Jag var lite boknörd....Fast jag läser inte så mycket böcker längre. Och jag har kommit på varför. Jag läser och läser och läser heeeela dagarna. När jag är ledig vill jag villa från läsandet och "titta" istället. Då blir det TV eller tidningar med bilder.

Plushenko - eller hur det nu stavas!Det var svårare att hitta dom där topparna med den här killen, eftersom han haft två kvalitetstoppar med mycket jämn åkning och superbra program. Jag valde ett klipp från första toppen - före pubertetssvackan (blev dock lite osäker på om det är "före" när jag såg andra klipp... så jag låter det nog vara osagt..

Jag gillar Pluschenko för att han bröt en ganska tråkig trend i herrarnas åkning. Grabbar ska ju alltid vara värst, så ett tag var herrarnas åkning ett maraton i att göra tekniskt avancerade hopp, med lite armflax mellan (ja, jag generaliserar, givetvis fanns det undantag!). Bååååring att kolla på. Så kom denna killen swischande. Han har den ryska skolan i ryggen och KONSTåker, samtidigt som han piskade rumpan på alla teknik-grabbar med toppteknik! Kvadrupplar och trehoppskombinationer var en baggis för honom, men han satsade även på konstnärliga piruetter, och är en av få killar jag sett som gjort min favoritpiruett Bielmann (den när dom håller grillan över huvudet, som han gör efter 1.59 i denna filmen). Killen var dessutom medveten om sin charm, och använde den positivt på uppvisningarna. Man blev nästan lite kär när man såg honom. Han kalvade sej igenom puberteten, när han hade fullt schå att hålla styr på för stora händer och kalviga ben, och klättrade sedan tillbaka till toppen! Mycket imponerande!

Alla ni som inte gillar konståkning - var inte oroliga. Detta är bara en tillfällig blogg-fas med anledning av VM i veckan. Jag återgår snart till mitt vanliga babbel!

Hittade original-Boleron med Torvill & Dean, så den passar ju här! =ODNu ska jag se om jag hittar stegsekvensernas mästare också bland grabbarna... minns inte vad han hette bara... svårsökt då... Haha, jag mindes musiken, så då gick det bra. Fäktningsstegen efter 3.50 är en riktig höjdare!!Fyller på med lite till - söker vidare. Dags för två tjejer. Försvinner på jakt.Favorituppvisning! Franska Surya Bonaly var alltid lika imponerande och karismatisk på isen! Även hon hade Bielmann som standard i sina program, och på uppvisningar körde hon alltid sin "back-flip", som är förbjuden under tävling (av säkerhets skäl vill jag minnas...). Tekniskt en av få kvinnor genom tiderna som haft fysik (styrka) nog att klara kvadruppel och gjorde ofta enkelt trippelaxlar. Först med detta (tror jag) var tyskan Katarina Witt, som också är en favorit, men henne får ni söka efter själv. Under 90-talet var det Eurosport med brittisk kommentator som gällde på konståkningen. En anledning till att det blev kul med konståkning igen efter en off-period. Där förklarade dom både hopp och teknik och vad som var bra och dåligt, och inte bara oooh-aah, som svenska kommentatorerna körde ett tag...

En sista film ska jag leta upp - det blir tyvärr inga paråkare, för er som gillar det bäst. Där är inga som etsat sej fast sådär oförglämligt, även om det finns många som är bra genom tiderna.Återigen konst-åkning, när den är som bäst! Oksana drog till USA och hamnade i dåligt sällskap och allt vad det var efter sin mästerskapskarriär, men som svanen i lillehammer 94 är hon odödlig för mej.

Kolla hennes guldprogram också.


Snipp snapp.

Någon som gillar konståkning?

