Snabb bildbyggrapport

Eftersom det händer så mycket nu denna veckan så får jag posta lite snabbilder.

vind

Detta är vinden efter rivning av det mesta. Presenningarna är ett måste, då det har gått över från bål-torkesommar till ständiga skurar de dagar när vi minst av allt behövde regn... En knapp vecka kommer vi att vara utan tak.... Kan vi få be om uppehåll?

morgon

I morse låg jag och drog mej till halv9. Mår lite halvtjyvis idag (den dagen i månaden) och tyckte det var ganska skönt att dra mej lite, trots att snickarna kom och körde igång vid 7 imorse.
De hade fått dit en ram på plattan innan jag kom ut på jobbet, och en sågverkstad var uppställd framför stugan. De byggde ett litet snabbskydd bakom sågen så att det inte skulle yra in till mej - omtänksamt!

Sedan kom såklart regn och åskhot runt lunch, så vi fick täcka och modda och greja... Droppade in i sovrummet igen, men inte över sängen denna gången. Kanske glömde berätta att det regnade in när vi fick en störtskur i lördagskväll. Översvämning i badrummet, köksfönstret och över sängänden i sovrummet...


regnväggar

Idag har de rest stomme till väggarna och satt upp byggställningar för takstolsmontering. De har visst tänkt jobba till 8 ikväll - arbetspass som heter duga...
Nu kan man se mellanväggen mellan sovrum och barnkammare (ej på någon bild här dock). Det skulle se större ut när man började få upp väggarna, men jag tycker rummen ser pyttiga ut... =OD

Min fjällpappa

Min fjällpappa

Nu får det vara nog petat och grubblat med denna! Med en sån här förstoringsgrad på fotot blir det inte så mycket papper att visa direkt, men annars är det KI*memories gröööna papper från Color Theroy jag fått äran att förevisa.

Jag blev hejdlöst förälskad i den här bilden som min morbrors fru tog när de var uppe för 3 år sedan och gick nästan samma Ruttjebäcks-Rödingsnäsrunda som den vi tog nu i år. Därför blev den gigantiskt utskriven med min Epson Stylus Photo R1800 när jag skulle testa mina nya matta fotopapper som jag köpte till introduktionspris på InkClub. Jag är fortfarande tveksam till egna utskrifter - särskilt på snikpapper - men ibland får man en idé och viiiill inte vänta vid brevlådan, utan bara skapa. Då är det skönt att ha möjligheten. Magnusbilderna är också egenutskrift.

Vad kan jag mer berätta om denna LOn? Jo, den kommer snart att få en kompissida 2, men jag ville leverera nånting iallafall redan nu.
Jag ville få fram lite fjällkänsla på LOn, och då kom näver med som direkt association, så det försökte jag klura med. Och lite lapp-slöjd i form av en renhornsknapp som min farbror karvat till och en efterapning av klädestofsar som anteckningstags, och den bruna KF flossen är precis likadan som renskinnssnöre.
KI-pappret påminner mej dessutom om kvanne. Den blev bra! Eller hur? =OD

Soffkväll - den förannonserade

Soffkväll

Här kommer LOn jag snackade om i förra veckan - äntligen!
Jag är fortfarande så nöjd.
Materialet från Pysselpunktens månadspaket.

Jag hade förresten bloggen där förra veckan. Något försenad kom det ut idag istället. Var på Pirates of the Caribbean igårkväll och totalglömde "jobb".

Nya Bazziller

Nya Bazziller
Dess släptes i samband med CHA.

Samtidigt aktualiserade Chruss frågan om Bazziller som inte hör till någon serie, och vi fick chansen att uppdatera vår Canvas-artikel på Scrappiz när vi ändå höll på.
Varför noga? Nja, vill man ha en komplett swatch-samling vill det till att man vet vilka färger som finns. Sedan är det ju bara att strukturera upp dom också.

Skatter i vårt lilla hus

Dags för byggrapport igen.

fönsterhär

Fönster, altandörr och MASSOR med virke har kommit - på måndag kommer snickarna!

Men innan dess är det rivning och byggställningsbygge som står på schemat.

