Huset utifrån

image353

Glömde posta denna igår ihop med dom andra byggrapporterna - kul att ni är så många som följer vårt bygge! Tack för era kommentarer!

Det var längesen ni fick en rapport om utsidan. Det står still med den för tillfället, då köket har högsta prio. Men när kök och badrum är klart börjar nästa stora byggfas, som blir både ute och inne på samma gång liksom.

Ni ser skarven mellan gamla och nya här på söderväggen. Den har vi inte gjort mer åt, eftersom det ska göras lite större ändringar här. Bakom trädet ser ni vårt nuvarande vardagsrumsfönster. Där ska bli en altandörr med ett fönster på varje sida (dubbeldörr).

Olöst fundering än så länge är hur vi ska göra med källaringången som ni anar vid det vackra *harkel* svarta staketet under nyss nämnda fönster. Altandörren kommer ju att vara precis över där.

Badrummet - vi har en tomte som kaklar!

I två dagar har vi haft besök av en tomte. Han har inte så stor social förmåga (är grymt blyg är min gissning), men är duktig på sitt hantverk. Han är kakelnisse.

image350

Igår spacklades och fuktspärrades och flytspacklades golv och hade sej. Här en bild på färdigförbereda värmeljusnischer i lådan bakom toastolen.

image351

Idag har tomten börjat kakla. Bilden blev helt suddig, men det är bra, då kan man använda den som bakgrundsförstoring, och den är färdig-PULad.

Där kaklet slutar hitåt på bilden sitter nu en rad sånt här från tak till golv...

image352

...som är tre rutor brett. Visst dööööör man så snyggt det är!! Love love love!! Priset? Mja... ska vi prata om det... Harkel... Givetvis det dyraste som fanns när det gäller glasmosaik, men det var bara dessa som var helt rätt gröna färger! Alla andra var mesiga eller för turkosa eller frostade eller bubbliga eller enfärgade eller.....

Österväggen är nästan färdigkaklad, och lådan runt nischerna. Imorgon kaklas kanske resten färdigt, sedan är det nog golvets tur och därefter fogning... Det tar sin lilla tid. Mer bilder kommer.

Sedan är det dags för - ni vet vad....

Köket 30 maj

Bildseriesrapport med köket

image345

Rivit en vägg och reglat upp 2 nya. Tyvärr var timret inte användningsbart i mellanväggen mellan kök och hall, så det blev ny vägg istället (så kanske vi klyver och fuskar med något på hallsidan senare).
Bilden tagen 25 maj.

image346

I helgen smög jag på elektrikern - ni vet dom som aldrig syns på bild. Det är bra med skägg när man ska klia sej bekymrat på hakan. *darling*
Bild från 27 maj

image347

Här syns den nya väggen mot trapphuset. Under trappen ska vi ha "sopskrubb" med återvinningscentral m.m. Den gamla snuttedörren ska förhoppningsvis bli "skåpsdörr" in i skrubben. Jag drömmer om ett kammarlås på dörren också.

image349 (Bild Qvarnarp.com)

image348

Norrväggen är isolerad och plastad och ordentlig träskiva att ha och skruva saker i. Nästa lager blir gips.

Taket är bestämt till en enkel, färdiglaserad vit panel. Sedan överväger vi "pynt-tak-bjälkar". Tyvärr var de som fanns urgröpta på mitten där mellanväggen satt, men Magnus tror att de ska gå att mecka till och användas. Isåfall vill jag nog ha dom vitmålade.

Golvet har kommit och ligger och väntar i garaget. Just nu blir det mest byggt på helgerna, då det är mycket annat jobb på kvällarna för Magnus.

Däremot händer det grejer i ett annat rum - nytt inlägg om detta!

Helgrapport - scrapträff i Kalmar

Den efterlängtade scraprapporten kommer här. 3 LOs hann jag med på träffen, och då tog denna dubbeln nästan hela dan... Jag var liite segstartad...

image340image341

Steg 1 var när Magnus mätte upp huset i snön i januari om någon undrar - minns ni den lilla stugan?

image342

Karin utmanade mej att scrappa utan något grönt (går det??), med allting samlat i ett hörn och med mycket tomma ytor - mycket luft.
Det blev den här.
Sanna, (eller någon annan) vad heter pappret du sa var din favorit? Det turkos-bruna? Jag hittar inte det någonstans och vill ha med det i materiallistan.
Kortet på Johanna är från en gammal julfest i Lund, och totalt suddigt och misslyckat - tur man börjat scrappa, så man uppskattar även såna här bilder =OD

image343

När den var klar utmanade Linda mej att lifta Karins "färgglada remsor" LO och den utmaningen tog jag gärna, eftersom jag varit sugen på något liknande ett tag. Fick låna lite spill av Karin också (det gula och blå) då jag inte hade så mycket färgglatt spill själv.

image344

En bild från världens bästa träfflokal! Lindsdalsskolan i Kalmar! Vi har alltid kanonfint väder på träffen - men det gör ingenting, för de stoooora härliga fönstren gör att det känns som om vi sitter ute i det fina vädret och scrappar.