Jag har kollat på konståkning, från och till så länge jag kan minnas. Jag har haft perioder när jag missat allt som visades på TV (oftast sent som attan torsdagkvällar och sånt knasigt), och perioder när jag sett allt en säsong eller så. Av alla konståkningsgrejer jag sett finns det några konståkare och program som etsat sig fast i mitt minne. Jag kan fortfarande inte se detta programmet utan att bli alldeles gåshudig och tårögd, och plötsligt var isdans ett alternativ att kolla på. Tidigare kollade jag er på damer, herrar och par, för isdansen var bara jönsar som valsade runt och flaxade med armarna.

Titta och njuuuut!Jodå, jag minns britterna som åkte till Bolero också, men detta toppar faktiskt till och med det....

Jag kanske letar upp några fler konståkningsfavoriter under helgen när jag ändå nostalgitrippar. Pluchenko dyker kanske upp bl.a. ;-)

Hipp hipp hurra på din 174 års dag!

Råkade läsa en feed jag har från mitt släktregister och konstarerade att den här mannen föddes för 174 år sedan idag.

image831

Hade inte han funnits hade inte jag funnits...

Tanken svindlar, eller hur?
Det är DEN känslan jag gillar med min släktforskning, som jag ibland saknar grymt. När jag nån gång försöker ta upp det fastnar jag på något jag redan forskat med, och jag vet inte var i skogen jag ska fortsätta leta, vilken gren.

Detta är Gustav Mårtensson, född 18 mars 1834 i Björkfors, som numera heter Hemavan. Han dog 1908 av inklämt bråck och hade innan dess jobbat bl.a. som klockarbiträde i Tärna.

Gustav Mårtensson står som Boställslösa i A1:4 efter hustruns död 1887 (barnsäng troligen). Barnen sprids för vinden. Erik blir flyttad till obefintlighetslängden, Hanna Maria byter pigplats 2 gånger, Sofia Augusta flyttar till pigtjänst 1899.

Följande ur "Kristina Jordemoder från Tärnaby":

Vid Noréns sida satt klockarbiträdet Gustav Mårtensson, som hade ansvaret då Norén inte kunde komma. Gustav och "Mor Brita" var inte särskilt goda vänner. Då han en gång uppmanades att göra upp med henne och be om förlåtelse, såg han saken så, att var hon i behov av förlåtelse så fick hon vända sig till vår Herre.

Det var också Gustav Mårtensson som uppmanade pastor Sandström före en gudstjänst, då det var mycket kallt i kyrkan, att inte hålla på så länge med orden:
-En kort bön till vår Herre, dä ä susen dä, då dä ä så kallt &"

Gustav Mårtensson brukade ro länsman över sjön, särskilt vid fiskeförbud. De som brukade tjuvfiska hade kommit överens med Gustav Mårtensson, att då han kom roende och hade länsman i båten, så skulle han sjunga. Så hade också skett. Mårtensson hade vid flera tillfällen underhållit med färdepsalmer i både mörker och dimma. Och ibland hade man hört roddaren med inlevelse sjunga psalmen:

Vaka, själ, och bed
Och till strids dig red,
Räds att frestarn lägger snaran
Där du minst förmodar faran

Gustav är min farmors morfar.

Plötsligt händer det...

Jag skulle bara se om jag hittade någon inspirerande skiss när jag körde in i prestationsväggen igår på träffen, när jag tagit ett sånt där superduperfint papper och ville få till en superduperfin LO med det... Knallade bort till Snorkfröken, som jag sett hade skisser med sej, fick låna en pärm och resten är historia! *ASG*

I den här pärmen fanns "kladdpapper" och testpapper som hon hade gjort i samband med en Brushables-kurs. För varje sida tappade jag hakan mer och mer! Det jag såg var så genialiskt och "enkelt" och pratade rakt med mitt skaparhjärta. Till saken hör att när jag någon gång doodlar, i originalbetydelsen klottrar/telefonklotter, så gör jag antingen geometriska mönster som växer i det oändliga, ELLER så ritar jag min älskade natur i form av kungsfåglar (gammal passion) eller maskrosbollar och -fallskärmar m.m.