Lite historik

Vårt hus står det så här om i Sveriges bebyggelse från 1947
Möcklö 3:7 Annedal
Postadr. Ramdala
Areal Total 2.8 ha därav 2 åker, 0.8 hagmark
Tax.v. jordbr.v. 4.400
Jordart: Mullrik morän ("jättermylla") på moränmo.
Manbyggn uppf. 1919, trä, av nuv. äg.
1 vån, 1 läg, 2 rum, 1 kök.
Ekonomibyggn: Ladug. uppf. 1924, trä, 2 kor, 1-2 svin
Nuv. äg. övertog gården 1917 efter sin fader, som innehaft den sedan 1895.
Äg. Lantbr. Adolf Pettersson f.1883, son till Petter Johan Månsson o. Anna Maria Håkansson, gift med Amalia Persson f.1891, dotter till Per Andersson o Emma Pettersson. Barn: Gunnar f.1918

Gunnar bodde där när Magnus var liten (magnus är uppvuxen på granntomten), och när Gunnar dog köpte Magnus föräldrar hus och en rätt stor tomtbit. Den gamla ladan stod fortfarande kvar då. Den var i så dåligt skick, så den revs senare. Utbyggnaden var också i uselt skick, golvet upprötet och Gunnar hade bara stängt dörren dit. Den revs därför och byggdes upp från grunden igen. Detta i slutet på 80-talet om jag inte minns berättelserna fel.
Huset hyrdes ut till sommargäster innan Magnus började först hyra huset och sedan köpte loss det av föräldrarna. Svärmor finns kvar på tomten i det renoverade hönshuset - hennes kolonistuga sedan hon flyttade till stan.

På bilder från utbyggnadsrenoveringen är huset ljust (gult eller gråvitt?), men i Sveriges bebyggelse är det mörkt (troligen rödmålat). När Magnus började riva panelen av gavlarna nu hittade vi mycket mer historik:

snickarglädje

Under fattigmanspanelen (masonit med läkt) fanns en ljusgul panel, som visar tydliga spår av snickarglädje i paneltopparna. Det var f.ö. snickarglädje på vindskivorna i Sveriges bebyggelse-boken också (och samma dörr som vi fortfarande har - noll isolerad).

stockar

Under den gula panelen är det lite papp av något slag, och sedan är det husmosse-fodrat timmer.
På knutarna är timret märkt med siffror, så vi gissar att den är flyttad från en annan plats och upptimrad på den plats den står nu.

Rivning

skelett

Takpannorna är avplockade och staplade. Här ska sparas allt som går att spara - Magnus HAR gårdfarihandlare och lumpsamlare i släkten! Det finns i blodet liksom. Är det inte trasigt sparar man det - och kanske om det är lite trasigt också, för det går kanske att laga den dag man behöver det.... =OD

Svallet är bortbrutet och vindsgavlarna nerplockade. Takstolarna på halva huset är avsågade också. Mysiga stockar.

Sedan kom så klart - ja gissa - REGNET!!! Det har varit total torka i 2-3 veckor, men plockar man av taket på ett hus - då ska det så klart regna. Så vi fick fippla på presenningarna igen (hade på inatt för säkerhets skull också).

regn

Det är lite sorgligt att se kåken nu, i det här skicket. Men jag tröstar mej med att det kommer att bli jättefint sen! Och stort! Och vi vill gärna behålla timmerstommen så mycket vi kan! Vi pratar till och med om att ha den synlig, ev. vitmålad på något sätt, i hallen direkt när man kommer in (dvs ungefär där stegen står nu).

Ett litet kort så länge

Evelina10

Magnus brorsdotter fyllde 10 igår, och hon brukar beundra ochh berömma mina kort, så jag fick ju göra ett till henne. Ett riktigt snabbkort blev det, med DCWV-kort, färdigfärglagd hÄngel som låg och väntade - t.o.m. distans på baksidan klar! - och några Doddlebug poisies. Formas grattis-stämpel blev lite blek - tror jag har en massa stämpeldynor som inte funkar som de ska...

Ni ser det oranga va? ;-)

Värme!!

Nu kan jag inte hålla mej, nu måste jag skriva och berätta att jag är värmedyrkare!! Jag njuuuter i fulla drag nu när det är riktig sommar!! Självklart finns det men, men på det stora hela är jag lycklig.

Det som är svårt är att ställa om hjärnan på värme, och t.ex. tillåta sej själv att ta siesta när det är som allra varmast. Istället sitter man här på kontoret och kämpar på mellan 10 och 16, för att det är jobbetid... Nä, vila nu och jobba en stund i kväll när det börjat svalka av är kanske melodin. Hjärnan funkar inte riktigt i den här värmen. Sedan glömmer jag dricka och får huvudvärk, men det är inte värmens fel, det är ju självförvållat...

