Förra veckans alster

image759

Ett foto som legat och skräpat - från analogkamerans tid. Nu smackade jag på det på en LO och skrev om hur det kom sej att jag blev fågelskådare en gång i tiden. Kan bli mer på detta temat. Om ni undrar hänger den här pippin i mitt tak, så jag är inte så duktig fågelfotograf.... Påbörjade den förrförra helgen, men det tog tid att skriva. Rubriken satte jag dit på juntan förra tisdan inne hos grannen.

image760

Denna pysslade jag ihop på juntan. Jag ryckte ett foto i mappen jag hade med mej, för att visa hur jag brukar skära till fotomattor, därför blev det ännu en Kolmården-LO, men nu är dom snart slut, jag lovar.... Note to self: framkalla inte alla lyckade foton från alla dina djurparksbesök - tråkigt att scrappa i längden, och det ligger så bra så på datorn.... *fnissar* Resten på LOn är "utsorterat som jag aldrig använder, som de kan frossa fritt i på juntan" + spillpapper. Rätt OK kombo iallafall... =O)

image761
image762

En dubbel med bilder som legat läääänge i mitt fotokuvert. Jag har scrappat en av dom tidigare, som en av de första grejerna jag gjorde som DT hos Lina... såååå länge. Jag mindes inte riktigt om det hette lyckeå eller lyckå, så jag knallade in till Magnus och bad honom googla. Men nu blir det nog snart så att man wikiar istället, för nästan allt vi googlar ger en bra träff på Wikipedia.... Den här träffen var så bra, så det stod med hela historien om ruinen, lite svenskdanskhistoria m.m., så jag klottrade ner den också. Denna dubbeln gjorde jag på kvällen när tjejerna åkt hem och jag fortfarande var full av skapar-energi.

image763

Man kan inte tro att jag fick 260 bilder från Crimson på fredagen, för jag fick något slags fjantryck och ville bara scrappa undan gammal smörja istället... Här är en dag och en kvällsbild med utsikten från värdshusfönstret i Stavsjö, där vi bodde när vi var på Kolmården...

image764

Den här annonsen ligger ute på Scrapinspiration och jag ville genast scrappa den.

image765

Började med den i lördags, och det blev en samling av resterande kolmården-bilder, så nu tror jag faktiskt de ska vara slut....

Sedan scrappade jag 2 LOs till, men dom var så snygga, som dom får gå en vända till svenska tidningen och hoppas på tur i mailhanteringen....

Nu ska jag ta mej ett varmt bad, sedan blir det fika och semla framför boxens inspelade Roomservice.

Listor för skrubbandet

image757

Så här ser listan ut som ska sitta på mitt kylskåp den här veckan. Denna veckan är det delad zonvecka, eftersom det är ny månad. Jag gör den i AppleWorks och kopierar förra zonlistan med spara som och ny vecka. Det funkade bäst för mej. Jag har även ett dokument med zonerna, som jag spånade fram när jag började se över mina städbehov i varje rum. Detta kikar jag i och kompletterar lite ibland. Eftersom jag ibland stryker något på en veckolista, som jag vet blev ordentligt gjort förra gången är det bra att kika tillbaka så jag inte tappar en bit helt plötsligt.

Utöver det självklara damma, dammsuga, putsa fönster (det är inte jobbigt om man tar ett rum i veckan, men jag gör det bara om vädret är OK och det behövs. Jag står liksom inte i snöstorm och putsar utsidan av fönsterna...), har jag sneglat på vad andra på skrubba gör i sina rum + att jag tar hjälp av Kellysarna för sällanstädningen. I köket vill du kanske ha med diska fläktfilter, torka av kanterna på spisen (om du har en spis man kan dra fram - vi har häll nu!! Tjoho), torka ur sopskåpet och liknande på din zonlista. Du behöver kanske inte dra fram spisen varje månad, så det behöver inte stå med varje månad heller - men det kan vara bra att ha det på en zonlista att kika på när du gör veckoplaneringen. En annan typisk ha med ibland grej på zonlistorna är torka lister, strömbrytare och runt dörrhandtagen. Sånt brukar dock Kelly vara bra på att påminna om ibland.

Bygg upp dina listor bit för bit, precis som med babystepsen. Börja att hoppa med i en zon och definiera vad du vill göra i zonen. Ta hänsyn till hur din vecka ser ut och skriv inte 7 miljarder jobbiga punkter när du vet att du kommer att vara som en urvriden trasa på kvällarna en vecka. Tänk även igenom om du vill ha många punkter eller få - vad som funkar bäst i din hjärna och med din mentalitet. Det kan vara väldigt tillfredsställande att få kryssa av många punkter med liten arbetsinsats - skriv då många punkter! Dela upp om du vill torka ur kylen i hyllpunkter och kryssa hylla för hylla. Jag kan själv känna ibland att jag varit "duktig" och skrubbat massor, sedan går jag ut och ställer mej vid kylen med pennan och får kryssa i 2 kryss bara...  Det känns himla snopet, så jag tänker efter mer när jag gör mina krysslistor nu. Jag har t.ex. ett kryss för varje sinkshiningsdag och ett för varje S&S-dag. När det är badrumszonen kan jag köra ett snabbt morgonbus med S&S, fönsterputsning (bara ett fönster) och damma av hyllorna. Det blir 3 kryss på listan på mindre än en kvarts jobb!