Det som gjorde mej totalt förälskad var detta (hoppas det är OK att jag visar, L!)

image826

Detta var en av många teckningar Snorkfröken gjort med sina brushables, Zig calligraphy m.m. Jag bad snällt och fick en fjärdedel av en vit cardstock med den här teckningen, som jag ska scrappa sen. Jag är så förälskad. I utbyte mot teckningen lovade jag att testa själv! Och det var så roligt!! Gräset och videt ni får se snart var Snorkfrökens egen design, annars var hon noga att påppeka att det inte var hennes designer, utan hon bara kopierat sin lärare på kursen och hennes idéer. Jo, det är viktigt att ge credits rätt, men man får inte glömma se sin egen talang också! Nu är jag noga att påpeka att inget av detta som följer är min egen design, utan jag har inspirerats av Snorkfrökens gräs och vide nu medan jag övar den nya "tekniken".

De första två gjorde jag på träffen igår. Jag bestämde mej nu när jag kommit hem för att de inte skulle hamna i gömmorna, utan monterade dom rakt på kort!

image829

Tackrundeln i hörnet fick hamna där för att jag hade övat knallröda hjärtan där *fniss* Detta kortet har det ovanliga formatet 9,5x6 tum. Mina grässtrån blev så tjocka att jag gjorde lite fluffigare bruna ax istället - som vass!

image830

Små söta videkisar.

När jag letade vita papper som passade att testa dom pennor jag hade hemma (Marvys brushmarkers, Tildapennor, några gröna Promarkers och vanliga Ziggisar till tunna linjer) ramlade jag över gamla spillbitar av ett stort akvarellark som Johanna kasserade när hon målade ett träd till mej en gång. Bl.a. var där läcker akvarellhimmel på dom, så jag var tvungen att använda lite snuttar. Bakgrunden har alltså min kompis Johanna målat för sisådär 10 år sen (härligt när man får användning för allt man inte velat slänga....)

image827

En tuva ängskavle kanske?

image828

Provade videkisarna med vad jaghade hemma, och det blev ljusgrå Tilda med sharpie-bling.

Nu är jag fast i detta naturmåleriet - äntligen kan jag vidareutveckla mitt klottrande till något som blir så här läckert.

Och förresten - alla korten är såklart förgyllda med "Sannas glitterpenna" som funkar lika bra som glans på videkisar som glans i grästuvor!

Jag blev visst kortmakare igen... Vet inte hur jag gör för att ramla dit hela tiden, men kul är det!

Jo, jag scrappade också, men jag har varit så uppslukad av pennandet idag att jag inte packat upp färdigt och inte scannat LOs.

Scrapfrågor

Här kommer en hoper frågor, som jag bjuder på för att jag gillar att läsa andras svar. Såg att jag var utmanad av söta Anna också.

1. Gör du kort eller scrappar?
Scrappar mest, något kort blir det när andan faller på-

2. Favorit färg som du gärna använder?
Knappast någon överraskning... Grönt. Det blir aldrig fel med grönt.

3. Vilka dekorationer kan du inte vara utan?
Det finns ingen dekoration jag inte kan vara utan. Men just nu gillar jag.... *klia* knasiga dekorationer, lite vimsiga som Elsies hus och ramar. Gärna konstiga kombinationer också. Just nu. Fråga igenom om en månad så blir svaret annat.

4. Vilket är ditt bästa köp?
Cutterpeden kan jag inte vara utan, det gååår inte. Ska köpa version 3 nu i Göteborg tänkte jag.

5. Finns det något du ångrar att du köpt?
Jag ångrar ingenting! Allt har en mening, och felköp har också en mening. Antingen att utmana mej att använda dom, eller lära mej släppa taget och skicka iväg till bättre behövande. Det finns saker jag använder mindre än jag hade trott, men de gav en köpkick och lärde mej att tänka efter en stund till innan jag köper en sån onöda igen. Ibland unnar jag mej onödiga vill ha saker också!

