Linköpings-stim

Det blev väldigt lite scrappat under 2011 för att vara mig. Släktforskandet på uppdrag tog mycket av min pysseltid, men nu känner jag att jag är sugen att köra igång seriöst igen, utöver veckosidorna. Så länge jag har tid och ork iallafall! Malena fick mig att anmäla mig till Linköpingsträffen och jag körde dit för att träffa alla scrapvännerna. Anna smittade med sin höga hastighet redan fredagkväll (men då var jag trött efter bilkörningen och laddade bara mentalt). På träffen på lördagen blev det sedan 9 sidor i rask fart! 2 av dom var v.8-9 som jag redan visat. Urladdningen gjorde att jag bara orkade 3 stycken på söndagen, men jag är mycket nöjd med antalet och resultatet!Om bigarråträdet som havererade under sin tyngd i somras - scrappade som sagt inte så mycket i fjol, så det blev många 2011-bilder.Brorsonens student ifjol. Det är väl typ till Student, midsommar och somriga födelsedagar det åker fram blommor till mina sidor. Då känns det befogat. Annars är jag inte blom-tuttenutt som ni vet.Planen var att tömma spillbitslådan med fyrkantsstansat, men båda stansarna stannade visst hemma, så det blev bara random-bitar istället. Jag älskar spillbitssidor som ni vet! Och små pluttfoton funkar så bra för att inte dölja bakgrunden för mycket.Inget mästerverk, men en historia jag vill berätta. Satt nära Malenas washi-tapesamling... ;-)Svååårscrappad sida! Ett gammalt FancyPants-favoritpapper som man inte får förstöra. Så det fick bli en less is more och nuff said-sida...Gjord till en lift-tävling, men deltog inte eftersom den var på söndagen, och då hade jag hunnit köra hemåt. Ville ha med mig mina alster hem.Berättelsen om mitt stenparti, som klarat vintern hyfsat. Får kanske bli nya myskmadror, för dom ser döda ut, men det kan jag leva med!Till masktävlingen, men den var också på söndagen. Måste använda alla mina miljarder legder-papper mer, de är ju så mysiga!!Var tvungen att scrappa denna historien också och kom ihåg att använda löst material i form av varningslappen som låg med tältet.Facebook-knyckt bild (med tillåtelse) på fina brorsdottern. Gammalt favo-WA-papper också!

OK, hur många sidor fick jag med MOLN på? ;-)

Mina veckosidor 1-9

I år bestämde jag mig för att göra som Rimna gjorde 2011 och scrappa en sida i veckan om veckan som gått. Ambitionen förutom den faktiska sidan har jag försökt hålla ganska låg. Ibland blir det ett foto, ibland 10, beroende på hur mycket som hänt under veckan som gått. För att riktigt få scrappat bestämde jag mig även för att lifta någon annan sida jag gillat i närmsta scraptidning e.d. Allt för att inte sitta och noja en halv evighet när energin äntligen räckt till scrap. De flesta sidorna hittills är gjorda på träffar av olika slag, men jag hoppas komma igång med synkad cyberscrap med Virre, som en annan grundtanke var.

Det som visat sig vara problem, förutom min bristande energi och graviditets-soffkoma har varit att skriva ut bilderna. Det är lite för jobbigt att förbereda en veckas bilder, trots att jag använder ComicLife till kollage, så därför halkar jag ständigt lite efter. Eftersom jag kommit igång med P365 i iphonen finns det iallafall hyfsat med bildunderlag som även hjälper minnet, även om det inte blir foton riktigt varje dag. Nog snackat, här kommer v.1-9 iallafall!Om någon undrar har jag skippat planer på separat gravid-album. Det får bli enstaka sidor i vanliga kronologiska albumet om olika fotograferingsvänliga milstolpar o.d. Det blev för svårt att hålla det allmänt utan en massa privata tankar (och jag kände inget eget behov av gravidalbumet, utan det skulle isåfall varit för bebisens skull...) - dessutom hände det ju INGENTING i typ 15 veckor... Så ett vecka-för-vecka-album var för överambitiöst. Jag har även totalt kommit av mig med graviddagbok ungefär av samma anledning, trots att jag beställde hem en sån där enkelt kryssa i symtom vecka-för-vecka-bok å allt. Skrev även lite på AFF i dagboken där om känslor m.m. i början, men nu glömmer jag det också. Så kan det gå.