Bada skulle jag kunna göra 10 timmar om dan nu, bara ligga och paddla i en pool, hur gött hade det inte varit. Jo, jag är ju ruggigt bortskämd då med havsutsikt, men det finns inga bra badplatser nära mej, så jag hade gärna haft en billig sket-pool fylld på gräsmattan också... som man kunde ligga och flyta i... Bryggan nere vid båten är en fallfärdig gammal ångbåtsbrygga, med gigantiska sprickor och stora varningsskyltar. Dessutom är den aningens för hög för att hoppa i från... Gör det ändå, men det är inte så att man kastar sej i direkt... man får samla lite mod först. Precis nedanför huset finns en brygga också, men backen ner dit (eller snarare upp därifrån) är låååång och seeeeg och inte körbar (tror jag, dessutom för kort bit för att motivera bilkörning...), och med tanke på att soppan tar slut i benen på väg till brevlådan bara är den knappt något alternativ heller...

Sovrummet hade behövt lite mer kyning också, för man sover inte så bra när det är 26-27 grader inne (trots 3 fönster öppna med "tvärdrag" i huset)...

Annars älskar jag sommar och värme!! Fortsätt så här minst en månad till! Jihoo!

Battisar - continued

Hmmm... som jag misstänkte har vi invånare i vårt hus, vilket försvårat rivandet av taket en del. Idag har det haft paus eftersom Magnus inte varit i skick sedan 30-årsfesten igår. Igår revs pannorna på västsidan av på ungefär halva taket. Nere i altanhörnet bor en pilfinksfamilj med tiggande ungar, så vi väntar så länge som möjligt med att ta av dom pannorna.

Men uppe under nockpannorna och den översta pann-raden stötte vi på Berts släkt... Magnus konstaterade att där var en under en panna. Jag ville kika, och innan vi hade hittat honom igen hade han blivit två. Bara att lägga tillbaka lite tak till dom dagtid och grubbla över hur vi skulle fortsätta. Magnus fortsatte plocka lite pannor medans jag satt här på kontoret vid datorn.

Plötsligt hörde jag honom tjoa, men det åtföljdes inte av något brak, så han hade inte drattat ner och slagit sej iallafall.

*känsliga läsare varnas*

Jo, han hade lyft på en annan panna, där det var 4 stycken fladdisar under. Den ena flappade iväg och landade rakt på Ms bara mage. Så snabbt utvecklar man fladdermus-fobi! =OD Han lyckades flaxa bort den lilla fladdisen, trots stor takpanna i ena handen, och fladdisen flög yrvaket iväg och landade i ett träd inne hos grannen. Sedan tyckte inte Magnus det var så kul att riva tak längre... *stackarn* Quite a shock, no doubt...

Så nu pågår ännu mer funderingar på hur vi ska gå till väga. Ungarna är troligtvis stora nog att jaga mat och så, så de _behöver_ inte just platsen under våra nockpannor på gamla huset för överdagningen. De borde kunna bo under mina nockpannor på kontorsstugan lika gärna. Så man kanske ska försöka flytta över dom dit när dom är lite dag-groggy. Problemet är jag och höjder och jag och stegar och Magnus och hans nyutvecklade fladdermus-fobi... Ett annat alternativ är bygglampa och avplockning av nockpannor när det är mörkt (och battisar är på jobbet), så får Bert med släkt hitta ny överdagningsplats. På det viset har vi inte gjort oss skyldiga till förflyttning av battisar - dom har flyttat sej själv.

I skymningen ikväll satt Magnus en stund ute på altanen för att kolla läget  när de började sitt skift. Minst 20 stycken hörde han rassla fram och såg lyfta från taket, så vi har en hel liten koloni däruppe. Trevligt, men synd om dom att vi inte ska ha kvar deras hus. Vi hoppas dom trivs lika bra under mitt tak, eller någon annastans i närheten, tills nya huset står färdigt.

Scrappat (men ingen bild)

Ååååh, vad jag älskar när inspirationen rinner till och allt plötsligt bara flyter!

Anna och jag satt och MSNade igår och kom fram till att vi skulle utmana varandra lite för att kicka igång ytterligare. Precis när vi bestämt oss för att fundera på saken och skulle säga byebye kom jag på att jag gärna skulle vilja testa att mickla med foton så som t.ex. Mikaela gör i sin blogg, inspirerad av Elsie m.fl.

Vi bestämde oss för att göra en generell scraplift av Mikaela stil, och OJ vad kul det var!! LOn bara växte fram av sej själv - först i huvudet, sedan i Photoshop (det var svårt att hitta bilder, eftersom Mikaela är sån grym fotograf, och det är _inte_ jag... *fniss*. Tur man har fotoskrivare iallafall, när man får såna här crazy-attacker) och sist på papper. Pappersdelen gick förvånansvärt fort, och jag blev så nöjd! Det är inte en Woopsiedaisy-LO alls, för den skenade så klart iväg åt ett annat håll nästan direkt, men man kan se vissa trender...

Nu är ni allt bra nyfikna va? Tja, ni får vänta tills Lina skickat ut månadspaketen, sedan laddar jag in den här också!