Gillar du inte listor? Skriv då inte för långa listor. Ha en checklista att kolla på bara, som minneshjälp. Det funkar även för dej som inte vill planera allt varje vecka. Då kan du ju skriva en lista en gång för alla, laminera och tejpa upp i städskåpet eller något. Risken när man inte jobbar med det varje vecka är att man glömmer bort vad man håller på med, börjar slarva och sedan är man kanske snart tillbaka i gamla mönster.

Jag försöker planera min vecka någon gång under helgen, men ibland blir det förskjutet. Jag har så många måsten i mitt liv ändå, så jag stressar inte med detta också - särskilt inte nu när jag har rätt bra rutin ändå. Men jag kan ju avslöja att jag saknar att jag inte har en ny lista på kylen än, tisdagkväll å allt. Den ligger i skrivaren och har inte kommit inåt än.

Fundera på vad ni vill ha med på era listor i era olika rum i era hus, så går jag igenom zonindelningen och hur jag gör nästa gång. Nu är det TVdags.

image758
Hall med tapeter

Nu när köket nästan är klart börjar det hända saker i andra delar av huset. Magnus spikade tak i hallen i veckan och vi har införskaffat två cafépendlar att ha i taket. Taket är vitlaserad furupanel, som i köket, men utan "pärlspont-stuket".

image745

Vi har bråkat om garderober, och jag har släppt det så länge några av mina önskemål går igenom. Det ska finnas ett städskåp på 50 cm, ett linneskåp lika brett, gärna en garderob att hänga in lite off-season och klänningar och sånt man inte behöver se dagligen. Resten ska vara hatthylla modell många såna här krokar under en hylla.

image746

Skohylleproblemet blir en senare fråga. Sedan ska vi ha skjutdörrar framför allt utom städskåpet, och jag kan tänka mej spegel på dessa för ljusets och rymdens skull. Hur sambon sedan löser bygget med standardgarderober, stommar och lösa skjutdörrar eller vad får bli upp till honom. Bråket utlöstes av att elektrikern satt ett eluttag mitemot ett på sovrumsväggen på andra sidan, och detta har hamnat 240 från ytterväggen, vilket utesluter IKEAs garderober hela vägen, eftersom dessa ligger på 50-bredder. Och eluttaget ska enligt uppgift från sambon sitta just där så länge han lever, så det är bara att ge sej på den punkten.

Garderoben ska vara ljust trä, helst björk, eftersom vi ska ha trägolv i björk i hall/vardagsrum. Från entrédörren till efter köksdörren ska det dock vara "smutsfärgad" klinker, mörkgrå nånting.

image747

Fick tips om den här mattan i samband med skitgris-inlägget, men en av återförsäljarna kunde inte garantera att den var lika bra som kusinen som har "mikro" i namnet också, så vi skippar trycket och kör den säkra mikrovarianten modell stooooor. 150x100 tror jag den största var hos Classe. Nä, 150x75 var det visst bara. Virre intygar att mattan är snuskigt bra mot all sorts skit man drar in, även blöt sådan, och återförsäljaren jag mailade om paws-mattan intygar detsamma och hälsar att ju mer man tvättar den (utan sköljmedel!!!) desto bättre blir den på att suga upp blött.

image748
Jag har alltid varit förtjust i den här skobänken som heter Leksvik. Men jag vill inte ha skor i den, utan korgar med mössor, vantar, innetofflor och grejer som ska fraktas vidare. Vi har en del trafik både till kontor och garage med pryttel, så en korg till varje destination för mellanförvaring hade varit bra.

Sedan har vi då 4 synliga väggsnuttar och några remsor mellan dörrar som ska ha tapet. När jag "kände efter" vad jag kunde tänka mej stannade valet på

image749

något snajdigt vitt med glansigt medaljong/krusidull e.d.

image750
Något natur/linne/beige lite ruffigt sådär....

image751

eller mörkrött!! Denna tapeten är ur serien Sarek, som inte fanns hos Beckers, där vi var och kollade lite idag.

Här kommer lite andra varianter jag tittar på på samma tema.

image752

Lite mesigt röd.... Men snygga medaljonger... Denna blir det inte.

image753

En mörkröd (eller är den brun?) med guldsnurklor/rosor. Vi är båda inne på att något metalliskt kan vara kul, och hjälper till att reklektera ljuset. Denna hade jag velat se på en vägg för att bedöma hur rörig den är...

image754

Denna stod vi och tittade på idag, och jag hade redan den i min urvalsmapp här efter tapetsurfen också, så den lutar det ganska starkt åt. Så här ser den ut i närbild (eco y.t.a.):

image756

Här är en annan krumelur-variant:

image755

Vi kikade även på en sandfärgad "ökenaktig" tapet med lite "matt" yta. Det var guldigt skimmer i den. Den fanns i flera olika färger, och två olika sorters "guld". Både en gulaktig och en lite vitare guldig. Tar vi inte krumeluren ovan kan det tänkas att vi tar ökentapeten.

