Helgrapport

sörsidan

Fortfarande inget tak på sörsidan klart, och fortfarande en styck inte-så-populär plåtnisse som inte dök upp denna helgen heller trots heligt löfte.

Magnus skadade till ryggen i lördags när han micklade med båten som såldes iväg pga bristande intresse för den (vi har kvar en liten båt att ta sej ut på sjön med om det kniper). Svågern var och hämtade släpet i lördags (han håller också på med utbyggnad, och de delar på släpet). Därför blev det lite dåligt med jobb igår. Lite spikning av fönsterbleck och inga tunga lyft. Vi började röja i stora bråtehögen utanför köksfönstret, men kom fram till att det var onödigt att flytta sakerna flera gånger, och att vi skulle lastat brädorna som ska på tippen direkt på släpet. Magnus vägrade åka och hämta det, och tyckte han kunde göra det idag på hemvägen lika gärna... Jaja, vi får hoppas vi hinner röja bort det mesta innan vi får en meters snötäcke sedan...

fönster

Här är det vanliga hörnet med komplett fönster. Gavelspetsfönstret är nog också klart.

Kisen var i slagsmål för nästan två veckor sen och var ganska rejält tilltufsad och trött efterår, men klarade sej från värre skavanker än sår, en offrad hörntand som redan var lite trasig sedan innan samt väldigt trasiga klor. Stackars Russin är egentligen för gammal för att behöva slåss, men vad gör man när det kommer in en och SKA piska en i ens eget revir? Självklart måste man få försvara sej. Den vit-beiga katten han slogs med var värre tilltygad när vi lyckades skrämma bort honom från tomten på stridsdagen. Haltade väldigt och var ganska blodig i vita pälsen.... Och Russin hade vita lovikkavantar och spottade vit päls en vecka efteråt...

Nu har han tyvärr blivit kass i sin ena framtass, som antagligen blivit inflammerad av skit som kommit in runt den trasiga klon. Han vill inte gå ut, haltar, man får inte peta mer än väldigt försiktigt, och han stöder inte gärna på tassen. I övrigt känns han "pigg" och frisk, och vill bara vila sej. Så nu står beslutet mellan att låta honom göra det, och hoppas att han läker ut det själv (med lite alternativ hjälp) eller om han ska lastas in i en bil, iväg till vettisen, skäras i, dränas, trattas och få antibiotika... Just nu lutar det mest åt vila, eftersom han så tydligt visar att det är det han vill, och att han är OK i övrigt. Äter, dricker, går på lådan och haltar bara lite vid gång. Å andra sidan kan jag passa på att ta en blodpanel på honom och skaffa nytt insulinrecept om vi far iväg. Kanske ska prova den nya veterinärskliniken i Nättraby...

Min nya bandförvaring

gröna band

Jag hade nästan slutat använda alla mina läckra band... Detta är den gröna samlingen, som bott i en 5-liters glasburk. Jag har 5-6 burkar färgsorterat i lite olika storlekar.

Förvaringar jag provat och kasserat:


* Upplindade på garnbobiner i Biltemalåda
gillade inte, för det blev för mycket veck på vissa band, som därmed fick meckas med en massa före användning.

* Cropper Hoppers "tablettaskar".

Dessa skulle staplas snyggt bredvid varandra i lådor. Kruxet var att det funkade bäst på de band som var runt 1 cm eller mindre. Tror inte de fanns bredare askar, men jag gav upp försöket efter 20 provaskar, då det kändes dyrt och ineffektivt för mej.

* Nertrasslade i färgsorterade glasburkar.
Har funkat kanon, och är väldigt väldigt läckert att se på! Men, glasburkarna var inte framför ögonen på mej,  och glömdes därmed lätt bort.

Förvaringar jag inte provat:

* Hål i skokartong-varianten.

Många var lyriska när de precis gjort sina kartonger. Jag hann inte göra någon förrän det kröp fram att det var ganska trassligt i lådan, meckigt att få i nya band osv.

