Nu är det slut på bebistiden - 1,5 år!

Jag har funderat ett tag på en sammanfattning av bebisperioden och föräldrarledigheten, och vad som inte blev som jag hade trott eller föreställt mig (vilket egentligen är typ allt...).
 

Kladdigt
Jag trodde det skulle vara kladdigare att ha bebis. Då hade jag ändå en kräkbebis (inte extremt, men dagligen). Och det var ganska kladdigt med många klädbyten. Men två grejer som gjort bebistiden okladdig är att vi ECade och mycket mycket kletigt bajs pruttades ut i pottvasken istället för smetades in i en blöja upp längs ryggen. Vi hoppade även över puré- och mosperioden och gav plockbitar direkt så han lärde sig hantera maten i munnen istället. Gröt har vi inte heller på menyn, som jag antar ingår i klet- och kladdrätter rätt mycket. Nä, det är inte särskilt kladdigt det lilla som blir kvar. Lite yoghurt, nån bajsolycka och lite flåt om vi äter korv stroganoff e.d. Vi har såklart inte använt EC och BLW för att slippa kladd, det är bara en positiv bieffekt!
 
 
Promenad med svampplockning tajmad till tuppluren, somnade sittade efter diverse jag-vill-inte-åka-vagn-utbrott och ganska lättsövd i selen.

Barnvagnen
Som jag skulle knata runt med och fortsätta mitt promenerande, och sen skulle det sussa en bebis i den så man kunde pyssla och greja, sommar som vinter. Den har mest tagit stor plats i hallen. Vi tar nästan aldrig med den nånstans utan den har nästan bara använts hemma. Tur vi inte köpte värsta dyring-nyvagnen. Jag har såklart hört kommentarer om att vänja barnet vid vagnen, underförstått gå fast bebis gallskriker, tills bebis slocknar av utmattning. Jag har aldrig fixat några skrikmetoder, klarade en minut när jag försökte en gång. Inte för att jag känner mig särskilt schåpig som så, utan helt enkelt för att bebis skriker för att vi missat ett behov. Ta reda på varför bebis skriker, gör något åt saken (om det går). Jag har använt selen en hel del istället.
 
Babyvakten
Den blev inte heller mycket använd. Den funkar på avstånd och han har aldrig varit särskilt långt bort. Vi använde den en period för att kunna bada på tu man hand när bebis sov i soffan. Annars knappt alls.
 
Babyskyddstiden var rätt soft!
 
Sovande barn
Jag trodde jag skulle vara sån som väsnas och grejar runt sovande barn, för det är ju det bästa. Man ska vänja dom vid oväsen och att sova under bordet på kräftskivan typ. Not working. Vi låter helt enkelt inte så mycket hemma. Finns det något "buller"igång är det en TV på sin höjd. Så vi har en lättväckt unge så fort han sovit mer än 18 minuter. Då har han sömnskarvar varje kvart ungefär. Så jag tar siesta jag också, det är enklast. Sova ikapp eller pilla med mobilen. Sen har jag funderat lite på varför små barn inte skulle behöva lugn och ro vid sin vila de också utan utsättas för buller jämt? 
 
Sömnbrist
Jag trodde man skulle vara tröttare. Vi fick en bebis som sov bra på nätterna och vi nattammar och samsover utan större störningar i vanliga fall. Nu börjar det vara trångt och efter senaste månadernas sömnstörningar är det jobbigt också, men det går väl över. Vi har tillräckligt med bra sovnätter för att hoppet ska finnas. Jag var inte beredd på att vara dödens trött vid 1,5 årsåldern. Trodde det hörde till spädistiden, men då hade jag väl mer hormoner som hjälpte mig.
 
 
Här är mitt lilla troll imorse! Jag hann bara prata om hur ofta jag får med fingrarna på bilderna och måste lära mig hålla iphonen annorlunda när jag ska plåta. Vände mig tillbaka mot söta barnet, som stod och klämde med världens bajsögon! Hemmabajsaren Malte Lindeman - dom hann till bumbopottan (jag satt instängd som vanligt). Och vi slapp fundera på hur dagmamman skulle hantera förstabajset där den här gången också.
 
