Bli proffs på att boka bröllopstårta!Idag har vi varit och köpt bröllopstårta. Det var en intressant upplevelse. Tänkte dela med mej om några tips som kanske inte är så himlans lätt att veta när man själv står där och ska beställa en bröllopstårta. Man gör ju inte det såååå ofta i sitt liv.

1. Boka ställning långt innan. Den första frågan vi fick var om vi hade bokat en ställning, och vi tittade oförstående på varandra och jag förtydligade försiktigt att detta var vår första kontakt om bröllopstårta. Förfärad (nåja) sprang damen och hämtade ställningsbokningspärmarna, frågade oss vilket datum det gällde och konstaterade (tror jag) att de raka ställningarna var uppbokade, men att det fanns svängda ställningar. Vi tittade på varandra igen och kunde bara konstatera att vi inte bryr oss om tårtan är rak eller svängd. Tack, vi tar en svängd.

2. Försök inte förklara att du vill ha tårtan med så lite socker som möjligt, eftersom du äter lågkolhydratskost och några av dina gäster också. Butiksbiträdet i ett konditori förstår inte vad du säger, och frågar istället efter en kort tystnad genast "vill du ha t.ex. citron eller vitchoklad-fyllning?" som om jag inte sagt något alls alldeles nyss. Jag orkade inte försöka igen, och räknar med att jag fortfarande tål socker lite bättre än mjöl så även jag kan käka lite av min bröllopstårta utan att få svåra magplågor.

3. Läs på så du har stenkoll på vilka tårtor de erbjuder och vad de innehåller innan, så du kan svara direkt på frågan "vill ni ha en fransk passionstårta?" Denna frågan kan ha kommit sig av att jag nog sa någonting i min lchf-fråga om gärna någon mousse eller liknande fyllning förstod jag sedan när vi fick förklarat att en fransk passionstårta består av mousse. Det är ett plus om de har en hyfsad hemsida, eftersom man tydligen ska vara fullärd redan när man kommer in i butiken - eller så hade jag kanske bridezilla-framtoning så hon helt enkelt utgick ifrån att här kom ett kontrollfreak och skulle ge order om pantonefärger på marsipanrosorna. Kanske befogat, för kontrollfreaket övervägde att be att få se exempel på en mörkrödros, när hon plötsligt kom på att det faktiskt kvittar om rosorna på tårtan har EXAKT samma nyans som de i brudbuketten och att jag dessutom inte ens vet hur rosorna i brudbuketten ska se ut än....

Jag försökte kommunicera att jag vill ha någon moussefyllning och ett vitt täcke. Hon visade bilder i pärmen på tårtor med gelégrejs på, och jag fick peka och visa att vi vill ha en "täckt" tårta - peka på en bild. Jaha, men det är en prinsesstårta! Med sockerkaksbottnar, vaniljkräm och grädde!! OK, går det inte att få en med mousse i då? Jomenvisst, det går att få precis vad man vill. OK, men då vill vi ha en täckt tårta med mousse i tack.... Nu börjar vi komma nånvart!

Den franska passionstårtan kom på tal igen, och vi fick klart för oss att den innehöll choklad- och passionsmousse. Vi tittade på varandra och konstaterade att det lät gott, det tar vi. Damen var något förvirrad över att vi inte ville hämta hem smakbitar och bestämma hemma i lugn å ro - men det var ju himla trevligt att det erbjöds. Kan vara bra att veta för alla som är oroliga för den biten.

Sedan bestämde jag dekorationerna (jag har fått fria händer med det innan) och blivande maken bestämde att våra namn skulle stå med. Så nu är tårtan beställd, betalad och klar! Tjoho, vad skönt att ha det avklarat!

