Trädgårdsbyggen och vädretEftersom mitt planteringsbord blev ockuperat av kryddträdgården och diverse annat köksträdgårdigt i början av sommaren hade jag högt på min önskelista ett "bänkbord" att ha precis utanför altandörren vid tvättstugeingången. På så sätt kanske man skulle komma ihåg att gå ut och hämta persilja nån gång. Det har hänt exakt en gång... Men det är iallafall en gång! Visst är persiljebyttan uuuunderbar! En emaljpotta som jag hittade på loppis för en femma. Tyvärr var den genomrostad i ett hack i botten, så den fick bli kruka istället för bunke. Vi borrade några hål till i botten så den dräneras fint.

Efter att ha knäckt och funderat på hur jag skulle få maken till att skruva ihop ett bord till till mej innan det andra projektet var riktigt klart, kom jag på den lyyysande idén att köpa färdiga ben på IKEA! Billiga benbockar som var perfekta! Tror de kostade 69 kronor styck eller något. Sen var ju bordskiva och hylla tillsågat och ihopskruvat på en kvart! Jag blev så nöjd! Blev precis som jag hade tänkt mig! Och min altan blev ännu mer ombonad.Här är det andra bordet som ni fått se skymten av innan. Makens tomatplantor har bott här hela sommaren - när dom inte bott på marken efter nån storm... Tomatplanteväxthuset var inte stort nog för de extra plantor vi fick av svägerskan. Bygget blev färdigt häromkvällen, förutom att det ska målas vidare på ribben och grinden ska få gångjärn också och nån hasp.. Min sopsäcksvagn har fått ett fack att stå i med en "grind" framför, så man kan ta med sig vagnen när man behöver. Det skulle ju ändå dit någon slags sopsäckshållare, så den kunde lika gärna ha hjul tyckte jag - även om projektet blev lite överkurs med grindar och luckor uppifrån osv, som maken fick knäcka längre på. Men det blev kanonbra, och bordet är invigt flera gånger om till diverse planteringar.En titt in i skåpet som jag börjat flytta in i. Det får bli någonslags låd-hyllor på högersidan tror jag. Nu hängde vi bara dit en gammal badrumshylla som låg och skräpade så länge.
Här skymtar ni sopskåpslocket uppe också, så man bara kan ösa tomkrukor, plastsäckar m.m. rakt i säckarna. Jag har två säckar, en för plast och en för brännbart.Jag köpte lite gräs sist jag var på blomsterlandet. Kul att shoppa gräs nu när man ser hur dom ser ut när dom blommar! Tyvärr var det bara ett av dom som sägs vara härdigt, och det stora cigarrgräset (som är en slags hirs) var bara ettårigt, men jag kan ju njuta ändå! Det gröna längst bak har jag fått av mamma. Vet inte vad det blir av det.Min blomman för dagen har kommit igång ordentligt nu och blommar med flera blommor om dan just nu!Jag fick två squaschplantor av svägerskan som jag petade ner i min odlingslåda utanför kontoret. Det var poppis och den ena plantan blev GIGANTISK! Jag har skördat squasch flera gånger redan och den blommar och blommar, trots att jag beskar den rätt rejält efter en av stormarna, när den lagt sig över min trapp med stora blad. Skojig växt som jag nog ska odla fler år. Inte för att vi äter några mängder med squasch, men moussaka på squasch är rätt gott det också.Ett projekt som inte haft hög prioritet, men jag gått och funderat en del på under året, är rännan utanför vårt sovrumsfönster. Där är en stenkant vid huset, en backe upp till gången och sedan är rännan fylld med ett tjockt lager singel för dräneringens skull. Det behövdes lite pynt där, och ett stenparti påbörjades av maken för längesen med hjälp av de stenar som grävdes fram i jordhögarna efter hand som vi markberedde efter dräneringen. Sen tog stenarna slut just där, och projektet gick i stå. För ett par kvällar sedan tog jag tag i stenprojektet igen och hämtade sten uppe i vårt gigantiska stenröse i tomthörnan. Om det är något vi har gott om här i Blekinge så är det sten. Jag säger bara stackars alla bönder och torpare som brutit och odlat den här marken en gång i tiden för hand....