Imorgon hoppas jag min andra LO kommer ut, om jag klarar av att scrappa i värmen utan "måsten"-stress. Egentligen ska jag börja med nya Scrappiz imorgon, men jag måste få scrappa liiiite också...

Min färgutmaning kan fortsätta en stund till!

Jag kastade in en färgutmaning på Scrappiz cybercrop innan jag for på semester, och fick ett bidrag under croppen. Sedan fick jag ett grattiskort nu i veckan av Marie som också var inspirerat av färgutmaningen - så nu utmanar jag er att inspireras av dessa urtokiga retrostolsdynor, som vi hittade på vindsröjningen dan innan vi for på semester!

dynor

Här är Maries kort att inspireras av! Hoppas det är OK att jag laddar det här också!

Maries tolkning

Jag tycker det är skitläckert!!

Kör på!


Ojoj, hur ska det gå??

stolar

Idag kom det en stooor bil, med GIGANTISKA takstolar på... Så stora att spetsarna kom för sej! De två mindra takstolarna man ser är till takkupan ner mot sjön...
Jag tror inte det går att smacka på dom här åbäkena på vår lilla lilla stuga, men de har väl koll på vad dom gör.

Magnus ska riva av det gamla taket och fixa med byggställningar - sedan kör snickeriet igång nästnästa vecka igen. "Vår" snickare var här igår och inspiekterade.
Minnesvärda kommentarer från honom:
"Det är inget liiitet projekt det här"
och som svar på frågan "jaha, vad tror du om'at? Går det att genomföra?"
"Oja, det blir absolut inga problem!"

Jag tror honom gärna!

F.ö. har mitt kontor nu fått hängrännor och stuprör på framsidan (det som var mest akut, så man slipper dropp i nacken när man låser upp dörren... Tack gamm-stugan för materialet!

Batten Bert!

Bert1

Denna sötnos (tycker jag, men det finns folk som inte är lika fascinerade av musliknande däggdjur =OD) kom på besök genom toafönstret häromdan. Jag hittade honom i min bind-box på förmiddagen. Vi lät honom sova där under dan, i lugn och ro och mörker. Sedan när solen gick ner tog vi ut honom på altanen, gav honom lite vatten och väntade på att han skulle lockas att flyga iväg. Han verkade inte skadad av sin indrullning genom toafönstret iallafall. Vi har gott om fladdermöss som jagar runt päronträdet, så kompisar och föräldrar fanns i närheten.

Bert2

Ju mer det skymde, desto mer piggnade han till, och när vi "störde" honom lite, för att kolla läget började han t.o.m. "knäppa" och fräsa lite åt oss, så det fanns gott hopp. Till slut bestämde han sej för att ge sej iväg, men troligen hade vi satt honom för lågt, så han kraschlandade direkt neranför altanen och kravlade sedan in under den, innan vi hunnit hämta handskar att ta i honom med och hänga upp honom i något träd istället. Hoppas han hittade något sätt att kravla sej upp och flyga iväg under natten, när han återhämtat sej ännu mer.

Har läst på på nätet om fladdermöss i vår närhet nu. Har bara haft biologisk kunskap om dom tidigare efter fladdermus exkursioner och liknande, men visste inte vad man gör när dom hälsar på. Det är tydligen "vanligt" att man får in fladdermöss i husen just vid den här tiden på sommaren när ungarna är ute och träningsflyger. Man ska bara öppna fönstret ordentligt och ha släckt, så hittar dom ut själva. Detta gäller antagligen när man ser dom flyga in när det är mörkt. Lite svårare när man hittar en som sover i dagsljus...

Alla fladdermöss är fridlysta. Man får inte förflytta eller fånga dom utan tillstånd (så egentligen var nog flytten ut på altanen ett lagbrott om man ska räkna det så...) - och självklart inte döda dom!! Hittar man en död fladdermus ska den skickas in till SVA för obduktion (så de kan undersöka ännu bättre om svenska fladdermöss har rabies och andra sjukdomar). De tipsade om att slå den i lite toapapper och stoppa in i en toarulle och skicka in. Det finns massor med information om fladdermöss på nätet, så bara googla om ni är nyfikna eller intresserade att veta mer!

Semesterrapport - med bilder!