Det skulle inte förvåna mej alls om den har vissa likheter med bilden jag lånat från konditorns hemsida.... ;-)

Glömmer blogga - det händer lite saker

Efter dräneringsgrävningen har nästa steg varit att fixa en källartrapp, eftersom den gamla skulle gått under vår nya utökade altan. En stor sten höll på att sätta stopp för den planerade sträckningen, men det redde ut sig.Här förbereds gjutning av betonggolvet. Jag står "överst i trappan".Eftersom det ska blandas en hel del cement närmsta tiden (källartrappa och plintar till altan m.m.) införskaffades en egen cementblandare. Den går alltid att kränga vidare på blocket sen om vi tröttnar på att förvara den. Den är betald efter 21 dagar eller vad det var (för det skulle det kosta att hyra en blandare).Släta släta....Eftersom gjutbilder kanske inte är världens mest intressanta så kommer slutligen en bild på dags-läget, plåtad uppifrån nuvarande altanhörnan. Golv och grundväggar är gjutna och en lite högre stödmur där trappan ska gå upp. Det är lite klurande och trixande med jobbet. Vad håller för trycket utifrån jorden osv. Nu får vi se vad som blir nästa steg, om det gjuts en trappa också direkt, eller om det blir något träprovisorium och fokus på altanbygget istället.

Med de här bilderna tänkte jag konstatera att det är ganska skönt för psyket att man blir lite hemmablind under renoveringen. Man vet ju att det kommer att bli fint "sen" och just i vissa skeden orkar man inte ens försöka hålla ordning eller röja undan saker, eftersom ALLT ska vändas upp å ner inom kort iallafall.Bråte (inkl trasig stol) på altanen med hängstol som oas. I den här hörnan under tak har jag förresten pitchat en "soffhörna" med förvaringslåd-bänk som man kan ha som dagbädd med lite dynor och mys. Det fanns ritningar i Hus&Hem och jag har även inspirerats av lastpallsbänkar i någon av mina inredningsbloggar "på rundan".Solstol, hängmatta och tvätt i en egen liten oas bland jordhögar, jordgräsmatta och halvfärdiga gångar.

Häromdagen var jag ute på promenad med min promenadhund och träffade då denna pajsaren.Jag såg något i ögonvrån som satt och putsade sej. Trodde knappt mina ögon när jag glodde till och fick syn på en grävlingsvalp som satt bara ett par meter från stigen (jag hade precis mött en gubbe med två hundar som gått förbi där). Innan jag hade fått upp mobilen och aktiverat kameran hade han börjat nuffa iväg, och det var inte lätt att få skarpa bilder med en hund som sliter i kopplet av upphetsning, och en mobilkamera som inte går att zooma med.... Himla söt var den iallafall. Jag kunde smyga efter den efter en stund och ta några nya bilder på försök, för den var inte särskilt rädd för vad det nu var som gjorde den bekymrad, så den flyttade sej lite... Dom ser ju ganska dåligt.

Midsommarhelgen tillbringades med traditionsenligt midsommarfirande på Hammar, något ovanligare för mej baksmälla på lördagen (blev visst lite mycket vin i solen och värmen...) och trav i Kalmar på söndagen.Tur han har nerförsbacke ;-)

Vi brukar glömma travet, men i år kom vi ihåg det. Alltid kul att se på plats när där är V75. Vi spelade innan på ATGs sajt, och hade 6 rätt. Spelade lite på enstaka hästar på banan också, men dels är vi fegisspelare som inte gärna slösar en himla massa pengar, och dels är det svårt att hinna att se hästarna vid defileringen och sedan spela, som jag gärna vill. Magnus vann på en häst han spelade på. Jag spelade bort... 140 spänn? Satte bara 20or. Den hästen i V75an som "alla" hade fel på retar mej otroligt. Jag hade kollat på honom och namnet hade "hoppat och studsat", men jag sa inget, och vi bläddrade vidare i loppen. Sånt är extra retligt, när hästen sagt något till en, man ignorerat det och han vinner... Ett antal tusenlappar hade vi fått om jag hade lyssnat på den impulsen... Dumma jag, dumma lord-earl-vad-det-nu-var Remington! Du måste vara tydligare nästa gång!

