Malte 8 månader

Oj vad tiden går fort! Nu är det redan dags för månadsrapport igen. SItter här och börjar detta inlägget med bebis snusande bredvid mej i soffan. Eftersom han är precis i slutet av en sömncykel har jag inga illusioner om att skriva färdigt under hans sömn. Jag är glad att jag hann fixa en skål med frukost iallafall. Har jag tur sover han en halvtimme till.
 
 söta fillingarna vi fått som tack för bloggning på blöjfri bebis
 
Nähäpp, det gjorde han inte. Tillbaka 2 timmar senare medan bebis monstrar omkring på golvet i bara kalsonger och dregglis. Kalonger är en variant på nakenfis, som kanske samlar upp ev. kiss lite och gör bebis medveten om att det blir blött. I teorin då alltså. Hittills har han kissat i kalsong en gång för 2 månader sen (och blev jätteledsen!) annars håller han sig oftast torr våra korta blöjfria stunder.
 
 
Vi är mitt i utvecklingssprånget Kategorier. Har två veckor kvar att uthärda enligt appen Wonderweeks. Dagarna är otroligt intensiva, men vi har en gladlynt kille så för det mesta är det bara just intensivt.
 
 Sover helt utmattad efter mycket uuu-ande onda tanddagen
 
Överkäkens framtänder lurar som två små horn under tandköttet och har spökat till och från med både tandbajs, snuva och mycket gnugg runt näsan. Han är dessutom gnussig med öronen, särskilt när han är trött, men jag tror hela systemet ömmar och värker i samband med tänderna. De dagarna tänderna spökat är han inte glad särskilt mycket. Det är mycket gnäll och närhetstörst och ljudet vi hör mest hela dan är uuu-uuuu-uuuuh. Tack å lov då bara vissa dagar. Idag upptäckte han att det inte var någon höjdare att stå och bita i bordskanten och samtidigt studsa entusiastiskt. Blodvite uppstod och han var där med tungan och kände på lilla lilla såret som kanske hjälpte det ena risgrynet igenom äntligen.
 
 
Står ganska stadigt men glömmer hålla balansen om han får syn på något att mickla med. Här modellar han blöjbyxor jag har till salu som vi inte trivdes med eller behöver, annars är han inte så konstigt klädd i vanliga fall.
 
Han började åla lördagen för 2 veckor sedan och hasar nu runt i huset med ökande ork och upptäckarlust. Det är ganska mysigt att han nu kan transportera sig och på det sättet också kommunicerar. Jag kan höra honom börja gnälla efter en stunds monstring i ett annat rum. När jag går och tittar till honom och frågar vad det är kommer han som ett skott fram till mina fötter och "hackar" och visar att han är hungrig och vill upp. Givetvis hoppas jag på samma entusiasm mot toalett eller pottställe framöver. I undantagsfall kan han krypa ner på mage från sittande, men än så länge sker det ganska slumpmässigt. Oftare blir han sittande och tixar och gnäller när han blir trött av att sitta.
 
 
Han har även börjat signalera kiss äntligen. Jag kallar det kiss-gnöl. Det är en variant på sitt-tixet men med annat ljud: öö-nö-nööh samtidigt som han vrider händerna på utsträckta armar. Antingen har han kissat, kissar eller behöver kissa då. Det beror lite på hur snabbt man uppfattar och svarar på kissgnölet om kisset kommer i pottan eller blöjan. Det är iallafall alltid varmt och nykissat efter kissgnöl, det var så jag kopplade ihop signalen.
 
ECandet går upp och ner i enlighet med sprången och tänderna också. Vissa dagar flyter allt på jättebra och vi fångar teckenkiss, morgonbajset hamnar i pottan och han vill vara torr många timmar. Andra dagar har vi kissblöjsmaraton och inget funkar. Det hör till utvecklingen med både bakslag och att han tar mer kontroll över att bestämma hur när och vad. Pottorna funkar för övrigt inte alls, det är bumbon som gäller, och helst över pottvasken. Har börjat träna på toaletten också, men det är än så länge lite konstigt och mycket roligt, så jag tror inte det kommit något i toan under bumbon än. Igår var han gnölig och hade inte kissat på länge. Plankade vid bumbon, så jag provade grodhålla istället för omväxlings skull och då kom kisset. Ibland vill man bara ha lite annat ställe eller sätt för att det ska lossna. Blåsan är så upptränad nu att han lätt går 3-4 timmar utan att kissa och ju är nattorr rätt ofta. Det är bra och förebygger uvi och annat jox. Han väljer ju själv att hålla sig, när det ska kissas och var. Det är liksom inget man kan tvinga honom till. Undrar hur lång tid det tar innan EC-tänket blir mer spritt hos gemene man så man slipper krånglig potträning långt senare. Tiden som går åt är ju samma, det är bara skönt att diska av mycket medan man är föräldrarledig med plutten.
 
