa det, men jag lägger inte tid på länkningar om ingen bryr sej ändå. =OD Jag vet ju var dom finns... Skriv en kommentar om ni vill ha receptlänkstips till mina favoriter. Ikväll ska jag nog baka äggmuffins igen. Och cykla.

Scrapstim

Tog mej i kragen och tackade ja till lite uppdragsscrap för att komma igång med mitt scrappande igen. Så tre av helgens fyra LOs får ni tyvärr inte se på ett år eller så... =OD Men jag har scrappat en LO till Magdas scrapfeber, eftersom jag fick ett ryck och köpte tävlingskitet.



Jag började helgen igår med att skriva ut lite slumpmässiga foton med Comic Life. Det är så bra att fixa snabbscrap och fotokollage-varianter med. Flera av fotona jag skrev ut var halvrisiga mobil-bilder, men jag är så glad att jag inte bryr mej så mycket om det. Huvudsaken att jag får scrappa, och att man ser vad det är! De här bilderna känns t.ex. väldigt "fotoautomatiga", men jag gillar dom så mycket. Jag hittade dom av en slump när jag kopplade mobilen med USB första gången och iPhoto laddade upp alla bilder på minneskortet jag fått i julklapp för import. Jag hade inte sett att föräldrarna busat dit foton på sej själva också när dom laddade minneskortet med en ljudbok innan jag fick det. Visst är dom söta?



Den här LOn har legat på och omkring mitt scrapbord rätt många veckor, med fotona fastsatta, men utan rubrik och journaling. Jag blev besviken på ramen runt fotona tror jag, men nu får den vara som den är, så jag satte dit rubrik som uppvärmning i veckan. Det mönstrade pappret får mej alltid att börja nynna på "perhaps, perhaps, perhaps" - nån som förstår?



Den här fotolösa LOn blev klar för några veckor sedan. Jag städade igenom en katalog-korg med tidningar, kökskataloger m.m. och fick bl.a. tag i en "IKEA-bok" som jag inte kände att jag behövde ha kvar. I den fanns en del läcka vinjettbilder och illustrationer på mysigt matt papper, som jag inte kunde låta bli att riva ut och spara. Den ena sidan väckte tankar om det där barnskaffandet, som inte är så självklart vid 37 års ålder, så det scrappade jag om. Journalingen är privat och finns med som en lös lapp fastsatt i en kedja i övre hörnet.





Avslutar med ett par kort jag gjort och skickat som uppvärmning på mitt kortmakarstim. Har en liten bunte oscannad också, och ett jag skickade till Sanna som jag glömde scanna...

OK då, detta shoppade jag



Ett plattalfa till juntan i höst - tror det kommer att gillas. Några papper, 10 kraft. Tanken var att jag skulle kolla på fler kanske, men jag var inte sugen just nu. Thickers går alltid åt, så det blev det på några ställen där det var mängdrabatt. Dom små MM-bokstäverna är också läckra - jag har ett ark sedan PP-tiden, men det är så knasiga färger på det, så jag kan nästan aldrig använda det. Köpte lite mer neutrala och sara-iga på mängdrabatt hos Scrapduon. QK svampar förstod jag inte varför jag inte har. Jag ska utmana mej själv att börja använda mina figurer och göra kort, som ett led i mitt sugen på att göra kort-projekt. Har väldigt många omotiverade köp som gärna vill jobba. Förhoppningsvis kan jag inspirera mina junta-folk också att minska PPAt på mina dies ;-). 2 bas-pennor, ska prova den fatnastiska vita pennan "alla pratar om". Mycards hade spännande "filtband"-slingor.  Sedan hittade jag lite Maya Road chippisar och journalspots, som ska projektas med också. Lite journalingspots till, sen tror jag det var allt. Får jag sortera in grejerna nu då? =OD

Kaffe kaffe



Den här kom med posten igår. Magnus hade ropat in den på Tradden som överraskning till mej, eftersom jag börjat sörpla te på kvällarna och ville ha en egen vattenkanna. Vi har induktionshäll, och då går det lika snabbt att värma vatten där som med en vattenkokare, därav lantpanna. Den var i absolut toppskick! Tror inte det ska i något kaffe i den dock - det duger vår gamla, nästan lika fina rostfria kaffepanna bra till.