Det som talar emot öken och krumelur är att de är så ljusa och att det finns en överhängande tråkighetsrisk. Det kan vara därför jag snöat in på det röda, som sambon är lite rädd för, för att det är mörkt och lite väl modigt. Jag hittade en mörkröd med vågmönster, stora slingrande bågar uppifrån och ner, i guld och svart tror jag. Den var superläcker ihop med ökentapeten, så jag föreslog en "fondremsa" på en av våra väggsnuttar, förslagsvis mellan kök och trappa, där vi har en knapp meter vägg. Han tyckte såklart genast att det nog blev konstigt att blanda två olika tapeter så, för han är lite feg ibland... Om hans bror "lyssnar" kanske han kan komma med glada tillrop och uppmuntrande råd så vår hall inte dör tråkdöden för att vi är så fega *blink*.

Jag tror tapeterna får vara på is en liten stund. Nu ska det nämligen rivas väggar och grejas i vardagsrummet, och jag vill gärna se hur ljust det blir i hallen från vardagsrumshållet innan vi bestämmer färg på tapeterna. Det kanske funkar med rött för att det badar in massor med ljus genom dörren i sydväst! Nu går det inte ens att gissa, för det är två väggar i vägen för fönstrets ljus...

Skrubbalistor kommer - lovar!

Mer scrappat

Nu har lite av mina jobb-LOs publicerats, så jag kan visa dom här också.

Först ut mina sista DT-layouter för Jommas lilla krypin. Jag hoppar av teamet för att jag kände att det var dags att gå vidare och scrappa eget igen. Jag har inte känt någon större press med jobbet hos Jommas, och jag tycker Bodil har kanonbra smak och känsla för vad som är snyggt och vad som ska bli poppis. Butiken satsar främst på månadspaketen och lite gästspel av särskilda produkter.

Här har jag scrappat med det lilla månadspaketet i januari - Jenny Bowlins bruna serie med lite Basic Grey Two scoops-kryddor.

image739

Äntligen kom jag mig för att scrappa med bara ett oregelbundet papper som bakgrund. Lustigt att mitt DT-paket damp ner i lådan med ett sånt papper dan efter jag gjort ett gallerival i Scrappizbloggen om hur dålig jag är på att använda mina skojiga kanter-papper....

image740

Hittade denna söta bild på Magnus systerson Eric och hans mormor plockande smultron. Tyckte den passade bra till färgerna på Twoscoops.

image741

En experiment-LO om mina sömnsvårigheter under stressiga perioder.

image742

En LO gjord till Scrappizbloggen, där jag fick testa Bazzills nya In Stitch'z-serie. Perfekt för mej som vill ha snabba resultat, och själva skapandet är viktigare än hur jag skapar. Jag hänger inte upp mej på det handgjorda hit och dit, använder gärna genvägar för att få ett resultat jag blir nöjd med. Skapandet blir inte "finare" för mej för att jag gjort hålen själv efter eget huvud. Alltså är mallar perfekt!

image743

Broderat med In Stitch'z-mallarna, både i rubrik och en pil på fotona. Fotokollaget har jag gjort med ett himlans bra program, som ni kommer att få höra mer om.

image744

Lekte med scallop-kanter och broderade i in stitch'z-cardstock till ett kort också. Fick använda lite av mina härliga garner, och känner att det kanske är dags för en garnomanperiod igen.

Skrubbat i 2 veckor - swisch and swipe!

Nu har jag peppat till babysteps i 14 dagar. Nu är ni så inne i tänket och kan själva fortsätta med FlyLadys babysteps om ni vill. Jag känner att det blir mer och mer som inte stämmer med mina behov, och har därför svårt att coacha er personligt när det gäller de faktiska babystepsen. Det finns 31 olika babysteps som går ut på att du bygger upp mer och mer rutiner kring ditt hemskötande. Några kul "missa inte"-inspirationsdagar är dag 18 med Flyladys 11 budord. Dag 22 påminner hon om CJn - din rutinpärm. Jag har ju försökt få er att inte obsessa om denna och fastna i en perfektionistfälla. Jag tror att mitt nästa peppsteg iallafall ska prata om rutinpärmen. Vi tar det sen!

Dag 24 - swisch and swipe!

Här kommer en av mina favorit-rutiner, bortsett från sink-shinandet. Jag har nuddat vid detta tidigare, då det är en sån sak där städbehovet kanske inte syns - men oj vad fräscht det blir! Jag försöker S&S varje dag i mitt badrum. Ibland blir det bara varannan dag, om jag varit mer noggrann en dag, så "vilar" jag nästa. Det beror lite på hur mycket aktivitet det varit i badrummets fasciliteter.

image737 image738

Någon gång morgon/förmiddag använder jag en swischtrasa och torkar av valda delar av badrummet. En swischtrasa är en "våtservett" med rengöringsmedel i. Jag använder Jif med citron eller ajax minerals som jag shoppar på Rusta, där ca 60 dubbla trasor (med perforering i mitten) kostar 20 spänn. Det är alltså engångstrasor som kastas efter användning. Jag borde känna mej som en miljöbov som inte använder en tygtrasa med milt rengöringsmedel eller bara vatten till detta, men jag gör inte det. Jag tycker det är viktigare att jag verkligen gör den här rengöringen, och ska jag fram med tvättbara trasor, blöta dom i vatten (bara vänta på varmvatten kan ta sin lilla tid), ha något rengöringsmedel osv, så är det ett för omständigt projekt för mej, och då skippar jag det istället. Med en swischtrasa tar projektet ingen tid alls - bara slita upp en ur förpackningen, torka och släng! Jag använder samma trasa i hela badrummet, och avslutar med toaletten såklart.