Jag är sådan som inte går omkring och mår dåligt av saker hela tiden - jag har lärt mej leva här och nu och se det positiva. Jag mår alltså inte dåligt av att sitta vid datorn mycket (hur skulle det se ut med mitt jobb??), shoppa saker jag inte använder på studs, att jag inte använder lika mycket som jag shoppar osv osv... Jag tycker så synd om alla som går omkring med en massa sånt negativt borde/måste/skulle i sina liv hela tiden... Jag har varit där, men tog mej därifrån, och det är jag väldigt glad för varje dag! Jodå, jag kan också må dåligt, vara sur arg och ledsen, men jag har inte gjort det till normaltillståndet i mitt liv längre (life sucks, and then you die osv). Nu ser jag först och hellre det positiva!

6. Vad för motiv scrappar / stämplar du helst?
Av naturliga skäl blir det en hel del katt just nu, när Greta är ny i familjen. Annars blandar jag hejvilt, bygge, känslor, familj, vänner, händelser och bom. Vad jag känner för för stunden.

7. Finns det någon pysseltidning som du brukar köpa? Vilken?
Jag är tidning-o-man, måste läsa lite innan jag släcker varje kväll. Nackdelen med att läsa scraptidningar i sängen är att man blir så gryyyymt sugen på att scrappa!!...
Prenumererar på CK, SS, Setc, ST, Smm och har en 3-nummer på MM från PressStop.

Setc är storfavoriten, den ger mej allt det nya fräscha, trendiga och är en riktigt inspirationskick! SS ska jag nog inte förnya nu, eftersom jag kanske ska börja rensa lite i tidningsträsket, och den tillhör de svagare för tillfället (men jag kan ångra mej). MM som alla tycker är så hiiiimla bra nuförtiden får ingen förlängning av mej. Den är.... tråkig... platt... Svenska tidningen förlängs nog inte heller när den går ut, även om det är en massa vänner som publiceras i den. CK är en klassiker, och den känns hemma och har ett urval av LOs i en stil jag gillar. ST har jag precis fått första numret av. Den passar inte riktigt i sängen, eftersom det är sida upp och sida ner med bara LOs (som det känns) och det blir lite för mycket på en gång. Den är nog en sån man ska ha och kolla ett par sidor då och då, som när man går bloggrundan och skummar bilder... Den är inte riktigt invand i tidningsarsenalen än. Men det är mycket snygga LOs i den, så jag ger den en chans!

8. Favorit pysselblogg du brukar besöka?
Vännerna och en hel hoper andra. Jag har 491 feeds på min bloggrunda ser jag nere i hörnet på NetNewsWire. Dessa uppdateras självklart inte dagligen, och där är säkert gammalt utgånget skräp med där också som jag inte rensat bort. Merparten är scrap, men jag har även lite humor, mycket inredning och design och lite meningslöst med. Bloggen katt-trappa är en favorit! Jag älskar knasiga samlare! Killen som har bloggen har inte ens katt, utan började bara plåta kattrappor när han var ute på promenad, sedan rullade det på.

Eftersom min bloggrunda är så stor händer det att jag markerar alla som lästa i någon av mina grupper ibland, så jag kollar inte allt alltid. Kommenterar gör jag hos vännerna och när någon/något fått mej att haja till - men jag inspireras av massor med fler bloggar än jag kommenterar i. Förväntar mej inga kommentarer i min blogg heller, och kör inga kommentars-jagar-rejs. Vill man kommentera gör man det. Ibland stället jag frågor, för att jag helt enkelt är nyfiken på hur mina besökare tycker eller tänker om något. Dessutom har jag absolut inget emot kommentarer av stilen "fint", eftersom det är tanken som räknas! =OD

9. Vad/vem inspireras du av?
Scrap, inredning och reklam. Allt runtomkring mej.

10. Om du fick 1000 kr och handla pysselsaker för. Vad skulle du köpa då?
Om jag fick pengarna skulle jag bara handla en massa härliga onödor som jag annars tycker är för dyra eller att jag inte behöver dom just nu. Massa dekorationer, något jag kollat på länge och inte unnat mej. Eller varför inte en Bug? Med revan i huset har jag inte minsta lilla behov av en bugg också, men jag vill ha en sån. Ändå. Men jag köper inte en sån. Ändå. Än...