I helgen var vi iväg på resa och övernattade på fredagen hos Karin. Svante visade ett av sina loppisfynd, och tror ni inte han lyckats hitta just den sorts kaffeburkar jag samlar! Alltså Zoegas. Jättekul att se att dessa burkar finns, så kan man samla lite mer "aktivt" när man vet vad man letar efter. Passade på att plåta dom!







Jubileum 1961



Magnus undrade om vyn var något känt. Jag hade inte reagerat innan, men när jag studerade bilden på burken kunde jag konstatera att det är utsikt från landborgen ner mot Stortorget nångång runt förra sekelskiftet. Syns inte alls tydligt här... Men gamla rådhuset står kvar och nya rådhuset är inte byggt, så det är före 1902. Eftersom Stortoget inte är rakt nedanför utan ute till vänster i bild tror jag inte fotot är taget uppifrån Kärnan, så tornet var kanske inte renoverat än. Bilden är kanske rent av från 1886 när kaffet grundades enligt locket? Jag har den kanske i mina Helsingborgssamlingar...

Jag lägger inte ut mina mässinköp, för de var ganska tråkiga. Mest en massa bokstäver bara =OD

Tjoho, 8 kilo!

Snabbvägde mej imorse efter en veckas hårdkör med GI. Jag har nu passerat 8 kilos viktraset med ett helt hekto! Ställde mej på vågen med kläder på, för en snabbkoll, men när den visade mitt tidigare lägsta med kläder var jag ju tvungen att kasta av mej dom och få en nakenvikt!! =OD

Jag tror mitt nyårsmål är inom räckhåll! 3,6 kilo dit bara!

Paus och hållt vikten
Jag har haft lite mental paus under augusti och ätit rätt för det mesta, men kunnat "ta paus" en dag med efterlängtad lasagne till middag, ätit lite ris och liknande som jag troligen kommer att göra sen mer om mer. Jag har inte svullat i mej eller frossat med såna där syndiga saker. Jag har ätit både chips och zoo-apor (4st) iofs, men inget frossande, utan smakat lite. Och inget slentrianätande, utan noga övervägt "fusk". Ska jag äta en bondkaka eller inte. Jo, det ska jag. Men bara en och sedan inget annat fusk den här dagen. Jag tror detta är en metod som fungerar bra för mej. Jag mår inte särskilt dåligt av den där bondkakan och kan faktiskt till och med njuta av den nu. Utan dåligt samvete. Jag vet att den inte är jättebra för mej, men jag har gjort ett aktivt val att stoppa den i mej, och då ska jag tycka den är god också, annars har valet varit helt i onödan.

September hårdkör (så mycket det går)
Men nu är jag alltså tillbaka vid mer strikt hårdkör, på gränsen till rivstart. Jag behövde den pausen för att ladda om. Någon rågkuse till frukost nån dag, ett glas mjölk till middagen nån dag, men mest hårdkör. Och jag fick belöning direkt på vågen. Jag har alltså hållt vikten under hela pausmånaden +/- normala dagssvängningar som jag tror jag skrev om för ett tag sedan. Just nu väger jag mej, mot alla rekommendationer, 3-4 gånger i veckan (morgonvikt, naken, efter promenad, före frukost). Jag håller sakta men säkert på att sprattla igång min tidigare spökande hormoncykel, och behöver se på vågen vad den gör med det jag känner händer i min kropp. När förlovningsringen sitter fastklämd på prinskorvar brukar vågen flyga upp ett "omotiverat kilo", och det är bara att kolla igenom sortimentet av mensskydd hemma. Kilot och ett halvt till kan mycket väl vara borta igen nästa morgon. För mej känns det viktigt att se dagssvängningarna på vågen, för att inte bli deprimerad av ett pluskilo en vecka, som det ju lätt kan bli när man gör som rekommendationerna och väger sej sällan ;-) Man kan ju gå in och kolla precis den där svullna dagen, och bli så insöad på pluskilot att man plockar bort all motivation och inspiration på kuppen. det ser jag allt för ofta ute hos kämpande viktminskare. En annan aspekt är att jag skärper mej lite extra med mina svåra grejer när jag sett ett litet plus. Vattenkannan får jobba hårdare och jag anstränger mej mer med grönisarna.

