Tygisar igen!Så här är läget i tvättstugan med tygblöjsförvaringen just nu. Nu har allt nytt och begagnat jag shoppat kommit hem + att jag fått lite från söta Malena. Dom svarta korgarna i backarna började jag förvara i, och tryckte bara ner dom i backarna för enkelhetens skull och för att ha färdiga fack...


Nu har jag ett rejält testlager (i lite olika storlekar också) med:

*Pocketblöjor
Dessa består av en blöjbyxa med fuktspärr utåt av PUL eller minky (laminerade tyger med en plastad insida) och ett torrskikt inåt i t.ex. fleece eller frotté. Det finns både naturmaterial som bambufrotté och polyestermaterial av olika slag, bl.a. sånt man har i hockeytröjor (tror det är det som heter coolmax e.d.).
I fickan stoppar man valfritt inlägg, ofta föjer inlägg med vid köp av pocketblöjor. Inlägget behövs alltså för att suga upp vätska, så man kan inte använda pocketblöjorna "tomma". Fördelen med pocket är att man separerar byxa och inlägg vid tvätt och det ger kortare torktid.
Denna sorten har jag flest av eftersom de verkar smidigast på alla sätt. Det som kan strula med denna typen är passformen om man har one-size-blöjor, som man justerar storleken med tryckknappar. Nyfödingar kan vara för pluttiga, så blöjan läcker i benhål m.m.


*Allt-i-ett blöjor
Dessa berättade jag om tidigare. Det har jag 11 stycken som ska funka till ca 6 kilo enligt lappen. Samma princip som pocket, men utan fickan. Istället är inlägget fastsytt i byxan. Jag har nog fått med någon begagnad variant också som är "hybrid", där det både finns ett fastsytt inlägg i och en ficka man kan lägga mer stoppning i om man vill. Ska ta längre tid på sig att torka, men är i gengäld klara direkt från torktumlaren/sträcket om man inte ska ha extra inlägg, rispapper e.d.


*Formsydda
Efter hand som jag läste i forumens tygblöjstrådar såg jag många många som rekommenderade formsydda varianter, särskilt till natten. Detta är "riktiga" tygblöjor, gjorda av "bara tyg". Det kan vara flanell, jersey/collegetröjstyg e.d. utåt och är ofta någon typ av frotté in mot gumpen. Även dessa förekommer med fickor att stoppa extra inlägg i, och man kan lägga inlägg löst i om det inte finns ficka.
Dessa måste man ha en ytterbyxa på, eftersom där inte är någon fuktspärr ytterst.


*Vikblöjor (prefolds och inlägg)
Detta är bara tygstycken i olika storlekar som man antingen snibbviker på något sätt eller bara "limpviker" och lägger i en ytterbyxa. Jag går inte in på detaljer - googla om ni vill veta mer. Jag har fått en hög ImseVimse i 80x80 och 85x85 att prova. Man kan även använda frottéhanddukar, kasserade flanell-lakan m.m. som vikblöjor, och IKEA har visst haft rutvävda tvättlappar som många använde. De har utgått ur sortimentet, men det har kommit en ny sort som jag väntar på rapporter om de funkar.
Prefolds är en variant på vikblöjor eller inlägg där flera lager tyg är ihopsydda, och man kan antingen vika till en blöja runt benen på bebisen, eller limpvika och använda som inlägg. Jag har sytt några prefolds av gamla kasserade t-shirts och tröjor - mest för skojs skull.
Inlägg har jag samlat på mej en uppsjö av olika material. Mikrofiber har jag flest av eftersom dessa följer med BumGeniousblöjorna m.m. Dessa ska man INTE ha direkt mot rumpan eftersom de torkar ut huden, utan de måste ligga i ficka.