Kanske så dags att jämföra...

...men lite kul är det att kolla efter hur lika och olika vi två som ska bo i vårt hus är.

Jag fick med en broschyr hem från tapetaffären med lite olika rum. Stilar och färger. Det var 6 olika inspirationsrum. Jag bläddrade och kände ett starkt sug efter den ena sorten. "Ja, precis så, det är jag, så vill jag ha det i vardagsrummet". Sedan blev broschyren liggande i köket, för jag tänkte be Magnus bläddra igenom den.

När jag väl kom ihåg den hade jag glömt att det var "ett test", jag bara bad honom kolla i den, för den var trevlig eller något. Direkt när han fick upp ett uppslag sa han "detta var snyggt" och DÅ kom jag ihåg att det ju var därför jag skulle be honom kolla i broschyren. Jag tog ett djupt andetag och tittade försiktigt över bordet ner i broschyren, beredd på det värsta. Men PUST! Det var mitt rum! Och han valde det lika spontant och självklart som jag själv hade gjort! Vilken tur att vi har samma smak!!

Det var inga extrema varianter, något av rummen, utan bara "vanliga" rum, med lite olika färgsättningar och möbelstilar. Försökte kolla efter det på nätet, men det fanns inte med. Vi var iallafall Vikingaland med ljust golv, björk/vit ek, bruna och ljusblå accenter och mysigt puffigt med plädar och kuddar. Mjukt, men enkelt och rakt samtidigt.

image825

Kass mobilkamerabild (den låg närmst), men broschyren är så stor att jag inte får in den i scannern. Ni fattar säkert ändå. Jag menar inte detaljerna, för jag är inte särskilt förtjust i det där figursågade trädet t.ex, utan bara stilen och färgerna.

Givetvis funderar jag på varför jag dras till detta hyfsat "mesiga". Är jag bara feg, eller är jag en blond och enkel personlighet (menat utan några som helst intelligens- eller klassvärderingar)? Skulle jag trivas i varma, mörka klara färger, eller skulle det bara kännas konstigt och främmande? När jag ser mönster-Lisa på Bygglov, som plåttrar på med mönster i allsköns färgskalor, och folket dom är hemma hos brukar tycka - framför kamerorna iallafall - att det där hade dom aldrig vågat välja själva, men å vad snyggt och perfekt för dom det är! Jag inbillar mej att dessa designers (utöver att marknadsföra produktplacerade heta prylar, tapeter och tyger) faktiskt funkar på samma sätt som jag, när jag designar till mina kunder. Känner/lyssnar in vad kunden vill ha, och ger dom det.

Nu gjorde jag precis ett test, som det tipsades om på Scrappiz. Prova du också >>

image823

Detta var en av mina färgskalor som jag fick i testet. Dock är stilen aningens för utsirad för mej. EN snirklig mörk möbel i nån hörna, för avbrottets skull, men resten får ni räta till linjerna och blonda till träslagen lite... Göra mer enkelt.

Det intressanta med det här testet var att man fick en sekundär färgstil också, baserat på känslor och vad man prioriterar i livet osv. Här är min andra personlighet.

image824

Jooo, jag garvade faktiskt! Här är ju mina hallfärger. Antagligen innebär den där sekundära färgpersonligheten att det är det man plockar fram när man ska bryta aktivt från det man trivs bäst med, för att få lite omväxling - precis som jag vill göra med hallen. Där vistas vi inte långa stunder åt gången, och kan vara lite modigare i färgval. Plus att det ju är så små snuttar som ska tapetseras, så man kan göra "fel" utan alltför mycket kostnader om man inte trivs sen. Ska bli spännande att se vad Magnus får för personligheter i det här testet - där kommer kanske hallösningen!

