Tjoho för julkort!

Varje år får jag ett sånt sug efter att förverkliga alla mina små dekorationsdetaljsidéer och använda alla fina julpapper jag envisas med att köpa på mej. Jag räknar mig inte till kortmakarskaran normalt, och gör mest kort under "tvång", men julkorten är något speciellt. Jag har även lyckats att inte drabbas av tvångshetsen, utan har helt klart för mej att jag skapar om jag vill och så länge det är roligt - resten får köpe vid behov...

I onsdags var jag hemma hos goa Marie och påbörjade mitt julkortskapande för i år. Jag hade iofs tjuvstartat i Göteborg och satt tonen för mina julkort i år. Detta kortet gjorde jag i Göteborg.

image672

Fokus på läckra julpapper, god jul + någon dekorationsdetalj. Så ville jag ha mina julkort i år.

Efter kvällen hos Marie, när jag knåpade ihop 7 julkort och ett dopkort till kusinens nya bebis, ville jag inte gömma pysselsakerna i stugan, så jag tog in väskorna i tv-rummet och ockuperar nu soffbordet ett par dar.

image673

Ett pyttekort (8x10 cm) från kvällen hos Marie. Jag är helt kär i den lilla GodJul-stämpeln som verkligen kommer till sin rätt på ett så här minimalistiskt kort. Pappret är DaisyDs underbara julpapper (liksom scrappeningkortets). Så Sara!

image674

Detta ser mer lila ut än det är. Cardstocken är iofs mörklila, men det hände något i scanningen.

Jag körde ett litet embossingbus i köket igår också och guld/vit/frost-embossade lite God Jul-text för lämpliga plattor och skyltar.

Ett annat bonus med julkortskapandet är att jag i stort sett tömt mitt cardstock-spill-laget redan! 15 kort är skapade och jag har stommar färdigskurna i alla möjliga små-format till kanske 10-15 till. Sen är storspillet slut! Jag har även tagit till hela cardstock-ark där jag velat ha färger jag inte har i mitt spill, men tänker i första hand satsa på spillet.

Sedan har jag plockat fram diverse utstansat i mina gömmor som passar till julkort, för de små detaljerna.

image675

Här pytte-holly och bär från någon QK-girlang jag nog har som die också...

image676

Här ett hjärta och Maries stora fernstans som jag passade på att fylla lagret med lite. Själv har jag mellanstansen och kan stansa när jag vill.

Säg till om ni vill se fler julkort - annars laddar jag resten i mitt galleri bara. =OD
Dopkortet har jag bett mamma scanna, för det glömde jag innan jag skickade det.

...och i mitt sovrum =OD

Glömde ju visa vad mysigt jag gjort det i mitt sovrum, i min långa köksrapport, så det blir ett eget inlägg.

image668

image669

Billig stjärnslinga, 49 kronor på Maxi. Går på tajmer och lyser från 16 till 23.20 ungefär. Mys....

image670

image671

Kastar även in två bilder som visar fröken Gretas fascination för badkaret. Hon sitter gärna som en galjonsfigur på hyllan när vi badar (och jo, hon hade varit i ett par gånger av misstag, men tar det med ro. På mornarna när jag slabbat av mej sitter hon och tittar på vattnet som rinner ner mot brunnen i en halvtimme ungefär. Lika spännande varje gång. Jordiga tassavtryck får vi ofta torka från badkaret också.

Ni som väntar på scrap får vänta lite till - eller kika i mitt galleri (länk till höger). Jag har laddat upp höstens scrap där, utom sånt som väntar på publicering runt om...

Jag trivs i mitt nya kök!

Även om det inte är färdigt än så har jag riktiga myskänslor redan när jag går in där. Det blir så ljust och fräscht och mysigt!!

image658

Nu är köksspishörnan färdigmurad och putsad, så nu väntar vi på rörnisse som ska komma och koppla in kökspannan till vårt vedeldade (och solpanels) vattenburna golvvärmesystem. Torsdag denna veckan har vi fått förhandsbesked om.