Vid defileringen "känner" jag på hästarna. Hade jag haft mer träning hade jag kanske kunnat tolka energierna bättre. Dom duktiga vinnarhästarna känner man av direkt (har fortfarande inte glöm hur Gidde Palema sväääävade fram på banan), dom utstrålar en särskild energi, dom trivs på banan, älskar sitt jobb och gör allt för att vinna. Men det är fortfarande ingen garanti för att dom faktiskt vinner. Det kan finnas en annan häst i loppet som också är vinnare. Sen går det ju ganska snabbt när dom defilerar förbi, så man får snappa så gott det går och lita på magkänslan. Hade gärna testat mina hästenergimätare mer om jag bott nära en travbana.

I onsdags fyllde jag år och bjöd på LCHF-kalas. Detta kanske jag berättar mer om i min matblogg snart. Lovar inget, man vet aldrig vad som händer nu när det är fint väder och hjärnan stoppar vid 25°...

Nu ska vi och hälsa på Sotis.

Flyttar på maten...

Nu flyttar jag min viktresa till en egen blogg
Välkommen dit >

Jag har kopierat alla inlägg härifrån så allt är samlat på ett ställe. Enklare för både er och mej att följa resan, och genomgången av alla inlägg har gett mej nya tankar och insikter.
Just nu gör jag fotodagbok vissa dagar för att visa min vackra mat och mina portioner. Idag blir det ingen, eftersom jag ätit rester och standardmat - lite tjatigt kanske. =OD

Dags för mat!Detta är nya favorittilltugget. Halloumi med chilli. I originalreceptet, som jag rev ur en tidning - jag var säker på att det var Buffé, men hittade inte på ICA-sajten - innehöll även citron, så ni får välja själv om ni vill syra ner det. Här är ett Nigellarecept från Tasteline. Jag skulle såklart plåtat när det var färdigt istället, och halloumin är så där härligt pannkaksbrun.

Magnus kom och nallade en chillibit - eller spansk peppar som jag hade fått tag på, styrka 5 av 10. Han tyckte inte den var så stark, så jag skulle smaka. Note to self: gör inte det med samma fingrar som precis hackat och choppat och kärnat ur chillisarna... Det tog ett par minuter innan tårarna slutade spruta, och ett par timmar innan mina stackars läppar, som tydligen haft en liten torrspricka, slutade pulsera och bränna... *host* *fräs* Ibland hinner inte hjärnan med att kasta fram varningstrianglarna man har med sej....Gårdagens laddning från mejeri- och såshyllan. Det började vara slut på olika sorters "gogg" i kylen, så jag hade skrivit upp kall bea m.m. på handlelistan. Ramlade rakt på värsta skattkistan i Jämjöhallens köttdisk - helt oväntat, då denna butik tidigare haft "lanthandelskaraktär" i sortimentet... 160 spänn kostade denna lilla investering för sommarens grillande - ja cf-en har ju inte så lång hållbarhet förstås!

Remouladen åkte tillbaka i hyllan då den innehöll 13g kolisar. De flesta av de ni ser på bilden har mindre än 2! Någon var uppe på 3,5, men håller sig ändå under de magiska 5.

En köttbit, lite salladsfnas för syns skull (har egen odling av baby leaf!), kanske med lite oljad feta för att lyxa till - eller riven parmesan - och en klick av någon av såserna. Dinner's served!Här är egna odlingen för ett par dar sedan. Nån som vet hur man gallrar? Jag är helt grön på blomkålsodling, den är mest på skoj. Känns konstigt att rycka bort varannan planta, som ju är lika fina som de andra! Fiberduk rekommenderades också - nu eller? Alla odlingsforum jag sökt i utgår ifrån att man har notoriskt gröna fingrar, så blomkålsodling 101 finns inte beskrivet... Möjligen specialgödning...

Babyleafen är det ljusgröna på sidorna, och längst in mot väggen har jag en radgurkört och en rad ringblommor utanför.
Inne i drivhuset i vardagsrumsfönstret väntar några stackars chilliplantor på utplantering, men de ville ha 20 grader, och de kom upp ungefär när sommarvärmen lämnade plats för 10 grader och regn. Dumt av mej att så såna plantor... =O)

Jaja, nu blev det såhär...Utsikt från min stugtrappaLilla sommaraltanen framför stuganEntrén. Fick rätat ut den snäva kröken något i samförstånd med grävaren.