På allmän begäran kommer här en bildrapport från min semester, men beskrivningar så klart =O)

lågflygning

Vi flög upp till Tärnafjällen med Skyways från Kristianstad. Linda - bilen stod gratis där mellan 7 och 21 juli *blink* och man bör inte vara ute i för god tid, för då är pytteflygplatsen stängd... Men det var ändå skönt att vara ute i god tid, ifall man fick punktering eller något på vägen.
Vi mellanlandade i Stockholm, sedan var det studsplan till Hemavan via Wilhelmina och Storuman... Jag som älskar att starta och landa var liiite trött på det efter den här dan... Vi flög låååågt mellan Storuman och Hemavan - det är ju bara 18 mil mellan dessa flygplatserna, så man hinner inte komma så högt upp. Vi har inte påbörjat inflygningen än, och detta var utanför fönstret. Gulp...

Photoshop-tips för disiga bilder (över sjön eller från flygplan etc). Justera dom med hjälp av Nivåer (Levels). Jag brukar använda nivåer för att plocka fram detaljer i mörkare delen av bilder, och då dra mittenpilen mot vänster. Med disbilder får man bort diset och lyfter fram färger och detaljer genom att dra mittenpilen åt höger istället! Det har jag inte gjort här... *fniss*

husvagn

Den här bilden får sammanfatta vår semester, även om den inte stämmer helt. Vi satt inte bara i vår gäststuga husvagnen och pimplade whisky, trots att vädret utanför var mest småregningt och grått och pendlade mellan fantastiska 8 och 15 grader....

Jag ska börja med att avliva en myt

Mygg

Jag lyckades fånga en av ett fåtal gånger under veckan vi besvärades av mygg. För mej är Lappland inte mygg. Om det sedan beror på mitt lapp-blod som myggen inte gillar, att myggen inte kan flyga med kofta på sej, att Rönäs inte ligger i myggrikt område eller vad vet jag inte. Men jag kan inte minnas en enda av min barndoms somrar i Tärnafjällen som varit besvärliga p.g.a. mygg. Då är myggen i skymningen hemma på Möcklö minst lika besvärliga, och attans mycket giftigare (svider mer enligt min högst ovetenskapliga undersökning).

Så snälla ni - skippa inte en Lapplandssemester för att ni är rädda för mygg!
(Dessutom finns det en uppsjö av bra myggmedel nu för tiden - förr fanns det typ myggstift... För husbruk finns det allt från små batteridrivna magiska fläktar tiill spiraler, grejer man sätter i eluttag m.m. Man är bättre rustad än nånsin! Så svaret på frågan "Var det mycket mygg?" är ett rungande nej för min del. Inga jag märkte av, och inga som störde. =O) )

utsikt

Jag kan inte plåta raka horisonter... Men detta är iallafall den utlovade utsikten på ena hållet från vår stuga. Den kan vara tagen en bit ut på sjön i båten...

ruttje

En av de första dagarna var det soligt och fint, så då passade vi på att ta vår fjälltur, och tur var väl det, för resten av veckan regnade det dagligen. Här står jag vid Ruttjebäcken, som flyter ut i Tängvattnet mitt i Rönäs by, där min far är född och uppvuxen. Bäcken har ätit sej genom berget och även skapat ett antal jättevackra (men plundrade genom åren) jättegrytor! Vackert och maffigt!
Jag kom inte på förrän halvvägs upp på fjället att jag hade glömt skidorna *fniss*...

motiv

Här är Magnus uppe på kalfjället i Rödingsnäset. Bilden var så kul att ta, för precis när jag skulle trycka av, fick jag syn på att min auto-kamera hade valt motivprogrammet med symbolen en gubbe med två bergstoppar bakom sej - snacka om att ha en klok kamera!! *ASG*.

Orchis

Förutom den fantastiska Ruttjebäcken, som vi lämnat nere i en dal och vandrat upp längs ett av de större biflödena, så är denna lilla blomma en av anledningarna till fjällturen. Iallafall för mej som är blomintresserad. Det är en Brudkulla, somn uppkommit som en hybridart mellan Brunkulla och Brudsporre. Den finns bara på två små lokaler här på Rödingsnäset. Jag har sett den förr (när jag läste fjällbiologi-sommarkurs i Umeå och vi hade fältvecka i Hemavan), men den är lika kul att se varje gång. En söt liten blomma i "min hemtrakt" *stolt*.

Självinsikt

Jag kan avslöja att den korta fjällturen var ingen picknick. Min kondition är inte av denna världen, och min tyngd gjorde det ännu besvärligare. Nerklättringen från fjället ner mot hemmet var något av det jobbigaste jag gjort på lääänge, och jag var stundtals gråtfärdig och arg på min dumma kropp (som jag själv bär allt ansvar i att ha format till vad den är idag)! Dessutom trampade jag sönder mina världens bästa kängor, som är de första skor jag haft på mej som jag inte fick ont i vänster fotvalv efter 10 minuters promenad. De klarade med sin ålder inte den tuffa ansträngningen att ta mej ner för de brantaste skogsbackarna, och rämnade under sulan, så de blev dubbelt så breda... *snyft*

Men hem kom vi, 7 timmar efter att vi blivit avsläppta vid Ruttjebäckens parkeringsplats. Och mental träning fick jag i mängder på vägen ner för att inte bryta ihop!