 
1-3 gånger om dan är han med vid matbordet och vi har börjat äta middag i köket igen efter mycket tv-dinners. Middagen sitter han alltid med om han inte skulle sova just då, vilket han sällan gör (och då smyger vi med tv-dinner...). Sedan ungefär en vecka är vi hundra på att han börjat svälja maten han tidigare mest smakat, jolmat runt och matat ut. Det ser man nämligen i bajsblöjorna eftersom allt går igenom oprocessat nu ibörjan innan magen kört igång den nya matsmältningen ordentligt. Mest poppis nu sedan han börjat svälja maten: gårdagens moussaka på squasch var slörpgooood och skalen sa vi hej till igen imorse. Lasagne var också en höjdare. Till frulle/brunch brukar jag ge honom turkisk yoghurt eftersom det är lite mindre rinnigt än vanliga fil- och yoghurtprodukter. Det är mumma! Han äter med egen sked som vi laddar. Häromdan råkade jag ställa lilla skålen med dagens portion lite för nära. Så nu har vi stänkmålade väggar i mathörnan. ;-) En halv ekologisk banan försvann spårlöst en annan dag - det går att bara moffa in den i munnen. Det märks på dagamningen att han börjat äta mer vanlig mat också. Kortare sessions med längre mellan. På natten är det ömsom 5-timmars sovpass och ömsom tuttning varannan timme beroende på hur dagen varit, form och skick på bebisen, ganska normalt för en 8-månaders BLW-unge mitt i tänder och kryp och utveckligssprång. Har inte fått panik denna gången.
 
 
En härlig vårdag testade vi vinteroverallen och utförde lite barnarbete. Dels hjälpte han pappa med veden och dels var det mossrivning som ju måste utföras (*not*). Sen blev det snö igen, men den smälter ju undan igen snabbt så fort solen får en chans.
 
 
Första rundan babysim är klar. Jag var med på sista gången och konstaterade att min unge glor och stimmar precis överallt så det är inte konstigt att han får ett sammanbrott i omklädningsrummet sen av trötthet. Han är inte helt avslappnad i vattnet, så vi kör period två också. På bilden fullt fokus på att paddla efter leksaker. Han sover bättre på dagarna nu när det är så mycket fysisk aktivitet, men fortfarande inga långpass. Nu har det varit knöliga nätter och jag har ofta passat på att vila med honom. Annars kan man smygvila lite i soffan halvmonstrande.
 
Bebisen är nattad sen 1,5 timme nu när jag når slutet av inlägget. Det tar en hel dag att göra en sån här sammanfattning. Sedan han klev in i detta språnget är det nattning nångång mellan halv-8 och halv-9 som gäller. Halv7 i undantagsfall när han glömt sova på dan. Själva nattningen tar sällan längre än en kvart från landandet i sängen till sovande bebis. Senaste dagarna har han varit lite uppvarvad vid första försöket och fått komma upp för att varva ner i pappas knä en stund igen. En halvtimme senare brukar han slockna enkelt. En kväll hade vi hjälp av sövarkatten Sotis i sängen sen efter nattningen, och bebis sov 5 timmar utan ett knyst! Men då var han vrålhungrig när han vaknade sedan.

7 månadersrapporten

 
Just nu kan Malte sitta på golvet en lång stund utan stöd, 10 minuter utan problem. Dock blir han trött efter ett tag och blir gnällig och vet inte riktigt hur han ska ta sig därifrån själv, så man får ha lite koll på honom om han inte tippat av misstag innan han blir trött. Ibland fångar jag, ibland tokmissar jag och ibland låter jag honom ramla. Inser att den jobbiga slå sig och gråta 17 gånger i timmen-tiden ligger framför oss. Häromdan tippade han med blå IKEA-korgen på huvudet rakt bakåt. Det tjongade rejält och han blev ledsen, men var väldigt lätt-tröstad, så han blev nog mest "rädd". Inte som när jag missade en tippning och han tjongade rakt på fejset ner i parketten. Då var han ledsen en rätt bra stund såklart....
 
 
Blå ikea-byttan är jätteskoj att trä på huvudet. Han kan ta av den själv, men vi håller koll så han inte mofflar i den för länge åt gången också med tanke på syre och sånt ni vet.
 