Magnus har fixat i källaren i helgen och förberett kökspanneinkoppling. Vi hälsade bl.a. på vår salamander som bor där nere (eller ödla som vanligt "obildat" folk säger - jag är biolog och kan inte säga fel...) och en padda som nog krupit ner i vinterdvala i gegget i vattenrännan som rensades ut efter sommarens översvämning. Vi städade även bort alla gamla lerkrukor och blomkrukor modell "växt ur" som man har 119 stycken av samt alla gamla glasburkar. Man får så snabbt nya, så vi bygger upp ett nytt förråd med väldiskade burkar istället.

Imorse när jag var uppe en sväng sa jag till Magnus att det var hemskans kallt i vårt hus. Ja, tyckte han, det är kallt ute också. Jag rusade tillbaka under täcket så fort jag kunde, och han kom för att pussa av mej innan han åkte till jobbet. Då hade han en liten bekännelse.... Det var elektrikerns fel att vi hade kallt i huset. Han hade klippt en kabel i källaren igår och jordfelsbrytaren hade löst ut. Han hade dock glömt att värme-grejen är kopplad på en egen jordfelsbrytare, så vi hade varit utan värmesystem sen lunch igår... kanske inte så konstigt att det var 14,5 grad i sovrummet när jag steg upp då... Nu är pannan igång igen + att det eldas för fullt i kakelugnen.

Magnus har svetsat ihop en ställning som vår nya gammeldags fläktkåpa ska byggas på, sedan blir hela hörnan från putskanten fram till panelen utanför bild till höger vitputs-roffligt målad inkl. fläktkåpan då (med insats av modern fläkt).

Med på den här bilden är banankartong med glas som kanske i framtiden ska upp i vår finvitrin i vårt blivande vardagsrum. Den är på väg upp på vår provisoriska vind här, och står däruppe nu.

Jag har ägnat en dryg vecka åt att plocka och fixa i skåp och lådor i köket. Bl.a. bar Magnus ner 8 banankartonger från mina tidigare hem, för att gå igenom ordentligt i behåll-kasta-loppishögar förra helgen.

Projekt plastburkar fixades också.

image659

När jag började var hela blivande diskbänken överfull med plastburkar i alla modeller och storlekar och kvalisorter. Det borde vara lag på att plastbuttar har standardmått som går att stapla i varandra.
Detta blev kvar, som ska staplas i en utdragslåda i spislinan.

image660

Mellanlådan i bråkskåpet har nu frysburkar och tupperwareburkar o.d. flyttat in i.

image661

En hel kasse med gamla sunkiga matlådeburkar och urdiskade smöraskar och tilltufsade glassburkar blev det till återvinningen. Skönt att ha det gjort!

image662

Alkisar? Nä, då hade vi inte fyllt ett helt bord med flaskor.... Vi har ett stort spritförråd däremot, och skulle behöva ha spritfest lite oftare... =O) Jag minns nostalgiskt min första sambo och jag som förtvivlat försökte bygga upp ett bas-barskåp, men starkspritbaserna tog slut innan vi hann köpa nästa sort. Ekonomin tillät inte riktigt shoppandet + att vi väl drack lite mer i den åldern än vad jag har glädje eller behov av nu. Jag spottar absolut inte i glaset, men är nöjd med att smutta på en 4a whisky en hel lördagkväll, eller en irish coffee... Om du mot förmodan skulle läsa detta, Johan, är du välkommen förbi på en drink!