När man bygger och renoverar och fixar nytt är ju den eviga frågan hur länge grejerna ska funka, vad som är trendigt och vad som är "tidlöst". Ett mer rättvisande ord istället för tidlöst tror jag skulle vara "lättmatchat". Såg en tråd i ett av mina forum om ommålning, där många av de som skrev i tråden hade ungefär jämngamla hus inredda runt milleniumskiftet och slutet av 90-talet. Då var det färger som gällde! Terrakotta, klarblått osv. Nu vill man bli mer "praktisk" och måla om till ljusa, neutrala färger och skaffa accenterna i gardiner och mattor och kuddar. Nu tror vi att det är tidlöst att måla ljust och tänka så, men jag tror det är trendigt egentligen, och om ytterligare 10 år har allt svängt igen, och man suckar över dessa bleka väggar (vad tänkte vi på egentligen)? Liksom den superheta "gammeldags allt är vitt vitt vitt"-trenden som råder nu. Det är snyggt, men inte riktigt jag. Lite färg vill jag ha, och då går jag inte till de romantiska färgskalorna, ros och lavendel och brudslöja-stuket som dom vita gör, utan mer "natur" - vårgrönt/lime, himmelsblått om vi ska ha färg-färger och trä-brunt. Vitt-vitt-trenden är jag nyfiken på hur länge den ska hålla i sej. Jag älskar "lantkänslan" med luffarslöjd och torkade blommor, men behöver lite "varmare" för att kunna bo i det.

Vad är du för färgstil? Och vad tror du om trenderna? Är man uppvuxen i medaljong- och storblommiga tapeternas 70-tal kanske man skyr de klara färgerna nu. Man fick kanske överdos av 70-talet följt av pastell- och neon-80-talet, och behöver viiiila från färg nu. Därav "mesigheten" *fniss*. Båda jag och sambon har varit med större delen av 70-talet - han kom 7 månader före mej. Är vi lika pga det eller är det annat som spelar in också?

Laddar för helgen!

Fastnade i iPhoto i eftermiddag, som jag uppdaterat till senaste versionen. Så nu har jag fått ordning på alla lösspringande foton med felaktigt exif-date... nästan alla - mobbebilder får man komma ihåg att tömma direkt, så man får en "nerladdningsdatum" iallafall. Kom på att jag ju aldrig visade vardagsrumsskicket, så jag förberedde lite bilder till detta.

image818

Vår lilla pluttiga kakelugn (som inte lutar som tornet i Pisa i vanliga fall... fotografmiss...) hade ett sånt här störtskönt gammeldags furugolv under sej! Jag blir lite kinkig när jag tänker på att vi haft detta fina golv under den urtråkiga plastmattan. Den pyttelilla "isolering" som fanns i form av en spånskiva eller vad det var hade jag nästan kunnat vara utan för att ha detta golvet framme. Nåja, inget att göra åt det nu, för nu är det borta!

image819

Alla renoverares mardröm dök upp under såklart - kolstybb som vi annars sluppit hittills i renoveringen. Sambo var orolig för att kakelugnen skulle vara murad uppepå trägolvet. Men det var nästan värre än så!

image820

Den stod och "ginglade" på några tegelstenar!! Här är gjutform förberedd, och nu står kakelugnen på stenarna och en gjuten platta! Efterbild finns inte än, för det är ungefär här vi är nu. Det råder totalt kattförbud i rummet, till Gretas besvikelse. Man hittar henne ofta sittande och dunka med tassen på plasten vid köksspisen (till höger i bild) eller bredvid toadörren. Hon VILL in och inspektera. Även Russin är lite orolig och går gärna fram till skrubbdörren när man varit inne och tjuvkikat, för att bli insläppt för inspektion.