Mina föräldrar var på besök i helgen, så vi var 3 som skitade ner badrummet (min sambo hålls fortfarande i sin lill-toa-domän. Det märktes klar förändring av behovet av städning bland annat i handfatet, så slarva inte med detta om ni är fler i hushållet. Är du alltid sist med morgontoaletten får du kanske stå ut med att det alltid är "din tur".

Om ni bara regelbundet städar två saker i hushållet - shinar sinken och S&Sar i badrummet så har ni redan där en grundfräschhet som smittar av sig på resten av huset! Jag lovar!!

I slutet av babystepsen pratar FlyLady om mycket annat än själva städningen. Hon inför läggdagstider, ta hand om dej själv-dagar och är noga med att peppa alla som glömt/misslyckats eller tappat fart. Jag hade redan läggdagsrutin och sånt, men har märkt att man gärna vill och enkelt inför nya rutiner i livet när man väl börjat skrubba och flyga. Vi har t.ex. oftast en veckomeny nu som står med på min kylkskåpslista. Det har plockat bort vår "vad ska vi äta, och vem ska laga?"-stress, även om vi inte följer den slaviskt. Ibland glömmer man planera in rester osv. Vissa veckor blir inte menyn av förrän tisdag-onsdag, men det kvittar!

Jag passar alltså på att påminna er att det är OK att dippa och tappa fart och missa i rutinerna. Du blir aldrig färdig med livet! Ett av skrubbandets huvudsyften är att ge dej redskap för att snabbt få ordning igen. När du en gång flugit och haft dina rutiner på banan så vet du hur enkelt det är att bara ta tag i det igen, och hur du ska gå tillväga för att få kontroll på hushållssysslorna igen. Du vet att det egentligen inte är så kaotiskt som det först verkar, och att du får ordning snabbt om du vill.

Hur mycket städade jag inför föräldrarnas besök? Jag var lite noggrannare med S&S i badrummet (och tog bort en nästan osynlig kalkrand runt brunnen i vasken - men det var ju ändå badrumsvecka!!) dan innan de kom + att jag dammsög innan de kom istället för till helgen som jag brukar. Ingen övrig stress.

Nästa skrubbainlägg tror jag vi ska prata listor och zoner! Eller vad säger ni? Är ni redo?

Stimmar - jag borde få stimpengar!

Januari har börjat med en scrappig rivstart för mej! Jag bara bestämde mej för att scrappa mer, lyfta från datorstolen lite oftare och flytta 1,5 meter sydväst.

Några LOs är jobb, så dom får ni inte se förrän de är publicerade där de ska. Här kommer annat.

Jag kan passa på att tacka för made my day-awarden jag fått från några av mina bloggläsare! Tack! You made my day! =OD Jag skickar vidare till alla på min bloggrunda! Ni är många!!

image731

Jultecken - gjord med jul i huset fortfarande. Mellandagarna kom denna till vill jag minnas (även om den inte scannades förrän 4 januari). Här har jag använt programmet ComicLife, som Lindzi rekommenderade i sin blogg, till att göra fotocollaget innan jag printade ut det. Snabbt och smidigt - me liky! När man gör såna här småbilder kan man använda mindre lyckade foton också, eftersom det inte gör något att en eller 2 av 9 bider är lite suddiga, konstiga i färgerna eller vad du vill - tycker jag!!

image732

En terapi-LO som jag scrappade ihop efter en lite tuffare period. Jag utmanade perfektionisten i mej och vräkte på snygga papper som egentligen inte alls passar ihop. Ni ser att självkänslan behöver en del jobb till eftersom jag var tvungen att ursäkta den ;-) Jag shoppade en massa text-grejer av Karin via en privatannons på Scrappiz, och det var bl.a. massor med såna här livsklokskaper från både DaisyD och October Afternoon. Eftersom jag inte har något emot engelska i mitt scrap fick dom gärna flytta hem till mej. Där är massor kvar, så det blir nog mer terapiscrap, i bästa Smulan-anda!

image733

Fick en utmaning av Sanna i mellandagarna att använda något jag nyss fått/köpt. Jag brukar vara bra på att använda mina ny-saker. Har dom gärna framme ett tag innan de flyttar in i sina förvaringar. Jag plockade fram de fina kattiga knapparna jag fått av Jenny i julklapp (tack söta!) och gjorde en LO om vår kelgris. Så gott som alla papper var nyalevererade också - har småshoppat lite under december!

image736

En snabbis jag knåpade ihop igår. Den urläckra filtgranen satt limmad på plyfa, en på varje sida, med en liten fot. Låg i fyndkorgen på Maxi och finns i vitt och julrött också.

Sen var visst resten jobb och submittat - påminn mej! =OD

Jag har 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 LOs till att visa!!

Skrubba dag 11-13 - jag har fått en skrubb! ;-)

image730 Kan ju inte låta bli att visa er min köksskrubbsdörr, som kom på plats igår, med kammarlås å allt! En härligt gammal, låg och skev dörr som tidigare satt mellan hall och vardagsrum. Kammarlåset låg med i en bråtelåda Magnus köpte på auktion i somras (ni kanske minns att jag drömde om ett sånt).