Flaskorna har flyttat ur vardagsrummets vitrinskåp ner i banankartonger och backar på tillfällig förvaring i vårt tillfälliga vardagsrum (till höger i bilden nedan).

image663

Det lilla soffbordet hade vi bara i väntan på köksbordet, så nu står vårt vanliga soffbord på plats igen.

image664

Den andra köksvitrinen flyttade vi också in i förra helgen (utom vardagsmuggarna, som fortfarande bor nära diskmaskin och kaffebryggare i gamm-köket). Pizzatallrikarna dök upp i en banankartong och Magnus ville tvunget ha dom framme för att slippa äta på pizzakartongen alltid... Jag är tveksam, eftersom de inte går in i diskmaskinen såklart, och jag orkar inte handdiska.... Men men, de får en chans. Den lilla grenljusstaken fick stå här sålänge och ska nog eldas i jultid. Brydde mej inte om att försöka trolla bort den så länge. Dom otäcka mörkgröna muggarna tycker Magnus jättemycket om. Han fick dom av någon i 25-årspresent. Jag tycker dom är mindre snygga och ganska hopplösa eftersom man inte kan stapla dom vettigt. Men de får hänga med tills de är slut. Glöggmuggarna är också framme för att det är jultid snart.

image665

En ny bättre bild på våra glas, eftersom jag fick synpunkter/kommentarer om kvalitén på den jag tog med mobbekameran... =OD Har börjat använda vinglas och whiskyglas osv lite, och jag är rätt nöjd med möbleringen så här långt. Det enda som dräller runt lite är småglasen, som inte har någon logisk placering... Vardagsglasen har inte flyttat in än, men jag har flyttat in lite saknade "skräpglas" (katterna och några till som ej är med på bild) ur mina flyttkartonger. De är lite större än våra nuvarande vardagsglas, och mer som jag är van. Nu får jag nästan alltid fylla på glasen minst en gång... Mina kära äppleglas har också flyttat in här. De är stora om någon undrar... 35-40 cl tror jag. Två ölkupor fick också flytta in...

image666

Igår kom vårt nya köksbord på plats. Som ni ser blev det även Bekväm köksvagn. Annars blev det nästan som jag spånade. Korta ben behövdes inte och köptes i onödan (någon som behöver Vättern träben?), Magnus satte ribbor i botten på hyllmojen istället. Jag tog en skrivbordsskiva istället för köksbänk, för att det var billigt och jag slapp beställa fram den i överfulla köksavdelningen. 120x60 är den. Dock är den otäck laminat istället för faner som jag trodde, så den ger mej rysningar när jag drar tallriken på bordet. Kommer troligen att bytas snart igen - kanske till en längre skiva, så man får in 2 stolar i bredd också, trots hyllmojen till höger. Jag är inte helt 100 på köksvagnen heller - den var rätt stor (men härlig!!!) på plats.... Vi får prova oss fram.

image667

Matplatsen från andra hållet - se brödgömman!

Stor tjej

image655

Nu är Greta inte en pytteplutt bredvid Russin längre. Han är fortfarande stooor och hon liten, men oj vad hon växer och vuxnar till sej för varje dag som går.

Jag envisas med att de kan och ska käka tillsammans på samma matplats. Man får dock "vakta" under första halvan av måltiden, annars tränger Russin helt fräckt bort Greta från sin skål (och hon gör ju inget motstånd eftersom hon är lägre i rang) och käkar upp hennes också. Så vi får stå och passa, så vet Russin att det inte är någon idé.

Söta svansar va?

image656

Ute och härjar i första snön förra veckan.

Nu är hon ute väldigt mycket själv, långa perioder och långt iväg. Idag blev jag av med henne vid brevlådorna, hon ville inte gå med tillbaka. Det var vid halv2-tiden. När Magnus kom hem strax efter halv-5 kom hon pjållrande och var utekall, så hon kan ha varit ute hela tiden.

image657

Hon är fortfarande den som använder min Reva mest av oss två - här som pall. =OD

Favoritlekar just nu är attacklekar. Det kommer ett litet monster och labbar tassarna om anklarna på en när man går runt sängen. Dessutom har hon adopterat alla i röjningen uppdykande mjukisdjur som byten. Attackerar, dödar, ruskar och kånkar iväg och gömmer.