Sprattel och tygblöjor m.m.

Imorgon är vi halvvägs! Det hade varit idag om inte RUL flyttade oss en dag. Vi får väl fira lite extra vid midnatt... eller inte, för då snusar jag nog gott som vanligt nu... Jag har börjat ha en vakenperiod tidig morgon, vid 4-5 som är lite dryg, men eftersom den inte påverkar dagen och jag kan somna om till slut så får jag leva med det. Annars mår jag toppen nu! Illamåendet har släppt och den enda klassiska krämpan jag har för tillfället är halsbränna då och då. Troligen ganska matstyrd, då den blir värst de dagar jag har större kolisintag. Rena lc-dagar känner jag inte av det alls. Fett må framkalla halsbränna, men det verkar vara i kombination med kolisar. Bara lc-mat får jag inte det av. Gissa förresten vad som funkar mot halsbränna! Jo, jag köpte Gaviscon också på inrådan från omgivningen, men det funkar sådär nja, tar bara udden av det värsta och bara i 2 timmar typ. Däremot min vanliga mirakelkur - FILMJÖLK funkar kanoners! Milt och snällt och håller längre. Jag håller fortfarande på med nertrappning, så vissa dagar blir det bröd och andra potatis och sånt, men i huvudsak är lc-tänket tillbaka. Trött blir jag fortfarande vissa dagar, särskilt dan efter mer uppskruvat tempo, men jag tar det ganska lugnt. Det skapas trots allt avancerat liv, så jag kan vila. Det är lugnt.

Jag känner av lill-sprattel ganska mycket nu, men fortfarande ganska försiktigt och ingenting utifrån än. Tror jag känt någon liten puff bara. Men det kommer väl. Har väl för mycket fläsk det ska puffas igenom + att moderkakan visst låg i framvägg enligt UL. Då skulle man knappt känna alls förrän sent, men inuti känner jag ju en del. Jag har känt vift, pet och sprattel i 4 veckor nu, men det mesta är nog nattetid. Jag brukar vakna till med känslan av att det precis varit disco eller boxningsmatch i magen. Om jag vänder mej i halvdvala från ena till andra sidan kan jag förnimma att det stökas runt också, men jag somnar bort innan jag hunnit känna efter ordentligt (och när jag försöker känna efter ordentligt är det alltid lugnt som filbunkar...). Jag längtar efter att kunna känna mer tydligt, och att Magnus ska kunna känna också. Men det borde ju vara dags snart!

Barnvagn

Förr när jag har gått och önskat barn har jag mest haft fokus på att få känna hur det är att vara gravid. Nu när jag är det så är det lite lite action och det händer mycket mindre än jag hade väntat mej eller något. Jag vet inte hur jag ska förklara det. Men jag är ju rastlös av mig och allt ska hända helst igår. Så jag får stoppa in nya saker att ha fokus på parallellt. Just nu är det väldigt mycket praktiska saker, allt som skaffas när det är första barnet. Det är inte det lättaste att veta vad man "behöver" när man inte provat ett liv med bebis. Man får bara läsa och lyssna och försöka fatta beslut utifrån det.