* Zippåsar på gymparingar

Kändes aldrig aktuellt för mej, med tanke på den mängd band jag redan hunnit samla på mej. Vet många som har och trivs med detta.

* Löst hängande band.
Såg det senast här. Ser jätteläckert ut, men jag har inte riktigt platsen känns det som...

* Upplindade på lite större kartongark antingen stående i lådor eller förvarade i plastfickor i pärm.
Har aldrig kommit till skott bara. Det ska skäras kartongbitar i rätt storlek, hittas en passande låda osv... och pärm funkar inte alls för mej.


Här är då min nya lösning!


CropperHoppers sprillans nya bandförvaring! Egentligen tänkt för rullar, men jag konstaterade att den minsta storleken borde funka finfint till lösa band, som man snor ihop lite själv. Så jag provköpte 4 små och en medium.

Jag SVOR och förbannade massor innan jag kom på packningsknepet. Där var med någon lös flärp i också, som jag tror kanske skulle funka som mellanvägg, men jag begrep mej aldrig riktigt på den... När man stack ner den i troligen därför avsedda hål i botten gick inte asken att ställa rakt på bordet (eftersom det stack ut prylar på bottenplattan), och de ihoprullade banden föll omkull och hade sej....

Det tog lite för lång tid innan jag kom på att jag kan lasta dom stående på högkant, så rullarna staplas på varandra och håller sej där utan att smita runt och tjorva upp sej. Man får fortfarande vara försiktig, och sheerband och smala satinband är helt hopplösa att stanna där de ska.

Tips är att blanda så olika material och tjocklekar som möjligt, så hjälper de till att stötta varandra.

laddning

Det är fortfarande ganska pilligt att mecka fram lilla stumpen och ha in den under fasthållningsremsan, men väl färdigladdat kan jag bara säga en sak:

ME LIKE!!! A LOT!

Varje enhet tar kanske en timme att ladda (terapiarbete framför TVn), så det är inget för dej med lite sämre tålamod för pill.

Enheten på bilden skjuter man sedan in i en kassett, och kassetterna kan staplas (och snäppas fast) på varandra så det blir byråstuket. Vid provtransport i lördags skjöt jag in "byrålådan" med bandsnuttarna inåt för extra skydd.

Konstaterade även att tre ihop gick ner perfekt i en sån Hammarplastlåda som jag brukar ha med mej till allmänt löst pryttel, och även tidigare brukat häva ner lösa bandstumpar m.m. i.

fäddi

Här är två röda och två gröna....

Jag behöver ungefär 40 till för att flytta in hela min bandsamling. Så nu har jag beslutsångest om jag ska satsa på det, eller om det blir svårförvarat och tar större plats än nuvarande lösning iallafall. Eftersom en stor glasburk med röda band flyttade in i 2 enheter så kändes den väldigt effektiv. Å andra sidan har jag räknat ut att den stora gröna glasburken kommer att kräva sammanlagt 10 enheter för att få plats med allt....

Uppvägs ev. kostnader för förvaringen av att jag kommer att se mina band och börja använda dom igen? Och att jag väldigt enkelt kan ta med mej de jag vill ha till pysselträffen.... Jag kommer inte att köpa alla 40 på ett bräde iallafall, men jag tror jag ska satsa på 20 till iallafall till att börja med.... Kanske... =OD

En jul-LO

Var på scrapträff i Kallinge igår, och gjorde _inte_ den här LOn. Den kom till för en vecka sedan istället en ensam kväll framför tvn. Däremot skrapade jag ihop 5 opretentiösa julkort. Jag kommer att göra någon slags gruppfoto av julkortsverkstan senare när jag börjar tröttna, och kanske visa guldkornen i detalj också.

jul2005

Satt där med alla julpapper i julkortsverkstaden, och blev grymt sugen på att göra en jul-LO. Hade 2 (T V Å) bilder på papper från förra julen (vilket ytterligare bevisar vilken duktig event-fotograf jag är), men jag hade iallafall dokumenterat den obligatoriska granen och även plåtat julbordet.