Nu har inte den här skrubben så himla mycket med skrubbandet att göra, mer än att skrubben (som blir över när trappan till övervåningen är byggd) kommer att husera måttligt med sopsortering och kanske lite annat organisatioriskt bra. Men detta får jag återkomma till när vi vet hur stor den faktiskt blir. Det är svårt att tänka sej storleken nu innan trappan är byggd...

Dag 11 på babystepsen ska man motivera sig genom att skriva "städ-affirmationer" på en ny sida i sin blivande rutinpärm.

Dag 12 ska du radera alla FLyLady-mail du fått, om du bestämt dig för att prenumerera på dom. Jag har själv inte gått med på FlyLady-maillistan förrän ungefär när jag började skriva till er här i bloggen - mest för att få mer kött på benen och en påminnelse i brevlådan att jag glömt er ;-) Jag har Daily Digest-modellen - annars drunknar man i mail (8-10 om dan sisådär)! Jag kikar på dom väldigt snabbt, men just nu har jag faktiskt 3 mail som ligger och skräpar i brevlådan, så jag ska skumma igenom dom och radera dom bums. Så, då var det gjort. Ingen panik, allt kommer igen cykliskt - jag läser det som för stunden ser intressant eller inspirerande ut bara. Ingen press eller stress.

Dag 13 börjar lite nya saker! Jag har själv ganska nyligen kommit till dag 13s punkt, men jag har plockat och byggt mitt eget skrubbande efter vad jag funnit inspirerande och jag behövt för stunden. Eftersom jag inte har så avancerade morgon- och kvällsrutiner smög jag på zonstädandet ganska direkt, och jobbade in det zon för zon, efter hand som det kändes bra - med viloveckor om det var mycket på jobbet eller en stökig zon som inte var färdig att börja zon-städa i.

Nu ska jag lansera begreppet Kelly (det nya för dag 13). Vem Kelly är har jag inte förstått riktigt, men "en Kelly" är en snabb uppgift man gör varje dag (må-fre), som ger effekt och för min del mycket städinspiration. Kelly ser jag lite som ett "plusjobb". Där får man påminnelse om dom där alldeles för sällan - om någonsin - grejerna man kanske borde göra, men aldrig ens kommer på tanken, för att det inte finns med en naturligt. Det kan röra sig om att diska ur sophinken, ta en kasserad tandborste och skura av runt kökskranen, städa toastolen ordentligt, även plocka bort och skura under ringens fästen osv. Kelly hittar på dessa uppgifter och mailar dom till oss om vi är med på mailinglistan. Det finns Skrubbare (exv lingling) som skriver upp veckans Kellys i sin veckolista, så jag kikar igenom hennes lista eller läser smygtitten som kommer med söndagsmailen när jag gör min veckolista. Vissa sakert passar inte mej, vissa saker står redan med på min zonlista och ska bara förtydligas (t.ex. även ta loss toaringen). Kellysarna brukar ha anknytning till veckans zon, så det är bra påminnelser för det där lilla extra som gör zonstädningen så effektiv!

Du ska alltså välja en av veckans Kellysar att göra idag! Du kan välja vilken du vill, oavsett dag.
Veckans zon är badrummet + ett extra rum (ev. barnrum verkar det som - jag har valt pysselrummet eftersom mitt badrum är välstädat och "enkelt" att zona). Jag gör inte mina Kellysar på deras särskilda dag utan ser bara till så de jag känner för att göra kommer med på min veckolista.
Måndag:
toa: städa runt basen och baksidan på din toalettstol
barnrum: töm papperskorgar och passa på att slänga allt du ser som ska slängas (t.ex. trasiga pennor, godispapper). Bara synliga saker, öppna inte skåp och lådor. Denna Kelly kan såklart dina barn göra själva också!
Tisdag:
toa: diska ur sophinken, invändigt och utvändigt
barnrum: 27 fling boogie - dvs släng 27 saker. Kanske något du kan göra ihop med barnen, och du bestämmer hur mycket de ska få besluta själv baserat på deras ålder såklart! Har du inget barnrum - gör en 27 fling boogie i ett annat rum.
Onsdag - sluta skjut upp saker-dagen
toa: släng gamla mediciner. Eller mer korrekt, samla dom i en påse som du kan ta med till apoteket. Passa på att damma ur medicinskåpet genom att lyfta på sakerna och damma under.
Barnrum: kasta trasiga och omaka strumpor.
Torsdag:
toa: skura av handfat och ev. bänkar - shina!
barnrum: torka av lampknappar, dörrhandtag och dörren från fingeravtryck o.d.
Fredag:
toa: våttorka golvet - det finns inga rätt eller fel, bara moppa på så det blir gjort.
barnrum: släck hotspots ihop med barnen

Jag har hittills inte vågat mej på någon 27-flingare så organiserat - jag plockar det mesta i skräpväg automatiskt hela tiden, eftersom jag mår dåligt av en massa stök, så jag tror jag får gå ganska långt för att hitta 27 synliga saker att flinga. Däremot kan jag tänka mej att köra en 27fling i någon låda på sikt. Jag märker ofta när jag letar speciella saker att jag har en massa små boxar och lådor utspridda i min kontorsstuga framför allt, då det är här de flesta av mina inflyttade "saker" förvaras. Där finns massor med bra-å-ha som jag kan kasta eller iallafall försöka flytta ihop till ett ställe för att få bättre överblick. Det sker gradvis. Och sedan jag började skrubba har jag blivit mycket mycket bättre på att kasta gammalt bröt. Igår slängde jag ett gammalt pennskrin som jag aldrig använt. Det var fina fåglar på det. Kostade nog en tia en gång i tiden. Hittade det bland mina A5-fågelvykort när jag skulle gräva fram några vykort med fågelholksmått till sambon. Jag slängde det. *duktig*.

