Trädgård 2012 - odlingar m.m.Stolt över nylukad perennrabatt i mitten av april. Backsippan är i blom.Rabatten för 2 veckor sen och nu är den i full blom, men det har jag glömt plåta (och iphonen sitter fast i en uppdatering, så det får vi ta senare).I helgen var vi i Kalmar och hämtade hem en loungesoffa till altanen. Så underbart mysigt det blev! Vi pratade noga igenom innan så vi hade vinterförvaringsmöjligheter, men glömde såklart detaljer ändå. Vad gör man med dynorna när man inte använder dom? De är gigantiska! Jag föreslog att låta dom vara. Soffan står under tak, som tar den mesta daggen och även till viss del regn, och solblekta kommer vi nog inte ifrån att dom blir ändå. Funderade på om vi skulle plocka ur dynboxens dynor, som vi sällan använder, tillbaka till garaget, men konstaterade att dynboxen är för liten för sittkuddarna. På alla håll. Så i torsdags morse när jag gled ut för att frukostkaffe-a mej i soffan kom Sotis släntrande förbi, hoppade upp och sniffade väldigt på den bortre kudden i andra änden av soffan. Jaha, den okastrerade strykarkattfan har såklart varit på besök under natten och markerat in soffan! Så nu blir det till att ta in kuddarna iallafall. *suckar*. Överdragen var iallafall lätta att ta av och skura av, torka och trä tillbaka. Nu förstår jag giganto-dynboxen de hade i den tråkiga svarta konstrottingen bredvid soffgrupperna på Bauhaus... Kanske gör vi det enkelt för oss och köper en sån också då. Annars är jag lite inne på att sy 2 påsar av vävplast (typ presenning?) stora nog att ställa dom 4 sittkuddarna i den ena och häva dom andra rygg- och armkuddarna i den andra. Men så är det ju jag och syprojekt. Jag ångrar mig alltid, även om detta skulle/borde vara väldigt enkelt. Bara två påsar a'la IKEA-kasse är kanske inte så avancerat, med bärhandtag. Men helst ska det nog vara möjlighet att stänga ett lock också, så de kan vinterförvaras utan allt för mycket rengöringsbehov efter en vinter i makens dammande garage.
Nu ligger de i en hög i vardagsrummet. Eller en imponerande torn-stapel. =ODInvigning! Sotis fattade direkt att det var en ny soffa och fann sig i situationen. Solen var lite skarp bara, så han skuttade bort på hemmabyggda gigantiska (men ändå för småa) dynboxen och krullade ihop sig där istället i lite skugga.I år har vi köpt några plantor som vi snackat om ett tag att vi kanske skulle ha. Här en kaprifol (eller 2) på södersidan av altanen. Den vänstra är en "skogskaprifol" som stormtrivdes direkt. Den högra är en "Vildkaprifol" som nog dött nu och vi får se om vi orkar lämna in på garanti för att få en ny. Vi brukar vara dåliga på att få tummarna loss och har bl.a. bränt 700 spänn på ett multipäronträd som aldrig tog sig. Där lyckades vi inte utnyttja garantin i tid.Starten på årets krukor på altanen. En snoppblomma som heter Törnrosas kjortel eller möjligen purpurklocka. Svartöga i vit variant i år, i fjol hade jag en orange. Sen är det en söt någon-slags-färgad-Margurite som jag inte fick med mig nanmnet på. Här lite hängig som nyplanterade efter ett par dar för mycket i torka, men den har repat sig nu. De blå strålblommorna är inte inkrullade i normaltillståndet.En liten grupp med en favorit från i fjol som jag för tillfället förträngt namnet på - ser ut som små rosa fjärilar som svävar omkring. En svart viol får samsas i samma kruka och ett jätteläckert gräs som jag tror hette silvercarex.Köksträdgården: Babyleaf i balkonglådan, persilja i byttan och sockerärtor på prov i träbaljan. Antar de behöver gallras eller något, men jag har så svårt för att rycka upp levande växter som är fina bara för att dom råkar stå trångt... Fånigt, jag vet...Fjolårets lönnar överlevde nog tyvärr inte vintern. I den gröna lönnens fall var det att den inte överlevde våren pga mitt slarv, men den röda var risig långt innan. Den gröna trivdes i vinterförvaringen och de fick vatten ca en gång i månaden. Den slog ut med små skira gröna blad noterade jag nångång i mars när jag gick förbi. Sen glömde jag den! Och utan vatten med nya blad vissnade den. =O( När jag blev färdig att (få hjälp att) bära ut den hade den torkat alldeles och jag tror inte den orkar eller kan sätta nya blad. Jag har planterat båda lönnarna i en avlång murbruksbalja med täckbark och ställt undan i skuggigt läge ifall de lever men inte orkar med fler bladförsök i år.