image821

Hål i golvet är anledningen till kattförbudet. Vi orkar inte hämta dom i källaren. Den blå dörren är källardörren ut.

image822

Undrar vad källarspindlarna säger om sin öppna planlösning och var de flytt hän under tiden som Magnus rotar.... *ryyys*

Imorgon försvinner halva dan med släktkalas, annars är det storryck med vardagsrummet som gäller (tror jag, man vet aldrig). Med tanke på att vädret alltid bråkar lite extra med oss när vi öppnar upp och river ut och det finns risk för kyla, vill vi få det värsta undanstökat relativt snabbt. Storm och nattfrost har det varit nu en vecka, nästan i sträck... Det har varit hyfsat soligt på dagarna nu ett par dagar, men det är knappt någon värme... Rummet kyler...

Scrappat om sovrummet

Har gjort en dubbel om hur jag trivs i mitt sovrum!

image816 image817

Jag använder en riktig tapetremsa, och jo, den var syrafri, jag kollade. *fniss*
Jag är inte jättepetig med syrafriheten själv. Ibland bryr jag mej, ibland inte. Det beror på humör och vad det är för idé jag har, om jag ska låta grundregler begränsa skapandet, hur rädd jag är om det jag vill inkludera osv. Från fall till fall alltså.

Lustigt egentligen att detta är en av de första sakerna folk frågar när de kommer i kontakt med och kreativiteten börjar kicka igång i skallen.
Kan man använda tapetprover?
Hur många HAR tapetprover hemma egentligen?
Hur många har tapeter över från tapetseringen som man vill se i sina scrapböcker också?
Antagligen går tankarna till tapeter direkt för att det är en av få stora ostörda ytor med mönster vi varit i kontakt med tidigare. Det och presentpapper. Det är bara så komiskt att den frågan alltid kommer upp! =OD
På denna LOn tyckte jag det funkade med tapeten, för att riktigt förmedla hur fiiiin den är!

Svaret på frågan är för övrigt: Det är olika från tapet till tapet. Testa med en testpenna, annars går det alltid att använda tapetbitarna när du gör gratulationskort och liknande, där syrafriheten inte är lika viktig.
Resten av dina frågor får du svar på på Scrappiz i forum eller artiklar!

Det underbara bandet fick jag av söta Jenny! Det passade perfekt med den gamla MM-skylten också, som gjorda för varandra!

Jag har byggbilder i kameran, men den ligger inne i huset, så uppdateringen där får vänta lite. Stampat jordgolv är det som gäller igen. Givetvis kombinerat med storm och kyla ute för att försvåra inomhusklimatet ytterligare... *trist*

Hemmakontoret

Denna veckan var det vardagsrum, och just nu har vi vardagsrummet ihop med datorhörnan och hemmakontoret.

Jag har en tendens att "må dåligt" eller dräneras på energi av att se stök, och sedan jag började skrubba samt sedan vi började bygga till huset för att få mer plats och bättre förvaringslösningar pågår projekt "declutter" både här och där.

image814

Här är en före-bild på en trots allt hyfsat välstädad kontorshylla. Den såg ännu värre ut när jag smög igång det senaste storprojektet att få den att se mindre cluttrig ut, och Greta älskade att hoppa in i mittersta pappershögshyllan och gnaga på pärmar och ha sej - så allmän kattlekplatssanering behövdes också, för att få henne sluta med denna ovana.

Projektet har pågått med babysteps, en kvart då, en halvtimme då, lite oplanerade och planerade inköp för att fräscha upp utseendet. Det finns även en fundering på att sätta dörrar på hyllan för att lugna ner ytterligare (men jag tror denna är bredare än dagens Billysar). Bilden är alltså tagen från "TV-soffan", så det har varit ganska stressande för mej att ha stöket i ögonvrån hela tiden. Jag har dock varit noga med att inte göra ett megaprojekt som tagit en hel dag av omändringen, i mitt försök att bekämpa perfektionisten i mej. Jag har babysteppat mej fram till dagens utseende i små ryck. Det har synts mest senaste dagarna, då alla pärmar flyttats in i, men organiserandet har skett gradvis "i smyg" under ett par veckor.

image815

Så här ser hyllan ut nu. Pärmhögen till vänster är bortflyttad också. De tre tygryggarna är sparade i en bra å ha hög i ett skåp eftersom de var i hyfsat skick, de andra små, smutsiga och trasiga ringpärmarna är ställda i sophögen.