Vi tror att vi behöver en barnvagn. =OD Jag har sökt runt i forum på nätet och blivit mer förvirrad än klok. Så till slut bestämde jag mig för en modell med lite "nyckelfunktioner" som jag hört flest säga som viktigt. Eftersom vi bor på landet och ska köra grusvägar funkar troligen inte nån sån cityracer-joggingvagn som man knappt vet var man ska stoppa hän barnet! Så det får bli en traditionell vagn. Sommarbebis som jag i möjligaste mån kommer att sussa ute i vagn, vilket ställer krav på en bra liggkorg som är lätt att bädda svalt = stor hård variant helst. Till slut landade vi på Emmaljunga City Cross med Citykorgen med möjligt alternativ Emmaljunga Duo Edge på andra plats. City Crossen vann på att vara lite mindre och lite smidigare OM man nu ska lasta den i bil en massa, och jag är en klenis. Men dyker det upp en Duo till bra pris och skick och i nån mysig färg på Blocket kan det bli en sån istället. Vi kommer alltså att köpa begagnat. Citykorgen brukar finnas för en tusenlapp om det inte finns i CityCross-kitet från början. Sen är det många som puffar för fot-sack, som ingår i duon, men är tillägg till CCn. Det behövs väl isåfall inte förrän framåt vintern, så det känns inte akut att inskaffa. Ja, inte vagnen heller egentligen, vi har ju halva tiden kvar som sagt. Men det skadar inte att hålla koll efter fynd.

Häromdan var vi och tittade i en barnvagnsavdelning här i stan, men jag kände att båda två fick akut hjärnbränna. Det finns så många sorter, men alla ser likadana ut... Och inga Emmaljunga hade de heller, så det projektet gav vi upp rätt snabbt efter att ha provat att knäppa ett babyskydd i och ur basen ett par gånger (ett sånt ska vi också ha och köper nog nytt). Färg har jag sagt inte spelar någon roll - med ETT undantag. Jag vill inte ha en mörkblå barnvagn. Det får faen räcka med våra mörkblåa Volvosar (fast vi ska bara behålla kombin, men just nu har vi två...). Därför läggs det ut många mörkblåa citycrossar just nu... =OD Vit/beige verkar inte så lockande heller... CCn finns i härligt limegrön ;-)

Tygblöjor

Mitt andra stora fokusområde nu är tygblöjor. Jag nuddade vid det i förra inlägget, men nu har jag hunnit börja shoppa på mej lite begagnade provblöjor.Först fyndade jag All-in-one small av märket OneTex. Dom var billiga och "stod vid kassan" ;-). Inte mitt mest genomtänkta köp kanske, men det bjuder jag på. Jag hade för mig att AIO skulle vara superduperbra just då, tills jag läste lite mer om torktider m.m. Dessutom funkar den här storleken ju bara för pluttisar. Men å andra sidan är det visst en väldig massa kiss- och löst-bajs på just pluttisar så det är säkert ingen nackdel att ha många såna. Vi får se hur dom funkar helt enkelt, inte mer med det.


(Jahapp en felvänd bild till... Så går det när man hotmailar iphonebilder till MacBooken tydligen.)

Mitt senaste fynd från Tradera blev lite snopet när det dök upp igår. Det är 6 stycken BumGenius pocketblöjor som jag gav 300 spänn för. Jag har listat ut att det är 3.0-varianten efter att ha kollat diverse bloggrecensioner. Det som var snopet var att dom var tomma! Jag mailade säljaren och undrade om hon missat att lägga med inläggen. Nu kostar ju inte extra inlägg en förmögenhet som så, men jag hade inte ens reflekterat över att det bara skulle vara "byxan" förrän jag tyckte de kändes väldigt tunna (tänkte först att jag kanske fått deras AIO-variant, men nä, det var bara två tunna tyger i påsen...). BumGenius går inte att köpa "bara byxan" nytt, som t.ex. ImseVimse och såna. Snopet som sagt och värt att hålla koll på vid fortsatta köp. Hade fått svar idag att hon egentligen avsett bara byxan, vilket även hade stått i rubriken, men eftersom jag ändå betalat så pass för dom skulle hon leta fram inläggen, som låg i en annan röjlåda som hon höll på att beta av. Snällt och seriöst!

Jag läser och läser och läser om tygblöjor. ALLA (98% typ) kör med vikblöjor. Jag vill inte det. Jag är skadad av någon mental bild från mitt ekobysboende med en flinande pissig toddler-unge som gick omkring i en dåligt sittande tygslarva och apfula yllebyxor, med lika flinande hippieföräldrar som inte brydde sej... *ryser* Jag vet att det är en orättvis bild, och att den trots allt även är 20 år gammal, MEN vikblöjorna har inte förändrats nämnvärt sedan dess, däremot har det ju då kommit "tygblöjor" som funkar som köpe förutom att du lägger dom i en tvättkorg och kör dom i tvättmaskinen istället för att toppfylla soptunnan.