Stenpartiet är i norrlägge och i skugga 23,5 timme om dygnet ungefär. Får kanske lite kvällssol nu på sommaren. Så jag har kollat upp och läst på om det går att plantera nånting alls där som grönska och marktäckare. Till min glädje har jag hittat en favoritväxt - myskmadra - i spalterna med torra skugg-perenner. En annan ny favorit - skuggbräcka - gillar också liknande förhållanden. Grannen har den sistnämnda i sin norr-rabatt som ser väldigt torr och hård ut (fast det är samtidigt skuggfukt ständigt liksom...). Jag har knäckt vidare på hur man ska göra med jorden och funderade på om man kunde krukså växterna i någon fiberdukspåse e.d. Jag bollade min idé med en söt tjej inne på blomsterlandet, och hon tyckte det lät jättebra, men föreslog juteväv istället som jordhållare. Tog man den dubbelt skulle den hålla kvar jorden även om det är väldränerat där, samtidigt som växterna kunde smita ut med sina rötter och etablera sig runt om påsen också.Igår satte jag mig och frihandsklippte och sydde påsar av juteväven till mina blommor. Egen design inspirerad av brödpåsar och min Kalles kaviar-äggpåse... La en remsa dubbel och sydde ihop till en "strut". Sedan klippte jag en dubbelvikt kvadratisk botten och sydde på i den klippta kanten av struten, så jag har vikningen som påskant uppåt. Inget finlir direkt, utan bara tjoffa-tjoffa. Kom återigen på att jag tycker det är aptråkigt att sy och svor över att jag bestämt mig för 4 krukor... Men vad gör man inte för alla sina knasiga idéer.

Nu återstår plantering! Wish us luck!

Vädret då?Den här sommaren och förhösten har varit väldigt ovädrig. Såhär hittade jag min röda lönn efter en natt med kulingvindar. Den hade hoppat ner i källartrappan och krukan var krossad. Som tur var sån fiber-lera, så själva jordklumpen hade hållt sig fin iallafall. Bara att köpa en ny (sista för säsongen!) kruka på Rusta.Jag köpte ett partytält till min födelsedag. Såhär fint var det när vi satte upp det på kvällen innan det började blåsa lite.... eller mycket... Det kom kulingbyar inskruvande från sjön hela natten, vilket partytältet inte tålde...Såhär hittade jag tältet när jag var ute och kollade läget vid halv-5 på morgonen. Då var jag inte alls lycklig... Visst var det dumt att sätta upp tältet utan att kolla hur mycket det skulle blåsa. Men vi hade tält uppe i fjol när det blåste ganska mycket, men då var det inte så byigt som den här gången. Maken och brorsan och jag försökte förtvivlat se om det gick att förankra det tills stormen dragit förbi. Maken skulle iväg och jobba dessutom. Jag och brorsan gick och la oss en stund till.Plötsligt ropade maken från frukostbordet i köket att nu fick vi tar ner skiten iallafall. Då kom det krypande runt hörnet på huset och vek sig runt stupröret.... Vi slet av dukarna och fick in dom i garaget, sen fick resten ligga tills det blev dag. Även mina fina utsmyckningsgardiner...

Pinnarna är kassa, vikta och skadade (fler än hälften). Vi funderade på att köpa nya, men Harald Nyborgs personal här i Karlskrona klarade inte av att fatta beslut utan danskt OK om att sälja pinnar från något av de 5 kompletta tält de hade hemma (och i Danmark hade de St Hans aften och var alltså inte på jobbet). Dukarna hade det bara slitits loss ett antal kardborrband i sömmen och någon öljett till stropparna, så dessa skulle gå att laga. Efter ett par timmars väntan på höntingen på Harald bestämde vi oss för att lägga ner alla tältplaner och ha kalaset inne.

Jag har nyss lagat tältdukarna (så får vi se om öljetterna håller och den lagningen som blev mitt på en sidolängd...). Pinnarna återstår att kröka ut och kanske stoppa med något mindre rör eller trästolpe e.d. - det är makens projekt. Jag tycker fortfarande vi kan köpa nya stolpar. Mindre strul. 1500 kan väl dumhet inför storm få kosta?

Det här vädermacklet startade en väderdepression hos mej i sommar som jag jobbar aktivt på att få bort. Jag vet att det handlar om något helt annat än vädret, men att det är enkelt att kanalisera det på vädret. Jag tror att mitt välplanerade kalas med hopp och lek, som blåste bort, fick manfall pga allergier och inte alls blev som jag tänkt det (fast det var trevligt ändå!) är själva grund-deppet. Besvikelse efter för höga förväntningar.

Vi har haft ett par rejäla åskoväder också, bl.a. ett där vi stod och såg regnväggen komma emot oss från sjön, där det smällde och dundrade på rejält, och stackars Sotis satt och pep ynkligt under en stol i hörnet på altanen. Jag fick hämta honom därifrån, och någon omsorgs-gen slog till så jag var adrenalinstinn ett halv dygn efteråt, även om jag gjorde mitt bästa för att inte skrämma upp honom mer när vi väl kommit in. Som om han inte känner av mina energier - och ja, han är numera lite åskrädd... Suck...

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0