Sedan ska det läggas på 3 cm "016 bergkross som ska paddas till" innan vi lägger på stenläggning "när vi tröttnat på att kasa omkring i singlet". Jag utgår ifrån att det blir relativt snart.

Men varför? *morrar frustrerat*

"Vi" som skulle prata om gångar visade sig inte involvera två vuxna människor som ska leva resten av våra liv ihop är det tänkt, och därför vara kapabla att föra en logisk och mogen diskussion för och emot olika förslag och kompromissa. Nope, jag vaknade av tjattrande gubbar utanför fönstret och okompromissbart färdigritat förslag på gräsmattan.

Vid försök att argumentera för min lösning fälldes följande trevliga repliker - med tankar och kommentarer från mej. Tyvärr fick jag inte ur mej några av dom trött och nyvaken som jag var, utan blev totalt omkullpratad av två gubbar i samförstånd om deras förslags förträfflighet ur byggsynpunkt. Praktiska aspekter för vardagslivet sedan är inte alls tagna hänsyn till, utan det viktiga är hur lätt och billigt det blir att bygga det nu.

J - Eftersom gången ska ansluta snyggt till den här gången från din stuga och garagegången måste den svänga av så här mycket.
Nä, varför då, varför inte ha gången rak där vi går istället och ha en lång "mindre snygg" anslutning till garagedörren som används 5% av gångtiden i trädgården?

J - Dessutom vet vi inte vad det är för underlag där du vill ha gången - det kanske är en bergknalle där (mest troligen stora stenar trodde Magnus)

Ursäkta, men jag bryr mej inte om det tar någon timme extra att fixa underlaget nu när vi fixar med gångarna, för tanken är att gången ska användas dagligen i minst 40 års tid sen, så varför göra fel nu och svära i 40 år sen??

J - Den måste gå så för att det inte ska bli en lång och konstig anslutning bort till garagedörren
Men varför måste vi ha fokus på garagedörren? Det är mellan bilparkeringen och vår entredörr den viktiga gången går, sedan får väl andra gångar anpassa sig efter den? Allt annat är ju bara dumt!

Magnus säger sej alltid skulla gå på gången om den dras som han vill - utom kanske möjligen ibland när han kanske sneddar över gräset istället. Är det inte smartare att ha gången där vi gått nu i 2,5 år och bevisligen vill gå?
M: - Vi får väl göra en ny gång där då om det visar sej att vi inte använder den andra sen.
Som om det skulle hända! Förklara istället för mej varför vi inte rätar ut entregången lite och gör rätt från början.
M: - Det gaur inte. Nu gör vi så här.

Klart det går, gången är inte där än, det är inte för sent än. Vi kan bestämma precis hur vi vill ha det NU

M: - Jag orkar inte mer - gå och lägg dej igen...
Moget...

När jag gav upp och skakade på huvudet och tyckte att det finns massor med parker också där folk har egna stigar i gräsmattorna för att gångarna inte går där de borde gå, sa grävarn
J: - Ja, man vill ju gå där det är närmst

Om det är meningen att jag ska känna mej lat och bortskämd nu så skiter jag faktiskt i det. Jag tänker på hur gången ska fungera i vår vardag. Vi kommer med bilen, packar ut 2 tunga veckohandlingskassar ur den och ska gå in med. Hur troligt är det att vi går den röda gången istället för den gulprickade om det är torrt i gräset?Bilden är tagen från bilparkeringen, där vi kliver ur bilen med våra tunga matkassar (som är extremfallet när gången behöver funka i alla väder, inte bara när det är soligt och torrt)

Rött = utritat Magnus/jordgubbeförslag - jag har fyllt i ovanpå de röda strecken som är sprejade i gräset.

Jag är medveten om att perspektivet är till fördel för mitt förslag.

De gula prickarna är iduttade där man ser slitaget efter den gång vi använder nu och har använt i 2,5 år TYDLIGT.