Vi har i och för sig passerat dagarna med negativa tankar - det kanske kommer nya längre fram på babystepsen, men jag vill ändå ta upp en sak som jag kommit på med mig själv som svårt med skrubbandet.

Att städa där det inte syns att det behövs!
Varje gång jag gör det har jag en liten gubbe på axeln som tjatar i mitt öra och tycker att jag borde lägga energin på att städa där det behövs istället. Jag får jobba hårt mot dena gubben och förklara att man inte alltid ser att det är smutsigt, och att det är bättre att ta det innan det syns än när det syns, för då kan det vara svårare.

Jag pratar framför allt om S&S i badrummet - dvs att torka av handfat, badkar och toalett snabbt varje dag (eller varannan brukar det bli här). Jag alternerar lite och tar handfat-badkarskant en dag, badkar-toalett en dag och handfat-toalett en dag beroende på om badkaret använts m.m. Handfatet ser oftast skinande rent ut. Men om man känner i själva handfatet är det inte blankt och rent. Likaså uppe på kanten där tvålen och tandborsten droppar. Så visst torkar jag bort sånt som ska torkas bort när jag S&Sar, även om det inte SYNS så bra. Och mitt badrum är himla fräscht fortfarande! Inte det där gradvisa igengroendet när man plötsligt upptäcker att det är svårare att skura ur toaletten. Toaborsten tar jag med ungefär varannan-var tredje dag och en dag i veckan med medel i toan. Jag rekommenderar den osynliga städningen trots gubbar på axeln. Det behövs, och hjälper till att hålla din städenergi och fräschhetskänsla på topp.

Jag har inga anlag för OCD (tvångshandlingar), så jag är inte särskilt orolig att jag ska ryka dit på någon av alla bacillskräcks-handlingar denna sjukdom kan bestå av (ni har kanske sett Scrubs när Michael J Fox tvättar händerna tills dom blöder...). Jag lider inte av minsta lilla bacillskräck faktiskt - köper inte ens rengöringsmedel med bakteriedödande i (oftast är detta miljövidriga medlet Triclosan, så det går bort!!). Jag antar att det är lättare att städa om man inte är "livrädd" för allt sånt som inte syns också. Det är kanske mest därför min gubbe sitter där och tjatar - för att städningen verkar onödig när det inte syns (men det känns!)... =OD

Fläktkåpa nästan klar!

Dags för en byggrapport igen, eftersom jag kom på att jag inte visat vår fiiina fläktkåpa alls.

image725

Magnus svetsade ihop en stålställning med vinklade järnbitar (vad det kan tänkas heta på järnspråk) som han skruvade fast i väggen. Underst på ställningen är det alltså en liten "hylla" som det sedan är lagt och fäst lättbetongblock på som nederkant. Tunna stora block bildar sedan väggarna uppåt. En inbyggnadsfläkt skymtar bakom under arbetets gång. Greta var tvungen att klättra upp och inspektera när nu stegen stod så lägligt. Den tjejen skulle klättra 20 meter upp om hon bara kunde!

image726

Inbyggnadsfläkten och belysning. Till vänster är bara ett stort hål nu. Där ska fästas en plåt under som ska gå att torka av. Sedan lobbar jag får 2 likadana spottar där också så det inte blir så grottigt i hörnet över vedpannan. Eftersom mannen gärna tänder fläktlamporna när han ska elda i pannan tror jag den belysningen ska vara ganska lätt genomförd.

image727

Så här blev kåpan färdigmurad. Nu ska den finliras och målas med skrofflig färg, från tapetkanten vid dörren och ända bort till skafferipanelen. Kaffepannan och en ljusstake har fått flytta in på hörnhyllan som lite pynt. Kok-kaffebruken bor också där sedan gammalt. Helt sterilt ska köket inte vara!
Blommorna till höger på bilden här ska dock inte stå på den bänken. Den ska vara fri från pryttel, eftersom det blir huvudsakliga matlagningsbänken. De har bara landat där tillfälligt eftersom vi just då kaklade och fogade andra bänken och fönsterbrädan behövde vara tom också.

image728

Andra köksbänken klar och kaklad och fogad och grejad. Om det ser tomt ut vid diskbänken så har vi fortfarande inte vatten/avlopp igång i nya köket. När det ska fixas måste vi nämligen riva ut lilla köket eftersom avloppet ska kopplas på under golvet där. Så det blir det sista storbuset med köket. Magnus finlirar med lister och socklar och grejer så länge och samlar kraft!

image729

Vår lantkökssoffhörna har fått almanacka på väggen också. Den snygga olantliga leopardfläckiga fleecefilten är tyvärr nödvändig som soffskydd. Russin tillbringar mycket tid i denna soffan och skitar ner rätt bra. Dessutom har han kräkiga perioder, så då är det skönt med ett löst överdrag att bara ta ut och skaka av, eller i kräkfallen tvätta. Så vi kör lite olika filtar och grejer i soffan tills vidare.