Jag köpte iallafall en ny grön lönn eftersom jag var så glad för den i fjol. Satte den i en större murbruksbalja för att ha gott om fukt. Den har sällskap med plättar i luften.Årets trappa är favorit i repris. Pretty much Picasso-petunior, chokladblomma, en ny färgvariant ihop med den rödvita i främsta lådan som jag glömt namnet på och något nålsmalt gräs. I svarta lådan längst bak provar vi med luktärter!I stora humlekrukan har jag petat ner luktärter och krasse + att humlen frodas för fullt, övervintrad (i krukan, under altanbordet under altantak). Krassen pajade jag nog för den ser inte alls pigg ut... Bakom skymtar - tadah - Blomman för dagen! Var så glad för den i fjol och har jagat den i år. Blekingeplantans 325-kronorsalternativ har funnits, men jag tycker det är för dyrt. Istället har vi kört upp 3 gånger så mycket i bensin för att hitta den, vilket till slut blev på Blomsterlandet iallafall precis som i fjol, för att inte tala om alla istället-för-köp som inte var billiga dom heller... *ASG* Så kan det gå. Har köpt frö för att prova driva upp egen nästa år, annars är det is i magen och Blomsterlandet som gäller nästa år också!Min midsommarhörna. Baljan med plockjordgubbar, som aldrig räcker till tallriksskörd, men är goda att gå och snaska på när man går förbi. Gräslöken är nog lite förvuxen. Jag brukar peta ner en krukgräslök varje år för att förnya beståndet lite. I år blev en potatis "över" från makens köksland, så den petade vi ner i en spann. Allt står på altanhörnan just nu härligt insvept i ett hundäxingbestånd som maken har förbjudits att trimma ner. Sotis älskar gräset och jag älskar frodigheten! Prydnadsgräs som prydnadsgräs liksom...Oj, den blev lite suddig i kvällsljuset! Här är mitt stenparti utanför sovrummet. Alla överlevde vintern och den bortersta myskmadran har t.o.m. rymt lite, vilket ju var meningen!Denna skuggbräckan får sol både morgon och kväll - kanske därför den är så frodig. Plus att den står vid stupröret som kanske stänker lite extra vatten från silen. Gillar verkligen det rosa fnörfet över grön bladrosett!Fick med fingrar på denna bilden också visst - snabb fotorunda på kvällen, redo att kollapsa i soffan... =OD
Funkian, 2 sorter, kom snällt tillbaka i år, liksom svägerskans nogsamt varnade randgräs (omöjligt att ta död på typ). Däremot verkar det värre med pampasgräs och den randiga carexen, som skulle beskäras enligt instruktionerna. Pampasgräset såg likadant ut i affärerna när jag beskurit, så jag hade goda förhoppningar om att det skulle ta sig, men nu har inget hänt så jag har börjat misströsta. I affärerna är det nu stora plantor... Lite kinkig är jag också eftersom det var dyrt (200 spänn) och aldrig gick i blom i fjol!
Hittade en grodprins på pinne i helgen men har även en gjutjärns med guldkrona som jag skulle vilja ha sittande på en stor sten bredvid baljan. Vi får se om det går att få till - det är inte läge för mej att baxa stora stenar nu, kanske sen när vi vill ha ut bebisen ;-)Andras försöket på fontändammen i år. Den fick ett utbrott av något rött innan. Maken tror på nån rödalg, jag var mer inne på att de stora "sjöstenarna" jag hade ihop med dom små var järniga och rostade, så nu har jag för säkerhets skull sorterat ut dom stora. De syns ändå inte senare när växterna täcker ytan. Hittade växter i Skåne att börja med, men ska komplettera med vattenhyacint och såna rosettblad när de dyker upp igen hos blomsterlandet också. Fontänen avvaktar jag med lite tills finvädret kommer tillbaka. När det blåser och är mulet är det ändå ingen idé att ha i den. Den står och väntar i en mugg bredvid med avskruvad sladd.
I bakgrunden den andra gräsbaljan, där något gräs kunde vara härdigt, så jag har låtit de som fått grönt i sej stå kvar. Köpte en tofsäxing också och petade ner. Den stora högra tuvan är mitt darrgräs som aldrig blommade ifjol. Dyrt som poker det också. Gräs verkar inte vara för krukplantering, eller så har jag bara otur...