Grönt är mitt gångförslag

Det ljusblåa är en möjlig kompromiss

Och seriöst, det är ingen STOR förändring jag föreslår som de dissar totalt. En uträtning av den skarpa kröken, det blir kanske en något större "mittplan" i korsningen framför syrenbusken än kära blivande maken tänkt, men då kan jag kanske få lov att ställa en _liten_ kruka eller två med blommor när det nu tvärvägrades rabatten som jag tyckte hade varit en snygg och välkomnande detalj att trivas med. Jag blev behandlad som en 5-årig unge vid diskussionen om rabatten. Magnus har INTE tänkt sköta den, så den kommer att se för djävlig ut, alltså ska vi inte ha någon rabatt. Jo, för jag är inte snart 40 år och fullt kapabel att ta hand om 2 kvm rabatt?

Nackdelen med att vara ihop med en hantverkare som är ute på en massa byggen är att han ser så många halvfärdiga lösningar hemma hos folk och bildar sig en uppfattning om vad som är snyggt och inte. Sen när jag kommer med ett förslag på en grej (t.ex. en liten ö med stenkross och prydnadsgäs och marktäckare, ev. upphöjd för att kunna luka bättre) blir det tvärstopp direkt. "Nä, jag tycker inte det är snyggt med marmorkross". Basta. Inget rum för diskussion, nytt förslag som kanske går igenom hans cementerade åsikter. Sjösten? Barkmull? Krukor? Nope, där ska absolut inte vara något alls för att första förslaget var så dumt. Punkt slut.

Det är då jag ramlar ner i sandlådan och blir frustrerad och tycker "Men jag då? Får inte jag vara med och bestämma nånting nångång nånsin?" och andra "aldrig" och "alltid"-argument som inte tillför något till en vettig diskussion. Jag kan lika gärna köra huvudet i en vägg ibland känns det som.

Jag bryr mej inte om vad vi väljer för sten, jag kan kompromissa bort det praktiska altanen framför min stuga, jag behöver inte en gång på hitsidan syrenen bort till garaget (igen, detta viktiga och fantastiska garage) om det är den som är "problemet" - men rundeln runt syrenen har Magnus tänkt ut, så den kan vi INTE plocka bort! Det är väldigt mycket jag inte bryr mej ett smack om hur det utformas - gör det som blir bäst eller mest praktiskt för er.

Men dra för sjutton den viktigaste gången i trädgården DÄR VI GÅR och ingen annanstans....Mer vatten i "poolen" efter gårdagens ösregn.Snygga ljusspeglingar på våra solfångare som hjälpt till att sänka elräkningen från ca 4000 i månaden (vinterräkning har nog varit uppe i 6-7000 också dom värsta månaderna utan ordentlig isolering vill jag minnas) till 1200 (sommarräkning). Fortsätt neråt!!

3 år senareDen 15 juni 2006 tog jag denna bild.
Så här såg det ut idagHar det verkligen inte hänt nånting på 3 år??? =ODJag gick en runda runt huset i helgen och tog lite före-bilder, eftersom det aldrig kommer att se ut så här igen.Nu har vi en sån här på ytterdörren.Så här ser det ut utanför vår altandörr i vardagsrummet.Det tillfälliga diket på norrsidan visar att det lutar rätt i gårdagens ösregn - visst är det typiskt att det öser ner bara för att man tar hit en grävare - så det ska bli riktigt geggigt och slaskigt och skitigt överallt!Såhär såg norrsidan ut imorse.Vi kanske ska ha poolen rakt utanför dörren? En god start....Mount Möcklö... Var sjutton vi ska göra av jorden vet vi inte, men kanske hamnar den i "poolhörnan" så det blir ännu bättre underlag för drömmen jag inte ger upp om hur lätt som helst ;-)

Och alla som nu undrar och inte ser det på bilderna - vi håller på med dränering runt huset. Jordgubbe har varit här två dagar och grävt diken, lagt rör och börjat lägga igen. Vi ska även passa på att få strömming bort till vedboden (rör nerpetat idag och redan igengrävt *tumme*) och plana till och fixa med trädgårdsgångar och eventuellt en stensatt altan här utanför min kontorsstuga, där det brukar vara läigt bakom syren och hus när vi ska ha våra sommarkalas, och det blåser halv storm på vårt trädäck (ljusbrunt nedan - runt poolen b.l.a.) som ligger i sydväst, där det oftast blåser ifrån här...