Morgonprommisarna och motion
Mina morgonpromenader kan jag stolt konstatera är en vana nu. 8 veckor sägs det att det tar. Visst, jag hålkler med till viss del. Men jag tycker inte vanan sitter ordentligt förrän dagen känns konstig när man missar morgonpromenaden (som idag). Första steget för mej var att jag började tycka det var riktigt skönt, och det fanns inga ursäkter. Jag körde Just do it-metoden redan från början, och på så vis är morgonpromenad efter kaffe före frukost perfekt. Bara kliva ur sängen, på med träningskläder, slörpa i sej kaffet mannen ställt i en termosmugg till mej, och iväg. Sömngrus i ögonen kan man plocka bort sen. Man är ute på vägarna innan man hunnit vakna ordentligt och börja hitta på ursäkter till att inte hinna. Steg 2, när det verkligen känns som en vana är alltså när det känns riktigt konstigt utan. Som om jag glömt något.

Felet idag är att det ska göras så mycket (=inte mina vanliga rutiner). Jag måste handla till katten, tömma återvinningen, helst hinna kolla efter regnkläder eftersom det ska spöregna hela helgen osv. Innan jag hade planerat upp dagen var redan alla ursäkter där, och jag "hann inte" gå idag. Men jag antar att jag kompenserar det i helgen + att jag varit förkyld denna veckan, så det gör inget om kroppen får vila lite - ni hör själv! Ursäkter! Jag gick en runda igår, trots att jag kände mej krasslig fortfarande, och det gick över förväntan och rosslade nog loss det sista.



Här är en som är laddad för måndag! Jag snackade med Anneli på MSN häromdan och vi peppade varandra att låta våra hemmaboende träningsredskap få jobba lite - känna sej behövda. Eftersom Anneli tränar "på riktigt" också ett par dar i veckan, började vi med att bestämma oss för en gemensam dag i veckan för vårt hemmatränande. Så på måndag kväll kör vi igång. Min cykel är nerhämtad från vinden av kära sambon, som är mitt bästa stöd! Jag tror nog jag kommer att börja trampa 5 minuter om dan eller liknande, om jag inte orkar mer. Jag har börjat där tidigare. För alla flås- och träningsfantaster låter detta kanske fjuttigt, men jag kör med babysteps istället för crash-and-burn med allt jag gör nu för tiden. Det funkar bättre för mej! =OD

Hittade en bra sammanfattning av GI-metodens grundstenar. De är grova förenklingar, men jag lägger in det för att komma ihåg.
Fett ökar fettförbränningen.
Proteiner ökar din totala förbränning.
(Snabba) kolhydrater ökar insulinet som ökar fettinlagring.

Pysslar lite, softar mest



Här har jag tillbringat mina kvällar denna veckan. Färgläggande lite motiv jag stämplade upp, vid soffbordet och TVn. Ska sedan fortsätta med STEG 2 enligt Sanna-metoden - matcha och vika kortstommar (jag fick monstruöst mycket spill i cardstockmappen när jag sorterade bort alla 10x12-papper ur cardstockförrådet (såna jag skurit swatchremsor av). STEG 3 är sedan mönstrade papper (=spill), sen tror jag STEG 4 och 5 är monstering och dekoration. Än så länge är det kul! Det var så mysigt att sitta och färglägga, och mina favoriter är fortfarande distresser och twinklings. Jag hade fel papper att stämpla på för akvarellpennorna. Det blev inte riktigt klockrent... Sedan har jag inte så många PROmarkers, så dom använde jag inte alls.

Katterna

Kattrapporterna fortsätter strömma in, och just nu är det oro ute hos lille Frasse, som inte riktigt kommer överens med deras gamm-katt, eller snarare tvärt om. Jag har ordinerat lite med konfrontationstid (inte uppe i fejset på varandra, men i samma hus, så gammkatten inte går ut och gömmer sej och aldrig träffar lillen) och att låta dom fräsa och kommunicera, så tror jag gamm-katten förstår att Frasse respekterar hans nej, låt mej vara i fred. Han är ju upplärd av tjuriga farbror Russin, så jag tror det ska lösa sej! Vi hade ju samma problem med Russin när Greta kom - man får föreställa sej att den gamle har sina väl inrutade pensionärsrutiner, och plötsligt flyttar det in ett dagis! Tack Åsa för den bra liknelsen! Det är självklart att det tar tid att vänja sej....