*Ytterbyxor
Ytterbyxor och wraps finns antingen i PULtyg eller ylle. PUL-byxor kan användas ett par gånger innan de tvättas, men lär ha en tendens att "lukta unket" ganska snart. Det kan räcka att skölja och vädra.
Ullbyxorna kan sys på samma sätt som dom formsydda med knappar och resår o.d. eller så är de stickade som man behandlar så att dom blir täta. Ullbyxor ska "kissas in" och tovas mer och mer så de blir täta. Tack vare detta har jag föredragit att köpa dom begagnat, så dom förhoppningsvis är inkissade! Ullbyxorna luftas/torkas bara efter användning tills nästa gång och behöver bara tvättas om det blivit fläckar på dom + uppfräschning någon gång i månaden. Ull är ett fantastiskt material som både isolerar, luftar och håller torrt trots att det blir blött! Vi får se om vi klarar av att behandla dom på rätt sätt.Den här bilden la jag upp på Facebook också. Det är några nya och några begagnade som kom med posten för ett tag sedan. Bl.a. massor med extra mikrofiber-inlägg, vilket man nog inte kan få för mycket av har jag fått en känsla av när jag läser. Jag hoppas Imses timglas-flanellinlägg ska komma till nytta också. De var med i inläggs-annonsen och jag tänkte att naturmaterialsbitar är nog altid praktiskt att ha i reserv om bebblan skulle reagera på fleece e.d. Fast man kanske måste ha ett torrskikt till ovanpå för flanell blir (=känns) väl blött? Å andra sidan är det nog det i vikblöjorna också, och dom har man rakt mot gumpen. Den rosa randiga är formsydd och under den ligger några olika begagnade pockets med olika innermaterial.


Nya: Jag köpte dels ett provpaket med 3 olika pocketblöjor (BG4, Mommy's Touch och FuzziBunz), dels en FuzziBuns i småttingstorlek (FB finns både som one size och i storlekar) och en BG Flip med inlägg från Barnshop.se. Visst är det lite dyrare att köpa helt nya blöjor, men jag ville testa det också. Gillar att det finns provpaket!


Nu har jag sett om reklamationer på PUL-tyget på FBs nyare blöjor i ett av tygblöjsforumen, men jag hoppas jag slipper det. Det verkar vara allmänt problem med släppande laminatskikt i många olika sorters PUL-tyger just nu, så det har väl blivit något haveri i någon tygfabrik... Babylandblöjorna som säljs på Tradera och Blocket för fullt lär också ha kasst PUL-tyg i sig som släpper efter ett par tvättar...


Längst bak skymtar en zoo-mönstrad "pail-liner", alltså en PUL-påse att ha smutsiga blöjor i, i tvätthink. Jag fick tips om IKEAs Lättsam-serie att förvara smutsblöjor i på skötbordet. Hinken har ett fällock, men det är inte tättslutande. Det diskuteras hit och dit i forumen om med och utan tättslutande lock på förvaringen. Vi får helt enkelt prova oss fram till vad vi behöver, hur mycket vi tycker det luktar osv. PULpåsen tvättar man med blöjorna, man tömmer bara ut blöjorna i tvättmaskinen genom att vända påsen ut-å-in när man laddar maskinen. Separera inläggen från pocketblöjor m.m. görs innan man lägger blöjan i påsen/hinken (går att skaka ur om jag förstått det hela rätt, så man kladdar inte med smutsställena). Amningsbajs behövs inte sköljas av om man inte vill blaska med det. Senare bajs skakar man av i toastolen eller ev. duschar av i toastolen om det är kletigt. Är det mycket klet kan man fånga det i rispapper, som man både kan skölja och tvätta om man vill (men inte kasta i toastolen eftersom reningsverken inte blir glada för våtstarkt papper i sina system! - släng eller kompostera istället.)

Här är senaste hemkomsten med begagnat. Det är ullbyxor (stickade gröna) och ullwraps (turkosa), en orange PUL-byxa strl small och en söt formsydd med naturmaterial.

Samma pakethämtning, del 2. Längst bak formsydda i flanell och frotté med extra inlägg som säljaren skickade med snällt! Längst fram 3 st Alvehamns Minky-pocket som jag är lite kär i!Mitt nya tygblöjsprojekt, nu när jag vet hur stor plats lagret tar ungefär, är att hitta lämplig förvaring till skötbordet som man kan rada upp färdigladdade blöjor i på hyllorna under bädden. Även om allt inte passar från början och kanske ska förvaras i back på annat ställe så länge, så kanske jag kompletteringshandlar sorterna vi trivs med direkt vi vet det och behöver samma plats ändå ungefär... Här en provback från Curver (som finns lock till) fylld med karameller! Jag skulle vilja ha förvaringen aningens bredare men framför allt längre! Jag är även inne på om det skulle funka att stapla i typ "sänglådor" som är stora och grunda. Jag tror inte mellanväggar behövs, men det blir kanske kaos utan? Så det bästa hade varit långsmala backar som får plats 4-5 stycken i bredd på en hylla. Tips någon?
Det här skötbordet (helst begagnat) siktar jag på. Gillar utformningen av hyllorna. Funderar på om 2 såna här per hylla kan funka. Får prova nästa gång jag är på IKEA. De kanske går att stapla på varandra också så det får plats fler per hylla...Här är f.ö. alla kläder jag shoppat också. Det är mest loppiskläder och lite nytt. Storlekar från 50 - 80 med mest 62 och 68? tror jag det var... En hel del 56 också och några 50or. När man står vid ett loppisbord eller kollar en annons på sjalbarn med priserna 10-20 kronor per plagg är det liksom bara att "ta allt" som ser fint och mysigt och bra ut i hyfsat liten storlek. Översta lilla backen är småttingkläder och understa är lite större storlekar.