Färgskalan blå-brun-grå-lime sattes av de nya tidskriftssamlarna och musmattan från Åhléns, som var lagom kontorig, lagom maskulint för att Magnus skulle gilla och lagom fräscht med det limeiga för att jag skulle gilla =OD Limepärmarna köptes på ÖB efter tips på Scrappiz. 25 spänn för jopapärmar. De har mönster istället för svart på pärmarna, men det stör inte mej när de står inställda i hyllan.
Perfektionisten i mej vill rusa in och dabbra på limegrönt på den ljusblå plasttidskriftsamlaren med blandade byggbroschyrer också, men det får bli ett senare babystep. =OD

Pärmarna är sorterade delvis enligt blixametoden, som jag tyckte var perfekt lösning på mina sorteringsfunderingar. Blixa är en av Skrubbas grundare (om jag inte har fel för mej) och har många bra tips. Blixas pärmmetod går ut på att man helt enkelt sätter in alla papper i den ordning de kommer i en pärm. När året är slut arkiverar man den. Punkt.

Snacka om bra idé! Behöver man kolla mobilräkningen ofta? Behöver man jämföra dom? Nä, in med dom kronologiskt bara. Nu finns det säkert någon som tycker "varför spara alls?", men där är jag inte än. Pappas hamster-gen sitter för hårt + att jag som släktforskare uppskattar det mina anfäder sparat, som nu hjälper mej kartlägga vilka personer de är, vad de gjort, hur de haft det, och jag kanske vill sammanställa saker på sikt om mej själv. Redan nu har jag haft massor med nytta av mina till synes oviktiga adressändringslappar för att kartlägga mitt boende under livet i min scrapping, så jo, spara sakerna ska jag. Jag ska bara klippa en del av sorterandet (lite måste jag få sortera, så det så!!).

Vad sorterar jag då? Pensionspapperna ska sorteras, för att få lite bättre koll på framtiden. Jag har själv fått teckna en massa obegripliga pensionsförsäkringar sedan jag skaffade företag (sånt vanliga dödliga får via jobbet), och har fortfarande dålig koll på vad, hur, varför.... Så för min egen skull ska dessa sorteras i en särskild pärm för sej, och jag hoppas jag förstår bättre när jag är klar. Följdaktligen får Ms pensionspapper samma behandling, även detta i utbildningssyfte och för konsekvensens skull. Hans lönelappar var redan fint insorterade i en egen nästan full pärm, så de fick bo kvar så ihop med deklarationer som inte srkymmer så mycket, men kan vara bra att ha bakåtkoll på.. Bankpapperna bor i en egen pärm, hittills i en salig röra, men det syns inte på ryggen. Känns himla good enough detta! Gillar verkligen declutter med babystep - det ger mycket mer energi till det man håller på med!

Jag blev trött på mej själv innan idag när jag tog fram nål och tråd och sydde igen en liten sömreva i en tröja jag köpte i höstas i Göteborg. Det tog bara 5 månader och en massa "åh vad jobbigt, jag måste sy"-energi för att ladda inför 5 minuters syarbete. Visst är man knäpp med sina egna gillrade energifällor!

Hur går det med skrubbandet ute i stugorna? Är ni på än? Om inte är det helt OK, så få inte skuldkänslor och plåga er med måsten och borden! Allt funkar inte för alla! Jag är bara glad att jag hittat min grej, och att jag kanske kan inspirera andra till samma sak!

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0