Myskatt är hon verkligen, och man får minst en högkvalitets-kelstund om dan, ofta fler! Det är vi verkligen inte bortskämda med med klaustrofobiska Russin! Varje morgon kommer hon och puffar och väcker mej. Det hade varit mysigt om det var vid den tiden jag ska upp, och inte halv6! Oftast går det att släppa ner henne under täcket, så lägger hon sej med huvudet på min arm och spinner, så man kan somna om igen. Sedan går hon med Magnus upp vid 6 och får frukost, för att sedan komma gosandes igen under täcket.

Greta-läten: Bebis-pjållret har hon slutat med och bytt ut till ett mjukare, kortare hej-och-kontaktpjåll. Detta med hög volym kör hon när hon "gått och gömt sej" också. Hon hinner inte in i en pappkasse eller box innan hon pjållar och berättar var hon är. Hon brukar låta så när hon slarvat bort en leksak under ett skåp eller så och inte kommer åt den. Hon förstår även att vi som bor i det här huset har taskig syn i allmänhet och i mörker i synnerhet (även Russin ser ju dåligt) så hon är bra på att kommunicera med oss blindstyren, som en liten signalkatt. Jag famlade ut i mörkret i hallen häromkvällen och skulle släcka utebelysningen. Då satt Greta mitt på mattan och "pingade" så jag skulle veta att hon var där. Jag berömde och tackade henne.

Advent del 2

image629

Glam hos Lampgustaf, kostar enligt inredningstidningens annons sisådär 1500, men då kan man ju faktiskt ha den framme årets runt om man vill. Den skriker inte "adventsljusstake", men funkar som det ändå. Inte för mej, även om jag dras mer och mer åt det svarta kristalliga. Är väl snart fast...

image630

Någon undrade om stjärnor inte var för mej. Jodå, men jag begränsar mina "dillen", så jag samlar inte på trender kring dessa som med stakarna. Vi har stjärnor också. Ifjol köpte vi den här urmysiga stjärnan hos Biltema, och den plockade vi inte ner förrän nu när vi skulle riva vardagsrumsväggen - separatonsångest kallas sånt... Fast den fick bara jobba till i februari nångång. Sambon har en gammal klassisk plåtstjärna också som jag varje år försöker prata bort från köksfönstret, eftersom den inte lyser upp rummet. I år tänker jag inte försöka. Vi har två köksfönster nu, och bra belysning och dimrar på både bordlampa och takspottar, så det går att fixa lagom belysning iallafall. Problemet innan var att amn skulle stiga upp i ottan och blamma på bordslampan för fullt - chockartat!!! - om man ville se vad man åt eller gjorde.

image631 Foto: designonline

Lightbow är en diskret variant av ljusstake. Inte helt olik en av de första avstickarna från traditionella stakar....

image633image632
... Strix med blå diodlampor (Markslöjd)... och dess plagiat Artico...

image635 Strix i miljö.

Det finns verkligen stakar för varje stil. Här kommer en stilkavalkad.

image639 Markslöjd, Gripsholm


image638Jonstorp

image640Elflugan-spinnoff

image641Artist från DUKA

image642 lövsågat från Ellos

image643
Glänsa från IKEA

image644
Mary från inreda.com - jodå, den är elektrisk också - se de pyttesmå lamporna som hänger mellan stjärnorna!

image645 Klossar från Rusta

image647 Staffansstake hos Konstsmide

image648 mer lövsågat... Konstsmide denna också.

image649 söt liten ram att hänga från Konstsmide

image650 Hult från Markslöjd

image651Dala från Markslöjd.

Vilken är din stil? Har du som jag många stilar? Är du tradtionsbunden och vill ha en vanlig stake, så som de ska se ut, eller tycker du det är skönt med variation på samma tema?