Här är min distressmålade drömskiss över trädgården. Jag sitter i det lilla röda huset, vi bor i det stora röda huset. Det stora svarta är garaget och det lilla svarta vid parkeringsplanen är svärmors kolonistuga, och det lilla svarta nere i hörnet är vedbon. Det lila är stenläggning som kommer att finslipas och justeras lite, eftersom sambon inte var överens med mej om omfattningen på detta. Jag hoppas vi ska hitta en KOMPROMISS för omväxlings skull. Han vill ha en gång runt syrenen (ljusgrön ö i det lila) som svänger av upp mot garaget, och jag kan inte för mitt liv begripa varför vi ska dra en gång där vi bara går när vi ska till garaget (som jag personligen kommer att göra max en gång i månaden när tvättstugan flyttar in i huset) istället för där vi går 90% av gångerna vi lämnar huset - till bilparkeringsplanen rakt fram). För mej är sträckningen rakt fram mot vår parkeringsplan 120 gånger mer logisk, sedan kan DEN grena ut en gång mot garagedörren från den.

Detta ska vi visst besluta oss för imorgon, och eftersom det redan inneburit tjuriga storgräl där ingen ger sej ser jag inte fram emot den diskussionen. Det är en diskussion jag inte vill ge mej helt i, eftersom den påverkar MIN vardag så pass mycket. På min skiss föreslår jag ganska mycket stenläggning vid vår entré för att slippa en massa onödigt gräs att klippa. Dessutom sitter det en sån där trädgårdskran bredvid garagedörren, som det kanske är mer praktiskt att ha stenläggning vid än gyttjigt gräs - därav stenläggningsförslag... Gångarna är frihandsmålade direkt utan skiss (och flöt ihop med sommaraltanen framför min stuga också lite väl mycket - svårt att inte se det lajv, och det är mitt livs första försök till trädgårdsritning!!), så de kan såklart slimmas mer, en gång som går runt syrenen och sedan en bred gång med en liten entré-planteringsö mitt i, där vi även kan ställa lite ljuspunkter av olika slag för att även slippa famla fram i mörker när det är vintrigt...

Servettjakt - LÖST!Jag har klappat på dom här servetterna med tillhörande löpare ett par gånger under vintern, utan att veta vad jag skulle ha dom till. Nu när jag kommit på att de blir perfekta till vår bröllopsdukning har de GIVETVIS utgått ur sortimentet! Jag hittade två paket övergivna stackare i lokala ICA-butiken. På MAXI har dom en syrenlila variant. På Coop har dom den nya Dunilinvarianten, där det gröna mönstret heter Avocado. Dessa är lite för skogs/gräsgröna för vad jag tänkt mej, nu när jag snöat in på dom här mysiga lime-iga. Jag var på servettsafari i halva kommunen i söndags utan att få något napp

Om du springer på servetter eller löpare i din butik: Köp och skicka till mig! Jag betalar såklart vad det kostar!
Jag behöver 4-5 paket servetter.
Löparna får du gärna kontakta mej först om så jag får koll på priset och hur många jag behöver (de är visst 480 cm långa). Skriv en kommentar, så mailar jag tillbaka.Färgen/sorten heter Duni Dunilin - Romantic Or. Green (står på baksidan under streckkoden) och storleken är 40x40 cm (men hittar ni 30x30-varianten är det helt OK också).

Nu när jag kikar på Dunis sida är den plötsligt med igen, vilket den inte var när jag kollat i ICA-butiken, så den har kanske bara varit tillfälligt slut hos leverantören och avaktiverad? Hoppas hoppas.

Ett SMS från käraste Sanna har löst min servettjakt - ibland har man tur! Tack kära vän för att du hjälper mej reda ut en planeringsnoja!! =OD Hon var smartare än jag och köpte hem dom när hon blev förälskad. Note to self, gör aldrig om misstaget! Kraftig förälskelse = KÖP!!

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0