Ju mer jag läser desto mer förvirrad blir jag, så nu får jag snart sluta läsa och plocka fram magkänslan och bara köra på lite bra recensioner på pocketar som jag tror är vår melodi (men jag har gott om tid att ändra mej...). Tror jag ska prova poops.se också som ser prisvärda ut. Förvaringen av skitiga blöjor råder det också delade meningar om, så det är väl också en sak man får prova sej fram. Vissa säger öppen tvättkorg, andra hink med lock, vissa torkar kissblöjorna upphängda före tvätt. Bajsblöjor kanske man vill ha blötlagda i ättiksvatten före tvätt, men det gällde nog bara vikblöjorna... Den som lever får se helt enkelt.

Jag har 17 blöjor nu som funkar efter babybecket kommit ut - om dom passar just vår bebbla och det går alltid att kränga dom vidare om man vill sen. Jag gillar det miljötänket. Ska köpa ett par sorter till och prova. Möjligen sträcker jag mig även till formsydda med byxa eftersom jag sett en del som har såna om nätterna på storpinkisar.

EC light

Sen har vi då det här med att tolka sin bebis behov. En sak som alltid frustrerat mig som inte är så van vid bebisar och småbarn är när de börjar böka och "krångla" när man håller dom, och man inte förstår vad de vill. Därför tilltalar hela tänket bakom elimination communication mig otroligt mycket! Att dra nytta av våra naturliga signaler att visa våra behov redan som litet skrynkel och låta bebisen slippa ligga i skiten! Med dagens köpeblöjor behöver man ju knappt bry sej om blöjbyten utan ta det när det passar typ. Med röda rumpor och en massa kemikaliepåverkan till följd - men då får man ju börja kleta och smeta med smörj och salvor från början, vilket tilltalar så många lotion-brudar! Det hör liksom till...

Jag tycker inte det är särskilt svårt att läsa av framförallt pinkfia katten Greta här hemma och se när hon egentligen är nödig, men tycker vädret är lite tråkigt. Då blir hon rastlös istället, funderar på var hon ska tjuvpinka och beter sig allmänt kissnödigt. I vinter har vi ställt in låda till henne för att slippa tjuvpinket. Nåväl, djur och människor är mer lika än vi ofta vill tro. Jag tror inte djuren är mänskliga, vilket djurvänner ofta beskylls för. Däremot tror jag att människor är djuriska ;-). Jag kommer att läsa mer om tekniken med EC och försöka hitta en nivå som passar in i vår vardag beroende på hur stora behov vår bebis har och målet är att minska bajsblöjor så mycket det går. Följer pinket med på köpet är det ju bara bonus, men jag tänker göra annat än att stå med bebblan över pottan om dagarna... 

Jag tycker det känns bra att lyssna på min bebis när den försöker kommunicera med mig om sina behov, istället för att bara ignorera och tycka "du har ju blöja på dej" så att man får ta potträningen med stort besvär sen när man inte orkar hålla på med blöjkarusellen längre. Att utnyttja det naturliga systemet istället för att trubba av signalerna. Sen får vi som sagt se vilken nivå det hamnar på och vad vi orkar jobba med. Jag har läst lite berättelser på ett EC-forum om hur det funkat för andra, och det är rätt skön och avslappnad attityd där med barnets behov och villkor i första hand. Ibland funkar det inte, då är det OK. Då pågår annan utveckling och man får ha andra fokus. Jag gillar tänket. Sen kanske jag blir en flinande hippiemamma på köpet, men jag är redan knasig i mångas ögon, det är tur jag inte bryr mig så mycket. Sen kommer det spännande med mat och sånt som nästa steg. Men vi tar den bron när den kommer. Välling v.s mat fick jag en viss förvarning om vid diskussion med maken igår... Jaja, vi får väl se... ;-)

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0