En sak jag gillar är att man kan leka med både lampbilden och själva staken. Det klassiska upponervända V-t eller en rak ljusrand vill man ju ha i fönstret, men det går att få på många sätt.

image652 Frigga

image653 Sofiero

image654Boxholm

Kök med stormsteg! + lite katt

image609

I lördags kväll såg det ut så här i vårt kök. Vi bestämde oss för att försöka få iordning i mathörnan och Magnus gav sej på tapetsering, som han aldrig behövt prova tidigare, då brorsan/svågern är målare, och gör det snabbt kvickt och lätt. Nu hade svågern inte tid inom någon överskådlig framtid (3 barns aktiviteter + eget bygge hemma kan ställa till det på fritiden =OD), så vi chansade och provade. Så svårt kan det ju inte vara, och tapeten är standard/billig varianten + att vi har bröstpanel, så det var inga megalängder som skulle mönsterpassas.

image610

Som trogna bloggläsare vet är stegen faktiskt Gretas, så hon hjälpte gärna till så mycket hon kunde.

image611

Givetvis har jag gjort samma misstag med Greta som jag gjorde med Russin - plåtar massor i början när de är små och nya och ursöta. Sedan glömmer man/ser man inte att de växer, och plötsligt har man en halvvuxen kattunge och saknar många steg i storleksutvecklingen dokumenterat! Så här stor är Greta nu - och fortfarande ursöt! Jag har experimenterat med och utan blixt för att få med bygglampans kattskugga på väggen...

image612

Vår mathörna efter lite piffning nu på morgonen (tänk bort morgonmackorna, och släta till kattfilten...). Kökssoffan är på plats, och mannen blev lite ledsen att den är så stor/djup. Det har inte gått att "se" det riktigt förrän den verkligen var på plats. Kvar i mathörnan är golvlister (men de kunde inte spikas på plats innan skåpsockeln var på plats och ev. dörrfoder, så vi sköt på det - ni vet ständigt moment 22) plus att det ska upp en displayhylla uppåt väggen i hela hörnet så småningom. På den ska jag ställa "lantköksstämningssaker" som mina gamla Zoegasplåtburkar, ett blåvittkrus, en gammal hushållsvåg om jag hittar någon fräsch och snygg och funktionsduglig (den måste funka!). Tillfälligt köksbord är vårt soffbord i uppfällt läge. Mer om projekt köksbord nedan.

image613

Vi har påbörjat/fortsatt tömning av vardagsrummet också, eftersom vi hade gåsamiddag för 14 pers i det igår. Soffan har flyttat in dit kökssoffan stod tidigare, i datorrummet, och TVn har också rullats in där. Oh vad jag är glad för vårt provisoriska TVbord med hjul som jag köpte för en billig peng på Jysk! Endast två sladdar sticker ut på baksidan när det är optimalt packat och fixat - strömsladd och antennkabel. Tyvärr funkade inte TVn på den nya platsen. Antennsladen räckte inte och var inte i skick när vi förlängde (fick ingen signalstyrka) så dagens projekt blir att fixa längre kabel + ev. antennförstärkare så vi kan kolla TV i vårt provisoriska TVrum/datorrum. Vi fick kolla inspelat Jordan på boxen istället igår, när vi rasade ihop helt slut i soffan...

Väggen med lamporna ska alltså rivas, liksom nästa vägg bakom den (gamla ytterväggen). Nyuppreglade toaväggen blir vardagsrummets bortre vägg sen.

Kom på mej själv med att säga att vi nog ville sitta och njuta mycket av vår sköna utsikt sen (gärna i Chandler/Joey-fåtöljer!!), och kanske skulle ha en projektsorduk ovanför glasväggen att veva ner sen när vi skulle kolla på TV. Jag har aldrig ens tänkt tanken på duk tidigare, så det var en rolig vinkling. Kommer troligen inte att bli duk/projektor heller, för rummet är inte tillräckligt brett för att ge dräglig tittbild tror jag (gillar inte dukfilm heller - jag tycker man "ser" den vita duken genom filmen - man får sällan svärtan som man får på en tv-skärm)- men det hade onekligen löst en del möbleringsproblem... Hur gör man när man vill se utsikten, kunna titta på TV och inte vända ryggen till kakelugnen så man glömmer mata den? Ställer soffgruppen på en rund snurrplatta och snurrar den efter behov??