Trädgården 2012 - näckrosdammen

Vi börjar med näckrosdammen, eftersom jag vet att många är nyfikna på den.Den 28 april ställde vi fram baljan och fyllde den för att kolla läget efter vinterförvaringen. Tyvärr hade den torkat väldigt mycket, så vi fick tömma den och flytta upp den till närmre slangen och garaget för vattenbehandling.På söndagen ägnade jag ett par fruktlösa timmar åt att ösa tillbaka vatten i baljan, sen insåg vi att något annat måste göras om vi inte skulle tömma brunnen och paja filtret för gott...Jag förslog att vi skulle köpa en barnpool modell lite större, eftersom vi nog bestämt oss för att skippa den andra poolen i år pga min grocess (stegklättring och rengöring av flockar i 17-gradigt vatten känns inte lockande i år), men smålänningen hittade på en egen pool/sjö att sänka baljan i. Vi packade in den i byggplast och slog en massa rep om för att hålla vattnet jämt på plats både invändigt och utvändigt. Ställde även i den maskätna baljan från i fjol för att kolla om den gick att få tät när vi ändå höll på. Lite diskmedel i vattnet för att minska ytspänningen så vattnet tränger in ordentligt i trät också.3 dagar senare packade vi andäktigt upp paketen och höll tummar och tår. Baljan var tät!!
Dock inte den maskätna baljan som har stora hål i nederkanten, så den får vi göra annat med. Fjolårets silikonlagningsförsök o.d. funkade inte. Funderar på att kanske gjuta "båtplast" i den för att antingen ha den också som damm eller ha den som regntunna.Baljan tillbaka på sin plats och näckrosorna uppburna från källarförvaringen. 2 maj kom de ut i år.Här är dagsformen på baljan. Det har börjat bre ut sig fina blad på ytan och vi får bara fylla på vatten då och då, mest pga värmen och stormavdunstningen som varit nu under maj. Lite byggkaos runt omkring, då maken håller på med källartrapps-räcke m.m.

BebislägetDet är väl dags att bjuda på en magbild. Hittade bara en hyfsad som är en månad gammal, men det har inte hänt så hemskt mycket sen dess. Magen växte om tuttarna ungefär här. Här är dessutom en "bump" av en konstig byxlinning som förstärker och skapar en illusionär spetsmage för att förvirra er som ska bestämma bebblans kön på magbilden ;-). Jag får fixa en bättre annan dag. Senaste vi tog var en halvnaken (i bara trosor) och den vill jag av förklarliga skäl inte ladda upp här, men jag kände att jag ville ha någon sån också privat.

Förutom en infektion för ett par veckor sen (trolig smyg-UVI) som skjöt upp blodtrycket i höjden mår vi kanonfint! Infektionen läkte ut av sig själv och en vecka senare hade jag lägre blodtryck än vid inskrivningen i december t.o.m. Jag tackar det fina vädret vi hade då för mitt raska tillfrisknande, eftersom jag ägnade mycket tid ute i friska luften, småpysslande med trädgårdsförberedelser. Jag har fortfarande perioder när jag blir väldigt väldigt trött och det bara susar i skallen vad jag än försöker göra. Då är det bara att gilla läget och lägga huvudet på en kudde och vila. Det är väl tillväxt-boostar som pågår i magen, så energin inte räcker till lilla mamman. Hittills har det gått över på ett par dar.

På krämp-listan står halsbränna när bebisen börjar ha trångt, och jag har med stor sorg vinkat farväl av min favoritfrukost tonfisk tills vidare, för då vaknar den eldsprutande draken direkt. Mitt bästa halsbrännetips är fortfarande filmjölk, som funkar längre tid och bättre än Gaviscon t.o.m. för min del! Jag har inte halsbränna dagligen, utan det är under tillväxtperioder, och då är jag känsligare för maten de varnar för (fast fet mat ingår inte för min del, det är mer "skarp-smakande" som drar igång. Kryddiga korvar, tonfisk o.d.