Saker som bar mej neråt:

* Vetskapen om att Magnus älskar mej, trots att jag är hopplös att gå på fjällvandring med i det skick jag är nu.
* min grymt intuitiva pappselaps som visste precis hur han skulle locka ner mej utan sammanbrott, och var jag behövde tryckas ner på marken för vila istället för tjurigt kämpande (fast han har 35 års träning med min mor...)
* historier från pappas barndom hjälpte mej att ha tankarna på något annat än att knäna höll på att be om nåd.
* självpepping i mängd om hur duktig jag var som tagit mej så långt alldeles själv, och att jag med all säkerhet skulle ta mej hem också.
* vetskapen om att jag, trots att jag tyckte att jag tog ut mej totalt, faktiskt tog det väldigt lugnt och inte skulle vara totalt handikappad resten av veckan - bara nästan...
* en fast förvissning om att jag har med mej alla mina gamla släktingar som levt och knogat i detta landskap och därmed har en styrka att klara av det.

Men visst känner man sej lite oduglig när pappa berättar att de kutade bort över Ruttjebäcken över fjället hemifrån på vad som kändes som en kvart, men nog realistiskt var en 45 minuter, när han som barn skulle upp och slå myrhö, ibland med sån dimma att man knappt såg handen framför sej. Men självklart finns denna kunskap och styrka i mej också, även om det ibland inte känns så. =O)

Fiske är ett måste!

Och fjällröding ÄR världens godaste fisk!

langnen

Vi var med både och "langnen" (dvs la ut näten) och tog upp dom fulla med sprattlande röding och "börting" (som är samlingsnamnet för all öringliknande fisk som inte är röding). Fiskmiddan var inte helt 100% rätt, för egentligen ska man äta mandelpären till också. De hade bara rundpären, och det är inte riktigt lika gott... =O(

Brödbak hanns också med

brödbak

Baka tunnbröd kan man göra även om det regnar. Mamma stod vid kavel och nagg, Magnus stod för gräddningen. Mums med smör och kaviar!

Mina lappländska rötter

gravsten

På en gammal kyrkogård i Tärnaby hade jag fått tips om att "gamm-Samuel" skulle ligga, alldeles så man såg stenen från vägen. Så vi gav oss till att leta upp stenen, och här är den. Detta är den sista Samuel Samuelsson av 6 stycken i rad i min släktforskning (den bundna namngivningen och patronymikon ställde till det så). Han föddes 1844 och dog 1929, 4 månader efter hustrun Dorotea gick bort (hon står med på stenen också). Samuel och Dorotea återinförde rotslöjden som hantverk i Tängvattsdalen när turistnäringen tog fart i början på 1900-talet. Min farmor Hanna och hennes systrar Britta och Anna var duktiga rotslöjderskor.

Samuel och Dorotea är föräldrar till min farmors far Janne, som tog namnet Rönér. Historiens vingslag swischade verkligen förbi när jag stod och tittade på deras sten. Gick även den obligatoriska rundan på ny-körgårn och "hälsade" på alla som gått bort, men jag känt. Pappa hade även fått reda på var Janne låg, så nu vet jag det också. En oansenlig svårtläst sten som det bara stod J.B.Rönér och sparsam annan info på.

Min fascination för kyrkogårdar i släktforskningen har jag identifierat till att "här är det stopp". Längre än så kommer jag inte. Jag kan bara bredda och få reda på mer om personen medans de var i livet. Men just där, vid gravstenen är de nergrävda, sedan händer det inte mer med dom. De är där. Jag får ett "avslut". Sedan att deras själar far iväg och hittar på annat, blir skyddsänglar, återföds och berikar jorden på nya sätt är liksom nya kapitel som jag aldrig kan knattra in i en släktdatabas eller få bekräftat.

Sista dagen

Det var lite stabilare väder igen, så vi for över sjön, gick ett par hundra meter och sedan förmiddagsfiskade vi i en vacker fors. Man får ingen fisk där, men det är känslan, och naturen som är det viktigaste. Här är poppisen på en klippa med sitt metspö.

forsfiske

Det enda napp jag fick var bottennapp, så vi gick därifrån en krok fattigare.