image614

Vårt gamla köksbord som bara finns i reserv - vi ska inte använda det om vi inte absolut måste. Det är helt uppslitet - alla kantremsor är avslitna så man ser spånskivan, klaffarna hänger när de är uppfällda osv. Dessutom var det för djupt och lågt till kökssoffan nu också. Det är bara inne igen för gåsamiddagen igår.

I bakgrunden syns panelen Magnus börjat spika upp ovanför kakelhöjd på spisväggen. Vi fick färg bruten i ungefär IKEA-grått. De skulle "snart" få in "rätt färgkoder", men de hade kört på känn med en spektrometer i butiken som ingen av de 2 som jobbade där behärskade riktigt. Jag är nöjd med färgen även om den inte är exakt - hade den varit exakt hade det kanske blivit "för mycket". Vår skafferihylla som sitter i lillköket nu ska troligen få flytta in på den här väggen också, eftersom jag trivs med att ha småsluntar med mjöl, socker och överbliven pasta/ströbröd m.m. inom räckhåll vid matlagningen. Där cykeln står ska in en 60bänk till med spishäll överst, men den är flyttad i väntan på muraren (som först varit i LasVegas och sedan blivit sjuk, så vi väntar och väntar... Det är ju nästan ingen som behöver ha murat och fixat i världen nu inför eldningssäsongen...)

image615

Kommer ni ihåg min hotspot-bänk? Bra jobbat såhär långt va? En kattmatskål undanställd från Russin (kattmatplats på golvet till höger), ett kattmatslock som väntar på nytt jobb i kylen, en godisskål från gårdagens kalas och en brödkorg med pågående limpa i.

image616
Den här hyllan har jag alltid gillat på IKEA. Från början var den tokdyr, men nu har dom sänkt priset. Funderar på om den ska få bo på väggen ovanför. Men jag hade helst velat ha den gråmålad i samma färg som panelen/skåpen så den smälter in... Sedan tror jag inte jag behöver så många hyllor, så vi kör nog en konsol-variant istället med lite olika hylldjup. Kanske två smala nere och 2 djupare till kokböcker uppe? Men då känns det kanske som om de välter på en, så det kanske ska vara samma djup iallafall...

Nu till blivande mathörna igen. Om vi ska ha kökssoffan kvar behöver vi fixa ett nytt köksbord. Under tiden som vi fixat har vi haft diskmaskinen stående i en låda precis vid kyl/frys, där matplatsen hamnar nu, och jag har gillat att ha ståhöjd där att packa ut och bre mackor till frukosten, fixa mat till katterna osv. Det kanske går att kombinera våra behov? Om man bygger ett köksbord som ger lämplig äthöjd från kökssoffan, som inte är så djupt att det går ut en massa i dörrgången och stället ett par barstolar till, så får vi vad vi behöver, och till en hyfsad peng.

Kanske såhär?

image617
Köksbänkskiva i samma material som vi har på bänkarna. - stadig och 60 djup. Är den bara lång räcker den till oss både att sitta mittemot varandra och i soffan bredvid varandra och plats på köksbordet till grytor m.m. Vi kan klämma in 4 pers på fika också utan problem.