Detta är julafton för mej. Inte en massa stress och hysteriska människor som ska flänga hit och dit, passa tider och göra alla nöjda och glada.

Så här ser en vanlig Gantofta-julafton ut. Julaftonsfika på förmiddagen med obligatoriska schackrute-kakor och gärna en mandelmussla eller två med sylt och grädde. Kalle klockan 3. Enkelt julbord. KarlBertil efter julklappar och glögg och allmänt soffpösande.

Granen kläs för övrigt lillejulaftonskväll. Man hinner tröttna på den ändå till 20dagKnut, den behöver inte släpas in vid Lucia för att förlänga julen...

Julbord med bara det godaste

Kalla
*ägg och sill (det räcker med senap till mej, men jag äter andra geggiga också med glädje, typ vitlök, saffran och såna. Hoppar dock oftast de klara lök, krydd och dom... Kan leva utan, men tycker inte det är "äckligt" (artighetsäter m.a.o. om det serveras, men väljer jag själv blir det gegg).
*ett gott mörkt bröd typ Kulla grova. Trodde länge det hette "kavring", men det är tydligen något annat. Svägerskans vörtbröd är ett gott alternativ, även om bröd med russin i inte tillhör favoritbröden.
*en god ost med lite smak, gärna Cheddar, västerbotten eller brännvins.

"Varma"
*köttbullar
*prinskorvar (får gärna vara "grisklippta, dvs ett korssnitt i varje ände så de rullar upp sej och får "ben" - ger mer knaprig stekyta. Ett snabbt och enkelt sätt att "festa till" dom små korvarna.
* julskinka med en mild senap för min del.
* brunkål!! Är skåning, vill ha brunkål! Helst mammas, som är mer brynt och inte så geggig och sötsliskig som vissa köpesorter är.

Sen är jag nöjd!

Ingen som stirrar runt och ber om ursäkt för att potatisen kanske kokte lite för länge, attt affären hade fel sorts räksallad, att köttbullarna kanske blev lite brända i kanten (knappt synligt) eller den där jobbige värdinne-hysterin...

Julafton = lugn och ro, värme, ljusmys.

Hoppas den får fortsätta så, även om vi i år väl får offra ett par lugntimmar inne hos svärmor med hela klanen av stojiga ungar i liten trång lägenhet. Inte så mysigt, men julen är ju barnens högtid säger alla. Det är såklart roligt att träffa alla, men tråkigt att det är ett så krystat "måste" som inte gått att hitta en mer praktisk lösning på efterhand som klanen växt. Nästa år är vi ännu fler som ska dit och trängas, fast då är det kanske Skånes tur igen... Bara vara hemma själva verkar inte vara ett alternativ så länge vi är två bara iallafall. För min del hade det gått så bra så (och då fira jul ändå, inget låtsas som om det är som vilken dag som helst, som vissa julhatare gärna gör), men bubben vill gärna träffa familjen, för att han "brukar" göra det, och traditioner ska man ha, oavsett....

Russins hus

Detta hör till bygget också, men får ett eget inlägg.

Min katt har tjatat och tjatat om ett eget hus ett bra tag nu. Jag tjatar lite ibland också, då det hade varit skönt att ha en hundkoje-variant för honom att skula i om han är ute, vi är iväg nånstans och vädret blir kasst. Magnus har tyckte att det får räcka med hus på tomten nu, och att katten får klara sej med de som finns (men jag får bygga ett själv om jag vill, men jag kan inte... =o(). Visst finns det skule i form av upp och nervända båtar och annat, så vi brukar inte hitta en dyblöt katt a'la sheepdogen/collien? i reklamen som inte vill bli uppbunden utan springa fritt på stranden (sååå läcker).