Greta är rastlös och hittar på en massa nya jobb till sej. Hon är mindre stirrig nu, så hormonerna har börjat lägga sej lite. Vi har haft kabelarbete utanför tomten, och igår lyfte Magnus upp henne i fönstret för att visa grävarn som stod utanför. "Titta Greta på den stora maskinen" "MOOORRRRRR" sa Greta då, sen satt hon och vaktade grävaren i fönstret en stund. Annars sitter hon ofta såhär.



Hon älskar vår kattlucka!! Som ni ser har vi ingen lucka i - Russin gillar inte det, eftersom han inte gillar genomskinliga saker som plötsligt slår honom på nosen. Han ser ju ganska dåligt. Det tog tid innan han vande sej vid vårt insektsnät i somras, men till slut kom han på knepet.

Hallen

Som antyds på bilden ovan är nu projekt hall på gång för fullt. Det är utröjt och spacklat första vändan. Det konkurrerar med så mycket annat just nu, och nästa steg är ju den jobbiga dammiga slipningen...



Så här ser det ut nu. Längs väggen ska det vara garderober med skjutdörrar. Någon av dom ska nog vara spegel, kanske lite brunaktig... Vad det blir för garderobsvariant i övrigt är inte bestämt än. Jag lämnade över det beslutet till mannen när vi hade "det stora eluttags-bråket" i våras. Detta ska stå här när det är klart: En snutt med klädhängare-skohyllor som går att dra för med en skjutdörr. Minst 80 brett. En garderob till jakt- och jobbekläder. Ett städskåp. Hade gärna velat ha ett litet linneskåp också, men det går nog inte in. Så här ser vår tapet ut.



Den väntar på målarn. Golvet blir "smutsbrungrå klinker" förbi köksdörren, sedan är det björkparkett resten (redan klar i samband med vardagsrummet).

Sedan vill jag ha en bänk på vänstersidan (kattluckasidan) om dörren, med fack för korgar/backar. Vi har alltid saker "på väg ut" till garage eller kontor, som bor bättre i korgar dolda istället för som hotspots på ett hallbord. Garagebacken kan jag häva allt som dräller runt överallt av verktygs-natur i, och ställa i famnen på mannen när han ska utåt. Tanken är att vi ska ha extrabackar att byta ut till just garagebacken, eftersom jag vet att den inte går ut och töms, utan snarare går ut och ställs "tills vidare" i en hög.

Jag har kikat på Leksvik från IKEA länge.

och blev ännu mer sugen när Kristina målade sin svart! Jag har fått för mej den där dumma tanken igen att jag vill ha lite mörka möbler i hallen (och har totalt förträngt hur dammiga dom blir...). Nackdelen med Leksviks skohylla är att den är lite i pluttigaste laget! Jag vill ha rejäla korgar under att häva grejer i. Så då sneglade jag på storebror soffbordet...
...men det är för stort... För djupt.
Så nu letar jag andra idéer. Såg en snygg hallbänk i MIO-katalogen som jag fick igår. Den är visst så ny så den inte är på webben än. Det var en bänk med fyra "byrålådor" i fack under och en öppen hylla direkt under bänken. Vit lite lantstil. Men den kostade ju MIO-priser, och riktigt så rika är vi inte efter 2 års renovering...

Jysk hade en budgetvariant i sitt senaste blad.



Den duger inte heller. =OD Gillar inte korgarna i vitt som inte är oömma alls, och den här lantstilen är lite för puttenutt för mej. Så då är vi tillbaka på IKEA igen... Söker på bänk.


Hemnes bänk är inte riktigt som jag sett mej det, men är kanske ett spännande alternativ? Måtten såg hyfsade ut. Den röda färgen kanske passar det röda i vår tapet som en smäck! Finns inte hemnes i svart också? Jopp, men inte just denna möbeln verkar det som. Gillar Hemnes annars...


Molger har vi ju i badrummet, men denna känns väl mycket skohylla och ser lite ranglig ut. Tveksamt om den går att sitta på - eller ställa tunga matkassar.

Träby hade ingen måttinformation, men jag gissar att det är "expeditstorlek" på facken. Isåfall är det för stora fack...