Middagsbjudningar får vi kanske skaffa matsalsbord, som det är så många vuxenpoäng på... Jag är uppvuxen med ett stort härligt hemmabygge till köksbord och utan "stängt finrum" och har aldrig riktigt förstått meningen med matsalsbord. Därför har det inte riktigt varit med i planeringen. Tycker inte vi har så många vänner att det behövts kunnas dukas till en massa folk... Jag vet inte hur jag tänkt, för igår blev det ju påtagligt uppenbart igen när hela Magnus klan kom på kalas (2 syskon med 5-personsfamiljer + mamma och mormor). 14 pers skulle vi duka för om alla är pigga och friska, och då var ändå Magnus pappa inte på plats - himla mysigt och trevligt, och det fanns gott om hjärterum! Får kanske tänka om lite där, och skaffa någon lämplig lösning med iläggskiva och grejer på sikt iallafall. Kan ju behövas för scrapträffar i glada vänners lag också!! =OD Det är svårt att planera vardagsrummet innan man SER hur stort det blir. Det är en massa väggar i vägen nu. Möbleringsprogram på datorn i all ära, men man ser inte förrän man står i rummet hur det blir.

image618
Bordsben mot kökshållet? Datorhurts/ben i obehandlat trä - målas vitt. Hyllan högst upp blir brödförvaring? Får kompletteras med ben, eftersom denna är kontorshöjd, och vi behöver mer "barhöjd" om det ska bli som jag tänkt. Eller ska vi ha köksövagnen som komplement att ställa på kanten?

image619image620
Småben under hyllhurtsen? Eller ska man helt enkelt sätta ett väggskåp på ben så man kan stänga in bröd och frukt? Är det bröd och frukt jag behöver förvara, eller har jag hunnit hitta nya bättre lösningar till detta då?

image621

Höj- och sänkbara ben på andra sidan att anpassa efter den höjd vi vill ha. Snabbt och billigt hemmabygge efter våra behov? Jag gillar träskiva+vita-ben köksgrupper och älskade IKEAs Visdalenserie! Skulle kunna inreda ett helt hus med denna fantastiska utgångna serie - dubbelsäng och garderober, bokhyllorna och matgruppen, köksvitrinen - mums! Detta skulle bli liknande om vi har en trädel som målas i lämplig färg...

image622
Barstolar till? Barhöjden 90 cm står det på IKEAs hemsida på Ingolf - vilket borde vara "köksbänkhöjd" om jag inte är helt ute och cyklar. De borde inte vara så krångliga att klättra upp på för små smidiga kvinnor som jag....

Alternativet till mathörneprojektet är att sälja soffan igen, hitta en mindre som går in på andra väggen fram till dörrhålet, så Magnus får sin kökssoffedröm iallafall, och ha en vanlig matplats vid fönstret. Inte lika kul....

Avslutar inlägget med lite blogg-mappstädning.

image623
image624
image625

Några läckra mattor i Sara-stil. De två översta från Mattema, den understa minns jag inte... Såg en liknande på Koja till slott/Design? med Simon&Thomas för ett bra tag sedan och blev tokförälskad. Det hänger en rutig sak hos Karlskronamöbler också med samma tema/variant - färgglada rutor, men där är bara en enda grön ruta på den. Man kan ju inte ha en hel matta med massa färgade rutor och bara en enda grön - det måste de väl förstå iallafall? Fast jag får inte ha mer grönt i mitt hus, så det är kanske lika bra... =OD

Matta har ingen hög prio alls, och mattor är svårt med katter i huset. De gillar att kloa i mattor, och gör det automatiskt när de känner dom under tassarna. Det går inte att lära dom av med detta, så mattan måste tåla klogympa. Det är alltså skillnad på klösa sönder och motionera klomusklerna, men vid motionen åker det med trådar eller blir maskor om mattan är billig variant. Mattan vi har i vardagsrummet nu tål klogympa bra - det syns inte var Russin brukar kloa och har gjort regelbundet i 5 år. Den mattan är rätt praktisk ur en annan kattsynpunkt också. Kräk. Katter kräks gärna på spräckliga mattor för att kamoflera kräket. Fläckar syns inte så bra heller. Men "seriously" hur snygg är mattan? Den är rätt luggsliten och färger och mönster skriker 80-tidigt 90-tal... Jag har svårt att tänka mej att den ska få flytta in i mitt nyrenoverade vardagsrum sedan... Passar nog inte riktigt i miljön... Magnus är dock inte lika övertygad som jag om detta faktum, så sista ordet är inte sagt där.

image627

Smart gardinstång med inbyggd belysning från Ellos!

image628

En lååång trött katt för två veckor sen...