Kungsleden

Sedan fick vi ju gå Kungsleden en vända också... Den är ju inte så lång... *fniss*
Kungsleden börjar i Hemavan (fast det brukar stå Ammarnäs eller något i bäckerna, men Ammarnäs är på andra sidan Artfjällen, så den riktiga starten är i Hemavan).
Vi tog Norrliften upp, skuttade frusna ner till skylten, pappa plåtade, och sedan huttrade vi upp till liften igen och åkte ner i snålblåst och pisseregnet som kommit in och lagt sej som ett surt täcke över hela dalgången... Lite trist kanske, för utsikten uppe på fjället, över Tängvattsdalgången, Gieravardo (Blomsterfjället), Umeälvens meandrande slingor, flygfältet i Hemavan och snöklädda fjäll inne i Norge är bedövande. Nu såg vi mest mulet och regnrusk var vi än tittade...

Avslutar min rapport med en bebisbild, för att påminna er om att det är en enda stor barnkammare utomhus just nu, så var lite vaksamma på skällande fåglar och liknande när ni är ute, så ni inte stör för mycket.
Dessa små dunbollar hoppade omkring runt husvagnen och var hur söta som helst. Lövsångare är arten om någon undrar, och mamma låter "huitt" när hon vill skälla och varna för faror.

pippisar

Sent om sider - Linas utmaning

M3
M2
M1

Nu äntligen har sista kortet nått sin mottagare så jag kan posta mina tre kort till Linas utmaning - samma stämpel och papper.

Jag har använt Linda Muhrs fina tjejstämpel och ett Chatterboxpapper ur Parlor-serien.

Korten är inspirerade av alla mina kortgurus: LindaT och LindaM, JennyS, Maraij, Lina och Sanna. Knycker inspiration och detaljer hejvilt från alla era alster, eftersom jag inte "kan själv" =OD. *love*

Arlanda - på väg hem

Sitter på Arlanda och väntar på flyget hemåt. Det var en Kanarieöarna-chock att kliva av  här i sommarvärmen efter en veckas semester i Tärnafjällen med 10 grader och småregnigt hela veckan... Mamma har lurats senaste åren med sina kommentarer om värmeböljor även där uppe, för det var precis som alltid tidigare i mitt liv = ingen sommarvärme. Men vi har haft en underbar semester, och jag har 350 megabyte bilder med mej hem.

Mer rapport kommer när jag inte har tidsinställt nät! =OD

Dörrar och fönster beställda

altan

Jag har alltid drömt om franska fönster i mitt drömhus. Det blir inte riktigt det, men iallafall väldigt höga fönster i en dubbel altandörr, med två fasta fönster i samma höjd på varsin sida av dörren.
Bild från Elitfönster.

Dörr

Vi har ju en Skåneblå pardörr idag, som inte är lämpad som ytterdörr (även om den är klädd med masonit för isoleringens skull... *fniss*), så vi var ganska tidigt överens om att vi ska kosta på oss en blå pardörr på nya huset också. Man kan inte snika in överallt... Detta är Diplomatdörren Lovisa, som har en bredare gångdörr, vilket verkar himla praktiskt.

Det som ställt till det annars i våra funderingar (förutom att jag fick kämpa hårt för pardörr till altanen också) är dels insektsnät, som vi gära vill ha för att kunna ha öppet på natten utan att bli uppätna av mygg. Då kan det vara problem med såna svängbara fönster. Men det hade vår snickare sagt nu att det fanns lösning till det, så då kör vi såna svängbara överallt. Det var tydligen bäst.

Sedan funderar vi på att ha diskbänken framför det nuvarande köksfönstret, som därmed antagligen behöver vara mindre för att inte bli en dum grop bakom diskbänken som bara samlar snusk... Vet inte om detta är löst än. Vi får se =OD

Men fönster och dörrar är beställda idag iallafall!

Bara ett litet förtydligande. =O)

Bygg-LOsarna är alltså från förra årets byggprojekt när vi byggde mitt kontor.

Byggfotona är från detta åres byggprojekt när vi ska fördubbla vår boyta.
Läget med husbygget är för tillfället stillastående - vi väntar på virket till stomme och takstolar, som levereras nästa vecka när vi är på semester i Lappland.

Sedan händer det säkert en massa kul igen.

På pysselfronten ska jag göra tre grattiskort i veckan, eftersom det är 3 fölsegrisar som ska grattas. Troligen antar jag samtidigt Linas 3-samma utmaning, eftersom den ju passar alldeles utmärkt.

Väggar

Väggar1
Väggar2

Nu har jag värkt fram rems-LOn om väggresningen också. Inte en blomma så långt ögat når, men ett bld hoppade in och la sej där, så det fick stanna. Tog tabberas på mina silvriga brads - skandal att ett sådant viktigt bas-förråd kan ta slut på en LO... =OD

Sy gjorde jag på Sannas maskin, som funkade betydligt snällare och bättre än min egen. Får kanske snacka lite snällt med min egen också och se om den kan tänka sej att samarbeta lite mer. Och köpa fler spolar, så man slipper hålla på och nysta tråd vilken färg man än ska sy...