Enklast är säkert att köpa backar/korgar man gillar och bygga en bänk till dom, men det ska ju göras också. det går inte riktigt lika snabbt och smidigt som när Mattias mdfar ihop något i RoomService, och vi har ju inget annat för oss...

Köksvandring

Avslutar med en liten rundtur i köket. Vi har shoppat lite detaljer på loppisar och auktioner i sommar, som jag inte visat. I väntan på den perfekta fotogen/el-lampan till köksbordet (eller min ärvda/fådda fina jugendlampa som hänger i föräldrarnas kök) skaffade vi en fin skomakarlampa.



Den hängde på en loppis med en ledsen virkad duk på sej. Fina detaljer som tygsladd och porslinshiss! Den är troligen gammal men renoverad, för det är en salig blandning av gammalt och nytt. Jag gillar den mer och mer för varje dag. Den passar i vårt lantkök!



Igår invigdes kaffekvarnen vi fick med oss från Degeberga antik- och samlarmarknad ihop med min kaffeburk. Vi har sagt länge att vi "måste ha en kaffekvarn" och jag har hela tiden sett en sån däringa box med byrålåda framför mej. I Degeberga fanns många av den här typen, eller med porslinsbehållare, och vi blev båda förjusta i den här i glas. Den har legat och flyttat runt i köket, för den krävde ju lite praktisk placering, så man inte larmar i den och att den går att veva. Tyvärr funkade den inte i närheten av spisen som vi först hade hoppats. Så den hamnade på skåpsidan mot matplatsen istället. Där slår vi nog inte i den, eftersom bänkskivan på bänkskåpet går lite utanför överskåpets kant. Igår maldes och koktes kaffe, som var helt godkänt! Särskilt med lite halsmedicin i ;-)



Osäker på om jag visat fläktkåpan klar. Tja, riktigt klar är den inte än. Det ska fortfarande upp plåtar under, och sedan har jag beställt ett "spjäll-S" som bara blir fejk, eftersom vi inte har spjäll i kåpan. Det ska upp en stång också hela vägen längs kaklet att hänga lite pryttel, men betoning på lite. Jag har ställt upp några udda grytlock på hyllan så länge. Vet inte om de ska få bo kvar där, eller om jag kommer att flytta runt lite grejer.



Vår lantvägg är jag extra glad för och nöjd med. Det var här vi hade hoppats kunna sätta kaffekvarnen också, men då skulle den inte gått att veva. Skafferihyllan används mycket mer här och nu än tidigare när den satt inklämd bakom väggskåpen i gammköket. Korvsnutten är från sommarens marknader - vi kämpar tappert att få den i oss. Klockan får vi mycket beröm för. Det är en billig plastklocka från Jysk i gammal stil.

I helgen far vi på minisemester till Göteborg och scrapmässan. Åker förbi sötaste Karin på vägen upp och tar henne med oss efter övernattning. En härlig tradition får det väl räknas som nu när vi gör detta andra hösten i rad (fast ifjol for hon åt andra hållet istället för till mässan, för det kolliderade med ett bröllop i Kalmar). Sambon ser verkligen fram emot scrapmässan, han har längtat hela året! ;-)



Vi tänker försöka turista Göteborg lite den här gången, men vädret säger visst regn, så det blir kanske inte så mycket av med det. Vi har planerat att gå på bio iallafall och se Arn. Den går visst i en VIP-salong på bian ett stenkast från vårt hotell. Frågan är om det är värt dubbla biljettpriset för gratis läsk och snacks... Det var nästan fullbokat på lördagsföreställningarna där ändå, så vi går nog bara på stor vanlig bio istället. Allt är säkert bättre än stans bio, som förvisso har en supertrevlig biljettnisse (go å gla) men i övrigt lämnar en del att önska i form av standard, fräschör, klimatanläggningar m.m. Kommer fortfarande ihåg när vi såg piratesfilmen med alla små tentakeldjur på skeppet, mitt i stekheta sommaren, och man kunde nog skrapat av sej svettklegg efter föreställningen. Snacka om att skapa autentisk stämning i salongen! *fniss* det är nog enda gången jag nästan fått panik och ville springa därifrån för syret tog tokslut och det var hysteriskt varmt! Johanna var höggravid och skulle följt med, men hon avbokade i sista stund, och det är hon nog glad för än!

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0