Innan vi började bygget hade Russin en plats utanför dörren där han ofta ofta låg och mös. Precis under lampan, snett nedanför sovrumsfönstret. Jag vet inte vad det är för mysiga jordenergier där. Innan trodde jag det var närheten till dörren som drog, men när han började ligga där även efter plattgjutning har jag fått tänka om. Han är ju väldigt punktliggande, och har alltid varit. Alltid på en viss punkt i sängen i den lägenheten, på en viss punkt på mattan i den lägenheten osv. Så att det finns något just på dessa punkter som tilltalar extra är solklart. Sedan om det är currykors, som katter sägs må bra av och gilla, eller vad, det vet jag inte.

russins korg

Vi har ställt en korg på platsen, så han slipper ligga på betonggolvet.

kattluckan

När Magnus täckte för dörrhålet (dörren har f.ö. kommit, finns i garaget, men ska troligen sättas dit med snickarhjälp) passade vi på att göra en provisorisk kattlucka. En avsågad härna och en tygflärp för.
Kattluckan funkar kanon!!! Russin använder den gärna, och han ligger i sin korg så mycket att jag ibland får bära in honom på kvällarna (eftersom jag inte vill ha honom ute om nätterna).

Och GISSA om han gillar sitt nya hus!! Han har bara inte riktigt förstått varför vi byggde det så stort *skrattar*

Sedan är det frågan om var vi gör av honom sedan när detta är hall... kommer han att ligga på första trappsteget i trappen, eller mitt i köksdörren då??

Byggrapport - nu händer det grejer!

Jag har varit lite lat att rapportera om bygget . Det mesta beror på att det varit så tråkigt väder, men även att det inte hänt så mycket synligt, när det petas lite här och lite där. Nödvändigt, men inte så fotogenict.

glesning

Innertaket i nybygget är nu "glesat", och plötsligt började man få en känsla för hur det kommer att se ut....

färdigt tak norr

Norrtaket är färdiglagt med pannor (förra helgen), men sörtaket väntar på en plåtnicke som ska fixa plåtarna runt takkupan innan pannorna kan läggas färdigt. Igår när det vräkte ner från söderhållet regnade det in igen =O( Runt fönsterna i takkupan och lite sånt, som inte kan tätas förrän plåtarna är på plats, så man kan panela och greja... Jackorna som tillfälligt hystats upp i vindtrappan på Magnus kalas i lördags blev genomblöta, annars var det inte så farligt. Men tråkigt ändå att vi fortfarande är väderutsatta.

Snickarglädje!!Jag har gjort misslyckade försök att beskriva vår snickarglädje, men nu börjar den komma på plats.


snickarglädje

Så här ser den ut mellan våningarna. Här ska nog huggas hål för fönster nu innan gavelspetsen får mer panel. Det var här mannen slutade när mörkret föll i söndags.

mer glädje

Och så här blir den uppe längs takkanten. Tipparna kommer alltså att vila på ribben sedan när den spikas på.

InomhusprojektDet är mörkt när Magnus kommer från jobbet nu, så nu är det bara inomhusprojekt på schemat under veckorna, så får man hoppas på uppehållsväder på helgerna så man kan vara ute. Panelmålningen har flyttat in i garaget istället för att målas uppspikat på plats. Så blir det målat någongång. Det hade tendens att regna varje gång Magnus försökte innan...

Men det roligaste av allt är att vi nu diskuterat, märkt upp och påbörjat innerväggarna i nybygget! Ritningarna var ritade så tajt att det inte fanns utrymme för några justeringar på något håll, så efter mycket diskuterande hit och dit om dörrplaceringar till rummen, väggplacering mellan hall och sovrum m.m. så blev det ändå till slut som det ser ut på grundritningen.


badrum reglat

Och igår började Magnus regla upp väggarna runt badrummet!!! Där bocken och kattlådan står ska jag ha mitt badkar om någon missat det!! =OD

Att bubbla eller inte?Hakade på en badkarsdiskussion på Scrappiz för att kolla "allt" om ljud, uppvärmning, rengörning, baddjup osv. Och nu har vi bokat tid för provbad också! Det blir julbord på gästgiveri med övernattning i år! Och "minisviten" som bara kostade 200 mer än standardrummen per person hade bubbelbad, därför valde vi det. Eftersom vi inte provat med bubblor (utom hemmagjorda då...) någon av oss, så måste vi iallafall testa innan vi bestämmer oss för om det ska vara med eller utan bubbel.