Får ser om det blir lite skrubbabloggat senare idag. Jag kommer inte att peppa varje dag, utan tar vid där jag sutade sist när jag peppar. Jag ska skriva veckans skrubbalista nu och ta med in på kylskåpet. Förra veckans veckorutiner gick hyfsat, det blev mindre gjort på kökslistan, men mycket gjort i köket. Man får improvisera lite ibland! =OD

Dag 10 - du kan göra vad som helst en kvart!

image723

Hoho - är ni med igen?
Jag vill be om ursäkt att jag lämnade er alla hängande i luften med ert babysteppande. Ni har inte nött ut diskbänken nu hoppas jag? Blogg.se funkar lite halvrisigt just nu också.

F.ö. måste jag lära mej köra skrubba-metoden även med mitt jobb, eftersom jag egentligen veeeeet att jag jobbar mer effektivt om jag inte tokjobbar, utan blandar stort och smått, kul och tråkigt, ledigt och jobb, vila och megastress! Nu har jag precis avslutat den sista stora stress-grejen runt årsskiftet - bokföringen. Jo, ja, jag borde ha gjort november långt tidigare, men det blev inte så, så nu kolliderade november med årsskiftes-jobbtoppen och har legat där som en riktigt energitjuv, eftersom jag var tvungen att göra det innan skattedeklarationen den 17 januari, antingen jag hade tid eller inte. Bestämde mej idag för att "just do it", och det gick så lätt och smidigt (som vanligt) att jag drog över december också när jag ändå höll på.

För att hitta energin till detta projekt skrubbade jag! Jo, det är sant! Dessutom har jag kört med aktiv ljusterapi den här veckan. Ingen snajdig ljusterapilampa, men tända lampor på kontoret! Jag har en sån gammal up-light som ger härligt ljus! Tyvärr har det varit lite risigt med sömnen - när jag går in i såna här jobbtoppar brukar jag få sömnstörningar. Men jag är inte så trött under tiden, även om jag ligger vaken och jobbar till 2 på natten, med massor med tankar i huvudet. Men sen kommer baksmällan. Sen en dag. *fniss*

image724

Idag har jag skrubbat lite i zonen, som den här veckan är köket. Jag dammsög golvet och torkade bort alla jordiga Greta-tassar från vårt fiiina vita golv (man kan INTE gå på mattorna! Sökes - kattvätt att montera innanför kattluckan) på lunchen. Detta tog knappt en kvart. Eftersom jag hade tagit en frottétrasa till Gretas tassavtryck, som var våt och dyngig nog att slänga i tvätt, så sköljde jag upp den lite och passade på att göra en sak som aldrig blev gjord förra veckan på entré-zonen. Jag torkade av vår fina blå ytterdörr. Tänk vilken skillnad det gör, och vad bra det kändes att "sköta om den". Det är just såna här små fördjupningsprojekt man får tid till när man skrubbar och har ett flygande hem. Jag swischade även badrummet imorse och gjorde en allmän lägeskoll i tvättstugan. Och min sink var shinad igår med startad diskmaskin när jag gick och la mej (och läste till halv-2 *harkel*).

Repetera dag 1-9 själva nu, så kör jag vidare med dag 10 på babystepen.

Nu är det dags att börja jobba med er timer i en kvart. Man kan göra jättemycket grejer på en kvart! FlyLady föreslår att ni kör en kvart "rensning" och därefter en kvart välförtjänt vila med fötterna upplagda och tidningsläsning! Så förutom era morgon och kvällsrutiner ska ni göra något med timern en kvart + en kvarts vila.

Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att mina föräldrar "skrubbat" hela mitt liv! Min mamma gjorde aldrig något mer än max en kvart, sedan var det paus (rökpaus ofta - hon är dock helt rökfri sedan 1999). Min pappa shinar alltid sinken och går ofta och plockar med småsaker. Han kör också "kellyprojekten" (jag ska förklara Kellys senare) och kan plötsligt torka ur kylen eller svabba av alla handtag på köksdörrarna. De har alltså inte känt till den här metoden, och de har precis som alla andra tokstädat till jul osv, men småbitar känner jag ändå igen och har med mej utan att tänka på det.

Min pappa har utvecklat städdille mer och mer sedan båda blev pensionärer, och jag tror det är dagligen han ligger på knä och torkar av fläckar på deras hopplösa laminatköksgolv, där minsta droppe/spill/fläck syns. Jag fick denna insikt när jag låg på knä idag och handtorkade Gretas tassar - jaha, nu har jag blivit som pappa. Rachel - jag är där nu! *ASG* (alla som sett Vänner vet vad jag menar).