Semester...

...försöker jag ha lite denna veckan - därav min möjlighet att blogga. Har haft lite högt arbetstempo senaste veckorna
och har därför bestämt mej för att dra ner lite denna veckan och göra lite mer fritidsgrejer. Nu går det som det går, för Scrappiz tar ändå en massa tid med blogg, tävling som väntar på rösträkning (gjorde precis klart, men en del administtrativt återstår innan vi kan gå ut med resultaten) m.m.

image337

Här är min hägg - jag gör som skomakaren och tar semester "mellan hägg och syren". Fick en hägg i hett efterlängtad fölsepresent i fjol, och så här fint blommar den nu.

image338

Syrenen är mest i knopp fortfarande, så jag har ett par dagars vila till!

image339

Kunde inte låta bli att plåta denna vackra sol som stod vid foten av syrenen - jag förstår mej inte på såna som inte gillar maskrosor - är sååå glad för vår "naturtomt" där gräset förvisso klipps, men det som vanligt folk kallar ogräs får leva och vara vackra dom också.

Stampat jordgolv (continued)

image333

Kan det vara något kanske? Bilden är tagen den 9e maj, när köksgolvet inte var mer än en jordhög, som katten tyckte var alldeles utmärkt att kissa i (det tyckte INTE Magnus var en lika bra idé...) samt ett hål ner till källaren.

I det här skicket var det transport till toa och kök utomhus.

image334

Sedan ett tag har vi fått inomhustransport igen medlest brädor över balkarna. Detta med brädorna att kliva på har lilla kisen inte förstått dock - han kliver istället i det gula, sjunker ner och slår nästan hakan i balkar och brädor. För minst en daglig inspektionsrunda måste han göra, för att ha koll på vad som händer i vårt hus.

Hålet borta vid fönstret fixade Magnus till i helgen, så även detta är en gammal bild. Där ska vår diskbänkslina stå, så han fixade med avlott och vattenrör innan det lades igen.

Hur det ser ut idag kan jag tyvärr inte visa - för jag är så usel på att fotografera. Men jag återkommer med en rapport senare i veckan. Vi har iallafall ett lager till ovanpå det gula, med värmeslangsplåtar. Dessa går Russin på med viss tveksamhet, och har istället börjat kliva lite mer på brädorna. Väggen till trapphuset är förberedd med reglar i golvet också.

Vi har valt golv - tjohoo!!


Det blev det jag ville ha! Har vi tur kommer det redan idag.

Dalaflodas MaxFura Vit!

image336

Det är borstat så det är lite skroffligt på ytan och alldeles mjuk och härligt! Som ett gammalt såpskurat trägolv. Jag kan inte fatta att jag får ett massivt trägolv i köket - det hade jag inte ens vågat hoppas på!! Det är ju så fiiiiint! Jag trodde såna här skulle gå på 7-800 kvadraten, men det kostar "bara" 450.

image335

Mums!

Edit: Fick precis mobilrapport att kakelnissarna äntligen hört av sej och vill fixa vårt badrum vecka 22. Och att vårt golv troligtvis inte hade kommit idag (eftersom han inte hört något än).

Leva med kaos - långt med mååånga bilder.

Riva ut gamla sovrummet

Vårt gamla sovrum har varit utrivet en dryg vecka, ner till timret.
Här är ett tapetprov som hittades under en dammig masonitskiva.

image322

Denna lilla söta dörren dök upp mellan sovrum och kök (vi visste ryktesvägen att den fanns). Den vanliga dörren ni ser till vänster är alltså också ganska liten i förhållande till nutidens standard... Takhöjden i rummet är cirka 2 meter. Vi tänker försöka renovera upp snutte-dörren och använda på ungefär samma plats, som dörr in till sopskrubben (förlåt - återvinningsstationen) under vår blivande trappa.

image324

Dörrar är kul! Kunde inte låta bli att plåta de tre dörrarna bredvid varandra. Pluttedörren står lös, lutad mot väggen, om ni blir desorienterade. Väggen den satt i finns inte heller på den här bilden.

image325

Gamla "stora köket"

Vi har haft en lite större köksdel med kyl/frys, vedspis, detta fantastiska skåp och bänk, som går i graven utan några sörjande. I den mindre köksdelen, som är vårt fungerande kök för tillfället finns diskbänk, 3-plattorsspis och en 50-diskmaskin. Den delen renoverade Magnus strax efter att vi blivit ihop, men fick ändå små-maskiner av utrymmes-skäl + att han var övertygad om att han inte behövde större... *fniss*

image327

Det har inte funnits några luckor för hyllorna medans jag bott här. Gissa om jag kommer att ha några öppna hyllor i mitt nya kök?