Allt ska tvättas minst en gång, det nya någon gång till, men jag avvaktar med tvättandet till senare framåt sommaren för att ha något att sysselsätta mig med då också! Man kan ju alltid shoppa lite mer innan dess också... Svärmor kom förbi när jag packade upp Brunnsparks-loppiskläderna och konstaterade "ojojoj, den här bebisen behöver man minsann inte köpa några kläder till ser jag, så mycket kläder tror jag inte något av mina barn haft....". Sammanlagt har jag lagt en tusenlapp i kläder nu, kanske 1500, där 5-600 är nya kläder. Det tycker inte jag är så farligt. Jag gillar loppis och återbruk! Kommer att återföra mycket tillbaka till systemet sen efter hand också!

Bebisförberedelserna fortsätter

I helgen har vi klarat av 25 fullgångna veckor! Nu växer magen så det knakar också, men jag tycker fortfarande jag ser mer tjock än gravid ut, så jag besparar er bilder på magen...

I tisdags lyssnade jag på bebisens hjärta första gången och det var en liten "pigg" bebis med hjärtfrekvens på 154. SF 24 för er som är kalenderbitare och vill jämföra...

Jag är långt ifrån shoppingdåre, det har vi inte riktigt ekonomi till, men eftersom det ju är första barnet och omgivningen är klara med småbarn så får vi skaffa det mesta. Blocket är himla bra! Och sommarens Loppisar kommer att bli undersökta i nya avdelningar man tidigare bara gått förbi snabbt.

Det största projektet (näst efter "ny" bil) har varit barnvagn. Vad ska man ha, vad behöver man, hur mycket kommer den att användas osv. Som jag skrivit tidigare var det bara att bestämma sej utifrån flest "gilla" och rekommendationer som passade med "bo på landet", "grusvägar" och kvalitet typ. För att slippa punktering valde vi en modell med pumpfria hjul och fastnade tillslut för Emmaljunga CityCross. I grundutförandet är det en sittvagn på chassi. Sen köper man till vad man vill ha och behöver i liggdel till småtting, och då rekommenderades Citykorgen som stor och rymlig och lätt att bädda svalt (jämfört med mjuk- eller hårdlift som man ställer ner i sittdelen).En av mina gravidnojor har varit att jag toktröttnat på SVART! Gravidkläder finns bara i svart, och jag ska vara tjock i SOMMAR! Jag vill inte ha svart! Sen när det skulle väljas vagn fanns det typ svart, svart med svart, svart med grå smala streck och svart med svartvittmönster.... Nä, fy för svart barnvagn! Då köper jag hellre en karamellröd om jag skulle ramla på en sån! Men nu dök denna pärla upp på Blocket. Jag har lånat säljarens bild eftersom jag visst inte lyckats plåta den själv i vettigt ljus. Det är en slags grönblå/aqua-variant med grå/silverdetaljer. Och säljaren ville bli av med vagnen snabbt (trots det låg annonsen ute flera dar! Färgen är nog för knasig eller osvart för vanligt folk ;-)) så priset var trevliga 600 kronor! Vi tvekade ett par dar eftersom vi ju ville ha Citykorgen till och helst köpt paket, men sen bestämde vi oss iallafall och tyckte det var många månader kvar att få tag på Citykorg. Färgen på den spelar ju ingen roll, de ska ju inte användas samtidigt liksom....När vi körde hem med vagnen kom jag plötsligt på - shit, var ska vi ha DEN nu då??? När den används sen får den såklart bo i vår stora, rymliga hall, men vi behöver ju inte snubbla över den ett halvår i onödan! Den fick bo i vår "skrotrum"/datorrum/bibliotek i ett hörn. Eftersom detta rum används mest av katternas dagvila var det lika bra att bädda vagnen kattvänligt. Vi kommer inte att vara försiktiga med kattexponeringen ändå och utgår ifrån att bebisen inte kommer ut allergisk. Igår hittade jag Greta sovande i vagnen för första, men troligen inte sista gången. Mysigt!