En slunt - mer kommer

m

Karin (och Linda T omedvetet) utmanade mej att scrappa oranget på miniträffen hos Sanna. Jag kan säga att jag nog använde upp i stort sett hela mitt förråd med oranga dekorationer på denna LOn, eftersom orange inte tillhör mina normala favoritfärger. Att grön gör det har säkert inte undgått någon, och här hade de orange-röda blommorna och ränderna sällskap av en urläcker grön, och det är dessutom uuuunderbara Wild Asparagus-papper, så det var verkligen inte särskilt plågsamt att göra denna. Höstlöven på marken bakom Magnus stämde bra med färgskalan i papperna.

Vad gjorde vi innan blommorna slog igenom som scrapdekoration? Hade vi inga dekorationer alls då? Jag försökte verkligen låta bli blommor, men de smög sej in både på papper och som dekorationer iallafall...

Karin utmanade sej själv att inte sätta papperna rakt på sin LO bredvid mej, så jag inspirerades av det med både papper och foton. Jag blev väldigt nöjd med denna! Men det kan ju vara för att det är min älskling som är motivet... =OD

Hur kom Linda med i bilden? Jo, Pressed Petals Chip Chatter Hip-bokstäver (m-et) fick jag av henne i fölsepresent (thanks, darling!)! Visst kan man måla om och dölja otäcka färger, men otäcka färger kan också bli kompisar med en om man väntar ut dom... Orange har varit en hat-färg, men nu börjar jag vänja mej och tycker det är mer och mer snyggt. Så jag säger aldrig aldrig. Det blir nog fler LOs med orange i fortsättningen. Kanske feg-orange som Chatterbox tangerine-färger, men ändå... Och jag kanske smyger med lite grönt i någon hörna också för att känna mej trygg... *giggle*

Kna2

Här är den utlovade del 2 av flyg-LOn över Karlskrona. På min fölsefest blev jag påmind om hur det kändes att flyga helikopter (någon undrade), så jag skyndade mej att skriva ner känslan och tankarna och berättelsen kring vår helikoptertur innan jag glömmer den. Ingen mästarsvenska, eftersom jag skrev rakt på pappret (jag vet att det är dumdristigt, Emma! =OD), men det blir iallafall personligt så! Ett nöd-tankstreck hoppade med också, när jag upptäckte att meningsbyggnaden kajkat ur halvvägs genom en mening... Nödlösningar är bra! De föder kreativitet!!

Håller på och finlirar en svår-framvärkt Vägg-LO till stug-albumet, men den kommer snart. Håll utkik.

Kolla förresten min inspirationsartikel i PPs blogg!

DT-alstret

Somrig katt

Denna gången har jag bara gjort en LO av Pysselpunktens månadspaket innan det släpptes. Det var sååååå fiiiina papper, och det är nästan lite svårare att scrappa med såna, för man vill göra något riktigt riktigt fiiint. =OD Men det kommer säkert mera, om tiden räcker till! Rhonna Rhonna Rhonna!!!

Var sugen på att göra en busig freestylig kant/ram, och släppte loss rejält med fådda knappar (tack Kristina bl.a.), brads, anchors och figuröljetter. Glatt blev det iallafall. Inte mitt största mästerverk kanske, men alltid inspirerar det någon! Problemet var att jag ville använda det gröna splendorpappret ihop med dom riktigt Fuji-gröna gamla fotona från trädgården, men helst skulle både papper och foton "synas". Splattarna på pappret matchar det gräsliga solstolsmönstret lite bättre i verklighten - scannern ljuger lite som vanligt. Blev särskilt nöjd med Rhonna-rubbisen som markerar Russins svans i salladslandet. Tack Karin och Linda för den fölsepresenten - minns inte vem av er jag fick det arket från!

I torsdags var vi ett helt gäng glada tjejer (jag, Karin, Åsa, Linda, Heidi, Jenny, Jenny, Anna) som samlades i Kyrkhult hos Sanna och scrappade! Jag har inte ens packat upp än, så de 4 sidor jag gjorde där väntar fortfarande på lite finlir och inscanning. Den som väntar på något gott... ;-)

I helgen är det garageröjning (förberedande av vindsröjning, eftersom vinden ska försvinna...) och sommarfest ikväll som gäller. Men nu ska jag jobba lite innan Melodikrysset är slut - kommer snart till en PP-blogg nära dej.

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0