Han står stadigt med stöd och fortsätter guppa på för att stärka benmusklerna. Jag har börjat ställa honom mot soffan ibland och han börjar ha mycket kontroll på kroppen över huvudtaget. Sådär så att man glömmer allt han faktiskt inte kan än, som krypa och gå och sätta sej själv osv. När han knölar runt bland kuddarna i soffan får man ibland en stark känsla av att det inte är en liten bebis längre. Var tog min lilla bebis vägen? Förra helgen kravlade han baklänges en kväll och var vansinnig för att han inte kom framåt utan bara längre och längre bak. Jahapp tänkte jag, en sån bakåtkryp-bebis blev det... Men sen har han inte försökt på det viset igen utan har återgått till rotation runt egen mittpunkt och att sträcka sig efter saker. Han har även försökt studsa fram på mage genom att sprätta ifrån med fötterna. Det gick sådär och var sjukt tröttande.
 
 
Han smakar glatt på allt vi lägger fram på hans bord och övar fint på att hantera maten i munnen. Det mesta matas ut igen än så länge men en del slinker ner. Eftersom han inte sväljer så mycket än är vi inte jättenoga med saltet. Det är så otroligt små mängder han får i sig inbillar jag mej. Undviker bara känt salta grejer typ bacon och sånt. Häromdagen testades äggröra, vilket var helt OK, sen verkar han väldigt glad för kött i alla former, för det hittar vi aldrig större bitar igen. Roligast och mest förvånande var förra helgen när lyxgubben fick älgstek m.m. och jag la fram en brysselkål till honom när han nästan var klar. Han liksom frös mitt i en rörelse när han fick syn på den lilla bollen och vidgade ögonen exhalterat. Tog kålen och smakade, grimaserade, matade runt, la ner kålen, tog den igen och smaskade lite till. Och dan efter var det kålblad i bajset, så det gick verkligen ner! Kul med dom lite mer oväntade sakerna. Men jag äter en del kål, så han kanske redan är van från mjölken.
Köpte en bit vaxduk att ha på golvet under antilopen för enklare rengöring. Ljusgul-vit-rutig så allt syns bra på den, så den inte blir en sunkgrej där vi missar en massa pga mönstret. Skulle haft hund nu ju...

 morot är skönt på lilla ajaj-tanden.
 
Två tänder är framme i underkäken och han har haft det lite jobbigt dagarna efter att de tittat upp. Mycket gnöl och snutt, trött och hängig och tand-bajs. Jag vet inte om envisa förkylningen varit tandsnuva också - allt sitter ju ihop liksom.
 
 Bus på pottan
 
Han är nattorr 5 nätter i veckan ungefär och sover gott från ca halv10 till 5-snåret, ev. med en snuttning vid 11 när vi går och lägger oss, om han vaknar till då. Vid 5 brukar han börja amma, i halvsömnen för oss båda, och käkar sedan ungefär en gång i timmen fram till uppstigning, just nu oftast vid halv-8-8. Dagarna är upp och ner. Tandbajset gav 2-3 bajsblöjor om dan som han inte verkade ha koll på alls. Nu har vi precis haft 2 dagar med massa kissblöjor och nästan inget pottat. Men han har haft ont i munnen och annat för sig. Det är så ibland, sen från en dag till nästa svänger det helt. Det gjorde det innan dessa kissdagarna nämligen, då hade vi 3 dar med ovanligt få kissblöjor och massor i pottvasken. Skönast är att han är så pass nattorr, för det visar att han sover gott på nätterna. Synd inte jag sovit lika gott när han knölat och gnällt i sömnen nu med mun-ontet, men this too shall pass. Mitt mål med ECandet är att kiss och bajs ska vara naturligt redan från början och att vi tillsammans utnyttjar det min bebis kan redan från födseln - känna av och kommunicera sina behov. Sen får vi se när vi blir blöjfria. Blöjorna är inte huvudsaken även om det är ett mått på hur han kontrollerar sina behov själv nu mer och mer.
 
 
Växer gör han så det knakar. Jag har shoppat lite nya kläder begagnat på sjalbarn m.m. men upptäckte idag att 74-småfolkoverallen hade väldigt korta ben och mycket av det jag "beställt" som inte kommit än är nog 74or Katvig bl.a. Hoppas det funkar, annars får det bli sommar snart så vi kan köra kortbent! På tal om sjal köpte jag en Ergo till oss i julklapp och har äntligen kunnat börja använda den för lite småpromenader. Förhoppningsvis kommer det att gå bättre och bättre, men mamman har ingen kondition att bära på tunga bebisen (har inte vägt honom på länge eftersom bvc blev inställt pga sjukdom), men det blir bra träning för oss nu när det blir aningens varmare. Bilden till vänster är dagsfärsk, snuttande på en bit falukorv som han fick när han vaknade mitt i vår TV-dinner.  Sötaste röda tintin-tofsen!

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0