Och slutligen en mycket talande serie om vad jag omgett mej med senaste veckorna, som bokstavligen ätit energi med sked. Kan det bli tydligare illustrerat än så här?

image626

Advent del 1

Eftersom jag är bloggsugen, men inte har några bilder i kameran på vänt, trots att katten växer, köket pysslas för fullt och jag har massor med oscannat scrap. Men jag hinner/orkar inte/har inte lust just nu, så då får det vänta. I brist på hus-, katt- och scrapmaterial att blogga påbörjar jag en liten miniserie med ett av mina dillen.

El-adventsljusstakar!

Det började för 6-7 år sedan med att jag skulle göra ett ikonset på min sajt IconParade. Designintresserad som jag är letade jag upp historik och kollade på trender och utveckling. Jag är glad att jag började mitt dille då, för JÖSSES vad mycket som hänt under de här åren!

Här är mitt första ikonset

image601

Stakarna var inte särskilt avancerade då 2001 - det mest avancerade var Elflugan (felstavat på bilden) och alla dess copycats. Dvs pinnar med miniglödlampor i toppen.

image605 image606

Diana är en klassiker jag sprang förbi på Maxi häromdan - still going strong i sin nätthet. Från Markslöjd.

image603

Elflugan är ett rätt känt fall där man missade att skydda sin produkt hos PRV. Nu har kanske detta gett dom mer marknadsföring än de kanske skulle fått annars, så det är väl frågan om stölden av deras design, så här i efterhand, var så dålig egentligen. Nu vill alla som har råd ha originalet ännu mer, för att det är originalet... =OD De fick iallafall rätt tillslut och fick ersättning, men det var många långa och onödiga månaders processande som krävdes - enklare, billigare och bättre att skydda sin unika design direkt om man inte vill ha den plagierad.

image602

Belganets Zenith var väl den som var mest banbrytande, annars såg de flesta ut som de adventsljustakar du i första hand tänker på när någon säger ordet till dej.

image604

Den första staken som vågade se annorlunda ut, men ändå var "vanlig" var ljusstaken med det fyndiga namnet Julius formgiven av Jerker Andersson på Krypton Form. (Ursäkta den gryniga bilden - den har följt med x antal datorer.... )

Första året följde jag bara med lite sporadiskt och slumpsökte lite på nätet, kollade i lite reklamblad osv. Året efter var jag mer förberedd och började spara reklambladen som kom. Nändes inte slänga dom sen, så jag "scrappade" bilderna - eller klippte och klistrade då alltså - på vanliga A4-sidor och la i en mapp. Den har jag sedan fyllt på varje år, men i år tror jag att jag kompletterar med bilder på datorn också/istället.

Sammanlagt blev det tre ikonset med ljusstakar + ett komplett samlingsset. Det är små ikoner som är 32x32 punkter, som ingen har nytta eller glädje av nuförtiden. Men de var hemskt roliga att rita!

image607

Givetvis gjorde detta intresset att jag inte var så nöjd med min 13-på-dussinet för 39 spänn längre. Så jag har köpt några nya under de här åren.

Årets ljusstake blev en total och direkt förälskelse trots att den egentligen inte är "jag". Men jag tror den blir PERFEKT i vårt lantkök!
Köp på Ellos och finns i svart också.
image608
Nu får vi se om det finns ett adventsljusstake-intresse bland mina besökare - isåfall fyller jag kanske på med fler upptäckter, godbitar och historik. Men jag vill utfärda en varning - man blir lite koko av att få detta intresset och blir även fönstertittare eftersom man ska se vad det är för stake de har! *garv* Magnus blev smittad ett år och erkände att han kollade stakar när han var ute och körde på jobbet.

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0