Hyllning till dammvippan (bild överst)

För ett tag sedan föll jag till föga och inhandlade 3 stycken dammvippor av strutsfjäder (2 små och en stor). Jag tänkte ge bort en i julklapp, men det blev ingen över när jag tog ut en här på kontoret också!! *fniss* Det hade pratats en hel del om dessa på Skrubba, och jag tänkte det var värt ett försök. Allt för att förenkla städandet, och den beskrivning de gav verkade helt klart lovande. Jag var ju så dum att jag ville ha mörka möbler i sovrummet - och det blir ju inte alls dammigt i sovrummet! På 3 dar är det damm på möblerna, som ser himla tråkigt ut! Lösning: dammvippan!

Strutsfjädrar är särskilt bra till just dammning, för att de blir statiska och inte är feta (som vanliga fågelfjädrar). Metoden är att stryka vippan över området som ska dammas. Glöm alltså alla viftande husor på film! Stryk vippan som en fiolstråke över området du vill damma. Du behöver inte plocka bort prydnadssaker varje gång - det går att damma runt och PÅ dom! Min gitarr har aldrig varit odammigare!!

Jag hårdtestade den vid min kontorsräddning förra veckan - hade en timme på mej att städa av ett ostädat kontor, sen skulle det komma en fotograf och plåta mej till en tidning PÅ mitt ostädade kontor. Ut med ny-dammsugaren (Oxy3 från Electrolux) och dammvippan. Styla bort synligt plåtter i skåp och lådor. Oj, ovanpå mitt mapparkiv var det DAMMIGT!!! Där låg dessutom en hög med tapetprover från gamla väggarna, som ska dokumenteras på något sätt "nångång". Dessa hävde jag i en plastsäck och ställde mellan en hylla och en vägg. Sedan fram med dammvippa. Drog den en halv centimeter över ytan och SÅG hur dammet sögs upp i vippan!! Jag ljuger inte! Jag fick damma över ytan ett par gånger, men det blev verkligen odammigt - helt klart godkänt!

När du dammat färdigt ett rum tar du ut dammvippan och skakar av den utomhus. Jag lovar, det blir ett rejält damm-moln! Du blir chockad första gången och undrar VAR allt det dammet befunnit sej! Molnet försvinner och vippan är fit for fight igen. Jag tar bara ut och ruskar av den när jag kört ett "stort damningsrejs". Har jag bara svept av en hylla eller byrån i sovrummetlåter jag vippan bara ligga oruskad till nästa gång. Det klarar den av.

Vippan finns bl.a. på Clas i sjön

Min topp-10 2007

Det är så roligt att surfa runt och kolla på allas topp-10 när jag får en sekund över. Därför bjuder jag på min lista också. Här är listan för 2006.

Alla som sitter och väntar på Skrubba-coachen - det kommer! Har baralite mycket annat just nu. Shina sinken med er bara! =OD

LOs i någon slags ordning ;-)

image712

Älskar bilden, chippisarna, färgkombon brun-ljusblå

image713
image714

Knas-LOn måste såklart vara med! Känner igen veckoschemat - så ser det ut nu ungefär, och har sett ut sen strax innan jul. Jag hoppas jag hanterar denna jobbtoppen bättre än jag gjorde med den avbildade, för det tog ett tag att hämta sej efter den. Positivt tänkande är medicinen, inte fastna i "jag borde kollapsa snart"-tankar och "tar det aldrig slut?!?". Det är svårt att ha företag, och balansera att ha jobb och att ha mycket jobb. En anställd har alltid något att göra när man går till jobbet på måndagen. En företagare måste "se till" att det finns något att göra på måndagen. Att växla läget i hjärnan och förstå att "att ha jobb" är bra, och inte bli stressad, utan kunna rada upp arbetsuppgifterna, prioritera och må bra. Det är det jag kämpar med, 3,5 år in i företagandet.

image715

Gillar de klatschiga färgerna och less-is-more. Inte ofta jag gör det om jag inte blivit utmanad eller tävlar eller så. Då kör jag bara på i mitt "gamla vanliga".

image716

Busiga dekorationer, favoritpapper och en lyckad bild. Gillar!

image717

Mumsiga färger och bilder jag velat scrappa länge - även starten på mitt nya DYMO-dille.

image718

Känslan av mitt nya badrum tyckte jag att jag lyckades förmedla bra här - jag älskar mitt badrum! Just nu pågår dörrprojektet som har små chanser att lyckas. Jag vill ha en dörr med fönster i, och de hade en på Cheapy med fönster nästan hela vägen ner. Den behöver målas + att fönsterglasen såklart behöver insynsskyddas med någon lämlig film (men detta är ju superinne nu, så det ser jag inte som några problem att få tag på). Tänk er själv! Ljuuuuus ut i hallen och vad mysigt det ser ut på kvällen med dimrat och bad-blockljusen tända. Känsla! Mys! Varför inte? Sambon tycker inte dörren är "fin" och tycker inte den passar på dass... =O(

image719

Denna var så kul att göra, blev så mysiga färger, sköna detaljer och jag blev bara väldigt väldigt nöjd! Sedan blev jag toklycklig när jag kammade hem en tävling med den också i Linköping!

image720

Min variant på clear, med krispig sugarcoated cardstock, sisalmatta och mysiga filtband!

image721

Nya scrapobjektet Greta får också vara med med denna o-Sariga LO i oväntade färger. Vackra tjejen!

image722

Bilderna (som jag inte tagit själv), färgerna, känslan.... Hemma!

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0