Bevakningen av Blocket efter Citykorg har fortsatt och visst har det funnits liggdelar. I Trelleborg, Helsingborg, Klippan och Malmö... Den närmsta i Karlshamn, men den försvann efter 3 månader och färgen var den ljusa beiga som så lätt ser "skitig" ut + att vi inte hade ärenden väståt... I tisdags fick jag för mej att tassa in på Babyproffsen för första gången på väg hem från barnmorskan. Och springer rakt i famnen på ett utförsäljningsex av en snygg Citykorg.Grå med blomslingrigt silvrigt tyg, hyfsat ljus, osvart och fin! Konfererade med maken i telefon och vi var överens om att priset var helt OK, särskilt med tanke på vad vi betalat för CityCrossen, och att det var OK att köpa denna ny. Summa för hela vagnen 2000 kronor. Så den fick följa med hem och jag kan släppa barnvagnsbevakningen på Blocket! Skönt att ha kryssat av i listan!Jag förälskade mig och spontanköpte en spjälsäng på Blocket också när maken ändå var på rymmen. Jag kan ha undanhållit vissa detaljer för honom när jag frågade om det var OK att jag åkte och hämtade en spjälsäng, som färg t.ex... Men det var inga problem med den biten. Spjälsäng är annars en av sakerna vi har blivit erbjudna i gammal 70-talsmodell. Men eftersom jag vill kunna ha sängen bredvid sängen med liten inom räckhåll ville jag ändå ha en som man kan ha ena kanten nedsänkt, och det funkade inte med 70-talarna. Sidorna är alltså inte höj och sänkbara med klämrisk, utan man skruvar fast sidan i nedsänkt läge och där är ändå en liten kant ner till madrassen. De förra ägarna hade haft sängen precis som jag önskar och varit nöjda med funktionen. Och visst är den snygg? ;-)Jag satte ihop en lista häromsistens när jag höll på att bli knäpp av all planering utan struktur. Den hänger på kylen och är ganska detaljerad i GTD-stil för att man inte ska stå där och ska natta bebisen i vagnen, som fortfarande är tom med inplastad madrass... Ojsan, man kanske skulle haft bäddgrejer till vagnen liksom... =OD 

Jag har en lååång inköpslista till webbutiken Minimundus också, där jag fått många grejer rekommenderade för mig. Men jag avvaktar ett tag till med inköpen. Det enda vi har kvar på "viktigt"-listan, som bör finnas när bebis kommer är babyskydd till bilen. Men det verkar vara ständig kampanj på Brio-skyddet med bas som jag gillar, så det är bara att åka och hämta det när vi vill.Jag har varit på en shoppingdag med kläder där jag köpte lite nytt och mycket begagnat, så det finns ett litet basförråd med kläder. Bl.a. denna söta dressen för lite kyligare kvällar kanske? Jag har "storsatsat" på bodies som verkar smidigast, men nu har jag läst en del om tryck från body på tygblöjor (ullbyxor ffa) och är osäker på valet... Fast min storsatsning är varken massvis eller särskilt dyr, så det är väl bara att prova sig fram.Jag har absolut inget emot second hand, särskilt inte med babykläder! Ser bara fördelar med det, eftersom det är litet slitage och dom är vältvättade och mjuka redan. Jag var på Kupan och plockade åt mig "allt som var fint och såg nyttigt ut" i de mindre storlekarna och kom hem med en hel kasse full med kläder. Dessa kostade 155 kronor sammanlagt: 4 par byxor, 5 bodies, 5 pyjamasar (3 med långa ben och 2 med shorts) och en liten tröja, samt en badbyxa för 3 mån som jag inte vet om vi kommer att behöva... Allt så mjukt och gosigt att man vill snusa bebis nuuu!

Tygblöjeprojektet fortsätter också. Väntar mer begagnat med posten, så det blir inlägg om läget när dessa dykt upp också. Går och klappar på dom lite då och då och myser!

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0