Magnus sa när vi började diskutera det, att det är många som slänger ut sina bubbelkar igen nu (han har ju med elinstallationerna kring sånt att göra), men av diskussionen på Scrappiz att döma var de som hade bubbelkar mycket nöjda med sina val.

4 saker...

Minns inte om jag svarat innan, men får ju ha något i min tomma blogg. Nere i en downperiod just nu när jag inte orkar skapa och det inte händer så mycket synligt med bygget sedan mörkret kom osv. Helgen försvann i gäster och fölsefirande för Magnus...

Saker som du kanske vet eller inte vet om mig.

A) Fyra jobb som jag haft:
1. Delikatess- och fiskbiträde på Domus och ICA
2. Packat Elloskataloger på Ralton (inkl. rooolig postsortering!)
3. Webbredaktör i Ronneby kommun
4. Ringmärkare på diverse fågelstationer

B) Fyra filmer som jag kan se om och om igen.

1. Notting Hill
2. Men In Black 1 och 2
3. Titanic
4. Änglar finns dom

C) Fyra platser som jag bott på
1. Kryddhyllan i Gantofta
2. Kulgränden i Lund (3 olika lägenheter + 2-3 extrahem hos vänner)!
3. I diverse andrahandslägenheter runt Helsingborg
4. På ett par ställen i Karlskrona innan jag hittade hem *hjärta*

D) Fyra TV-program jag älskar att titta på

1. Cityakuten (har sett nästan alla avsnitt genom tiderna)
2. Dr House - men det får snart variera sej lite! Rapp replik räcker inte hur länge som helst!
3. Top Model med Tyra!
4. Medium och Bones vill vara med båda, så de får dela 4eplatsen
 
E) Fyra platser som jag semestrat på.

1. Europa (tågluff)
2. Kanarieöarna (både GC och Lanzarote)
3. Öland
4. Hos farmor i fjällen
 
F) Webbsidor jag besöker ofta

1. scrappiz.se (nähä??!)
2. bloggrundan
3. skatteverket och banken
4. mina kunders sajter

G) Fyra favoritmaträtter

1. Min hemlagade lasagne
2. Magnus biffar, gärna med rådjurskött i!
3. Fläskpannkaka
4. Fläskfilé med någon mejerigogg-grej, t.ex. saffrans-fraischen
 
H) Fyra ställen jag hellre skulle vilja vara på just nu:

1. i solen
2. i soffan med en bra film på TVn
3. med Magnus
4. vid pysselbordet (vill göra julkort, men tar mej inte tiden)

Dessa crate!

hot crew

De scrappar sej verkligen själv. Som jag sa till Sanna innan: ett crate, ett fotot - klart!

Detta är ett inte jättebra foto som jag fått med mail från min kära brevvän. Så jag hoppas hon inte kikar in hit och får överraskningen förstörd, eftersom jag tänkt rama in LOn och skicka den till henne i present. Fotot var tyvärr bitmap och lite grynigt, men det gör inte så mycket. Jag har swirl-penslat lite i kanterna eftersom det var mörkt och trist i bakgrunden med väggar och skräp...

Titeln är namnet på fotot som kom och journalingen är den beskrivning av bilden vännen mailade till mej, som beskrev vilka som är med och vad de brukade hitta på tillsammans, så den passade alldeles utmärkt. Nu ska jag bara fixa en ram (finns på Panduro enligt katalogen) och skicka ner LOn till henne. Hon brukar alltid skicka mysiga presenter till mej, så jag hoppas jag kan glädja henne lite den här gången.

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0