Foglossning dök upp för någon vecka sen, men är tack å lov hanterbar och periodare. Det har mest varit framfogen och när det var som värst gjorde det knivont att kliva i foppatofflorna t.o.m! Men jag är överförsiktig med allt dom varnar om, för jag vill inte ha ont i onödan! Sen får folk tycka jag är klen som tar hissen en våning när det finns hiss - det struntar jag i! De andra fogarna kände jag av häromnatten för första gången. Det var natten efter ett maratonpass i trädgården med diverse plantering i krukor, lite för mycket böjande ner på marken och lyftande av saker när jag inte orkade hämta maken för minsta lyft. Så de finns dom också, men håller sig också i hyfsat skick än så länge. En panodil innan sänggående under de ömmare dagarna, för lite smärtlindrad vila, brukar vara nog för att det ska lugna ner sig - ÄN! *peppar peppar*.Det blev en tur till IKEA för ett par veckor sen med en väninna, och jag shoppade nästan bara bebissaker! Skötbordet fick följa med hem eftersom det inte dykt upp på Blocket i närheten. Dan innan vi for hittade jag ett annat på Babyproffsen som jag övervägde, men det var mindre, och jag hade redan planerat förvaringen under till IKEAs stora. Fick ju en söt varning för Gulliver och en ribba som bebisen skulle sparka sig blå på. Så vi får väl madrassera den ribban när det händer. Jag tror det finns värre saker att oroa sej för, men är såklart glad för alla små varningar av omtanke jag får om katter och annat. Jag är så van att umgås med svärmor som oroar sig för precis allt och lite till att jag lärt mig sålla och lägga ribban för min egen oro.Första provpackningen av tygblöjorna.Provplacering av skötbordet. Det är trångt, men det går. Tanken var att vi skulle flytta det nånannanstans tills det ska användas, men det har inte blivit av än, så jag börjar iallafall vänja mig. Maken svär väl en tyst ramsa varje gång han krånglar sig förbi ut på altanen eller när man får flytta det 3 cm för att få upp hela tvättmaskinsluckan. Jaja, finns det hjärterum!4 backar fick plats perfekt på den översta hyllan med sorterade tygblöjor av olika slag. Vi kommer att ha en mobil skötplats också med blandade blöjor laddade på något sätt. Kanske kommer den att bo i sovrummet mest för nattbyten. Det enda som inte fått plats riktigt är engångsblöjorna som jag inte skaffat än... Får väl göra plats till några sådana också.

På den understa hyllan tänkte jag prova den blå förvaringen till skötbordsnära kläder. Kläderna har jag inte börjat tvätta upp än, men det kliar vansinnigt i fingrarna att få börja! Och varje gång jag går förbi en loppis med bebiskläder råkar det följa med lite nya saker hem. Billigt och fint! Senaste fyndet var 3 dra-på-lakan till spjälisen för 50 kronor, som jag helt hade förträngt att det kanske behövs. Köpte ett bäddset på IKEA, men det var visst bara påslakan/örngott som väl ändå inte kommer att användas på ett bra tag. Jo örngottet, men täcke/påslakan dröjer väl. Tänkte köra med något filtaktigt istället, antingen flanellfiltarna från IKEA eller gallerfilten e.d.