Det enda vi sörjer är detta:

image328

Den gamla vedspisen åker tyvärr ut, till förmån för en modernare vedpanna med vattenmantling till vårt golvvärmesystem. Det är riktigt riktigt tråkigt! Och inte gör de moderna vedpannor med allmoge-stil heller - hur korkat som helst!! Vi kommer troligen att säölja spisen, så den kommer hem till någon ny som kan älska och sköta om den. Vi kompenserar det med en gammeldags spiskåpa istället.

image329

Så här såg det ut när Magnus rev mellanväggen mellan vårt gamla sovrum och vårt gamla kök. Han plåtade med sin mobil.

image326

Så här mysigt trägolv hittade vi under den gamla plastmattan

image330

Tyvärr inget vi räddade heller, eftersom golvet måste brytas upp och isoleras och läggas värmeslang och grejer under. Men det fick oss iallafall att fundera en vända till om vi inte trots allt ska ha trägolv i köket. Plankgolv då alltså. Jag har sagt nej till laminat *ryser* och klinker * dubbel-rys*. Så valet står mellan trägolv (ev. klick), plastmatta och linoleummatta (isåfall vitt-mörkgrå-rutig tror jag).

Stampat jordgolv
...har vi nu i vårt kök. Det ska vara modernt igen har jag hört. *ASG*
När jag åkte till Helsingborg i fredags tog jag bilden på de gamla tomma skåpen, och så här såg det ut när jag kom hem - visst är han duktig, min man?

image331

Upphöjningen mellan balkarna är källartaket.
Russin vill gärna in och inspektera då och då - och kommer ut som en helt annan katt. Det går in en svart glänsande katt och kommer ut en grå gammal gubbe...

image332

Här är vårt vardagrum. Eller kök? Kyl och frys har fått flytta hit (går _inte_ in i lilla köket). Vi sitter vid soffbordet och äter. Igår kom vi på att vi nog skulle vara lite miljöbovar ett tag och använda engångsartiklar, så vi slipper bära så mycket disk. Vardagsrummet sitter i dagsläget inte ihop med det fungerande köket, och man kan inte gå genom vårt blivande kök utan att ramla ner i källaren och bryta alla ben... Toaletten är tyvärr också i andra delen av huset, avskuret från vår bostadsdel, så man får gå ut om både för att laga mat och uträtta sina behov. Det var ett friskt uppvaknande i morse när man skulle slå morgondrillen =OD. Förhoppningsvis blir inte kaoset alltför långvarigt. Golvet i nya köket har högsta prio att göras gångbart igen.

Köksinredningen från IKEA kommer nästa vecka - men tills dess är vi nog inte klara för inflytt... Inte ens Magnus är så snabb och effektiv.

Avslutar med en trädgårdsröjningsbild som jag tog för ett par veckor sen och blev ganska nöjd med.

image321

Sovrummet

Då fick jag äntligen tummarna loss att lägga upp "inredningsbilder" på vårt nya sovrum, som vi bott i cirka en månad. Det ska upp gardiner - frågan är bara vad? Med tanke på byrån framför det ena fönstret gick panelgardiner bort.

image317

Visst har jag världens vackraste tavla? Jag blev döööökär när jag såg den på en auktion och tänkte att den blir nog dyr.... Det brukar tavlorna jag tycker är snygga bli. 350 kronor fattigare kom jag hem med den - hur lycklig som helst!!

image318

Delar av Magnus deco-trollsamling i fönstret. Bonde-hyllan är lite provisorisk förvaring till allt möjligt nu (bl.a. linneskåp). Skönt att ha en "finhylla" nånstans i huset och inte bara praktiska Billyhyllor överallt.
Jag funderar förresten på att ha 2 höga björkfärgade Bonde i vardagsrummet sen till bar-skåp och vitrinskåp (och björkbillysar med vitrindörrar för i övrigt) . Idag har vi ett inte allt för vackert svart-grått 90-tals-vitrinskåp a'la Haléns postorder, som Magnus nog tyckte var störtläckert när han köpte det... Tack å lov är det slut och halvtrasigt, så det blir lätt att byta ut det.

Under detta fönstret funderar jag på någon slags "sittkista" i samma storlek som en dynbox (eller rent av gammal allmogekista...) där vi kan ha pågående kläder-förvaring. Magnus har störtförbjudit krokar bakom dörren och jag får verkligen SPUNK på klädhögar på stolar! Face it, vi har 2-3 klädbyten igång på man jämt (mys-, vardags och jobbekläder), och det lär vi fortsätta ha. Istället för att tro att man ska hänga in det i någon garderob på någon krok är det ju lika bra att inse hur vi har det och försöka hitta en lösning som passar det istället. Lite samma tänk som tusenfotingarna i hallen.

image319

Garderoberna - tjoho, jag har garderober! Slipper se mina kläder!! Love love love (även om det är en för lite...).

image320

Sista vinkeln av rummet. Överkastet kanske ska bytas mot ett stort vitt virkat som Magnus fick i 35-årspresent av lilla mormor Svea. Men jag tror vi väntar tills det är lite mindre byggstök och damm i huset. Vi kör med det gamla så länge...

Utanför dörren ser ni ingången till badrummet. Vi väntar fortfarande på kakelnissarna - de kommer nog vilket århundrade som helst....

Nu ska jag visa er vårt k-a-o-s också.

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0