Jag får många roliga kommentarer om tygblöjor. Jag tar det med ro. Jag kan inte förstå att folk tycker det är så äckligt t.ex. (och då är jag ändå krackelmagad när fiolk sätter igång och pratar bajs och spyor vid matbordet, men det är en heeelt annan sak. Var sak på sin plats liksom.) Slänger dom kläder det råkat läcka bajs på också? Man kan skölja blöjorna om man vill innan (med amningsbajs lär det inte behövas, och matbajs av fastare sort tippar eller skrapar man av i toaletten), och man kör bajsblöjor med förtvätt. Tvättmaskinen är ju till för att tvätta rent liksom... (Och jag äter inte i tvättmaskinen). Kiss är sterilt när det kommer ur bebisen, så det är dumt att ge sig på att skölja kissblöjor, för vattnet man sköljer med är ju inte sterilt (och inte blöjan kisset landar i heller), så då spär man ju bara på ev. tillväxt innan tvätt med en onödig sköljning. Det lär dröja ett antal månader innan kisset börjar lukta skarpt också, och då ffa om det varit instängt i en PUL-byxa e.d. en halv natt. Vi får se hur mycket lukt det blir och hur ofta man behöver tvätta för den sakens skull. Jag är ju ganska naturlig av mig redan i vårt parfymerade samhälle. Det är inte mycket som är parfymerat i mitt hem som inte kommer naturlig väg (Greta kan dofta ljuvligt blommigt när hon kommer utifrån t.ex.) och blotta tanken på att sätta en parfymerad lotionad köpeblöja på min bebis rumpa gör mig mörkrädd! Snacka om att skaffa behov av diverse krämer och dynga vi inte har med oss naturligt alls! Jag får kväljningar när jag öppnar ena klädbacken där Ronneby-loppis-kläderna ligger otvättade, eller "nytvättade innan försäljning med stinkande parfymtvättmedel"!!! Urk för parfym!!

Skötväska stod också på listan och den här karamellen dök plötsligt upp på begagnatmarknaden på sjalbarn (mitt nya favoritforum) för en 500-ring, så jag slog till lite sådär spontant utan att ha hunnit kolla runt på olika väskor. Man vet ju ändå inte vad man vill ha eller behöver innan man testat. Insåg sedan efter en tråd i min grupp på AFF att jag är glad att jag har en ganska ofjantig man, för karlar ska tydligen vägra att visa sig med allt utom svarta skötväskor (ahaaaa, det är därför alla bebisgrejer är svarta!!). Detta är en Ju-Ju-Be PackaBe i mönstret Perky Perennials som kan vara både ryggsäck och axelväska. Klart en sommarbebis ska ha en glatt blommig skötväska som man ler när man ser! Jag trooor folk som ser min man med glatt blommig skötväska begriper att den inte hör till hans privata handväsksamling. Han har t.o.m. skojat om att den kanske funkar på skjutbanan sen när vi inte behöver skötväska längre, och jag tyckte det lät som en kul ny trend!

Som någon uppmärksam såg köpte jag även en potta på IKEA - ifall ifall. Jag hoppas kunna börja ECa så snart som möjligt, men det beror på hur vardagen ser ut, och det är inget jag kommer att stressa fram. TID har jag (att hålla på med sånt där....), för det tar lika lång tid att rutinpotta en bebis som att byta en bajsblöja efter att man låtit bebisen skita ner sig... ;-) Jag har blivit väldigt inspirerad av en tjej som lyckats kanon med att börja ECa sin 6-veckors bebis, som är såååå nöjd när hon slipper göra i blöjan! I början är det enklast att bara hålla bebisen över handfatet eller sätta sig på en pall vid toaletten, men när bebisen stabiliseras lite kan man hålla den över en potta och bli mer rörlig också. Så himla svårt kan det inte vara att tolka bebisens inbyggda reflexsignaler - det är trots allt mitt huvudintresse från min utbildning också med djurs beteende. Tyckte väninnans 6-månaders-bebis på IKEA var hur tydlig som helst när han satte igång och kommunicerade om hunger, trötthet eller smutsig blöja. Min söta kusin tipsade mig dessutom om en Oprah-film med en tjej som specialicerat sig på bebisläten som baseras på reflexerna - alltså ljuden bebisen gör innan vi är för dumma för att begripa vad bebisen vill, så den börjar gallskrika frustrerat istället. T.ex. smackandet i gommen med tungan som bebisen gör naturligt när den börjar vara hungrig. Innan dess finns ju dessutom kroppsspråk att läsa av. Viftande med armar, suttande på knogar osv vid hunger, korvande och bökande när man börjar vara nödig (ni vet ju själv hur det känns när man är kiss- eller bajsnödig) osv. Lillkillen fick en mössa nerkasad i ansiktet på vägen hem i bilbarnstolen och flaggade tidigt med "obekvämt"-ljudet innan han började gråta förtvivlat. Så fort vi hade stannat och mamman lokaliserat problemet och plockat bort den busiga mössan blev han tyst och nöjd. Tänk bara om jag köpt alla fina tygblöjor helt i onödan!! ;-) Nä, blöja behövs iallafall. Men det blir mindre tvätt om man rutinpottar och ECar.

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0