Blöjfri rapport
Det blöjfria funkar jättebra, särskilt hos dagmamman som nästan bara rutinpottar, vilket räcker för Malte. Vi hade en skvaldag under första lämningsdagarna under inskolningen, när jag fick hem 4 blöta brallor (rekord tror jag), men sedan dess har det varit torrt sånär som på ett par droppar när de inte hann riktigt. Igår mindes jag inte när vi hade en kissbralla sist, så vi bestämde oss för att testa om han sa till själv. Vi har mest kört med att gå med honom när det borde vara dags och han börjar vara rastlös senaste veckorna. Men nu börjar det vara dags att lägga över mer ansvar för transporten till pottan på honom själv, så vi väntade ut honom mest för att kolla om han signalerar fortfarande. Vi gick en runda efter 2,5 timme, men då ville han inte sitta kvar på pottan när han hade satt sig. Efter 3.15 fick jag kisstankar igen och började prata med Magnus om att det nog var dags. Malte gnuttade och tittade på mej. Jag sa "kom går vi till pottan". Men han satt redan på huk med en pöl under sig. Han signalerade iallafall. Får jobba lite mer på transport till pottan själv. Vi har varit lata med det och bär nästan alltid dit honom när det är dags.
 

Vår köksträdgård - planer för 2014

I fjol lovade jag rapport om vår köksträdgård. Det blev aldrig av att jag skrev mer, så jag gör det nu istället, när jag sitter här i snöstormen och längtar efter sommaren. Delar av inlägget är publicerat i en planeringstråd från sjalbarn också, som inspirerade mig att uppdatera här.
 
 Det börjar gro! 20 maj
 
Vi börjar med odlingslådorna. Det blev ju 4 stycken med pallkragestorlek till slut.
 
Första gubben 7 juni och slingerlådan. 
(I fjol hade jag fingersjukan på massor med bilder! Måste skärpa mig!)
 
1. 12 jordgubbsplantor, 4 av varje sort. Täckbarkade jorden efter planteringen. Blev en väldig massa blad och slingor och inte jättemånga, men goda gubbar och mognade hela sommaren. Största skörden var typ en halv liter, annars bara plockgubbar när vi gick förbi.
I år får vi nog hålla efter alla ivägslingrande skott så plantorna lägger energi på blommor och bär istället.  
 
 fina pumpablommor!

2. Pumpa och squash. Väldigt lyckade båda två förutom att vi petade ner _alla_ pumpafrön, "glömde" gallra och hade halloweenpumpstänglar överallt. Dom stormtrivdes i dom upphöjda varma bäddarna uppenbarligen! Squashen gav massor med frukt, tillräckligt för att vi inte skulle äta upp allt. I år kör vi nog liknande, men färre pumpa-plantor och skörda squaschen spädare, då är den godare. Vi får plantor av svägerskan som gillar uppdrivningen. Pumpan sår vi själv direkt i lådan. Täckte med gräsklipp, och det var toppen! Tror inte sniglarna hittar upp i våra vägskyltslådor. Såg nästan inga sniglar i somras heller för den delen.
 
Förvuxna rädisor och glad morotsskördare.

3. Morötter och rädisor. Barn och gubb-lådan. Tja, morötterna står nog kvar än, under snön, och blev som vanligt inte gallrade. Men vi har skördat en hel del i lådan och lillskrutten gillade att gå och dra upp morötter och gnata på, så det var ändå lyckat. Fortsätter med samma plan i år. Fast kanske gallrat.
 

4. Blandlåda med diverse test. En rad vanliga gröna ärtor.Var kul och enkelt att odla, men tog plats och blev till en middag typ.  Dill, bara för att. Användes kanske till midsommarpotatisen (vi är inga dillätare). Lök (fanns även i potatislandet). Blev inte så stora, trivdes nog inte ihop med det andra. Vet inte vad vi ska satsa på här i år. Ätliga blommor kanske? Nån som har kul tips?
 
 
Ogräsbekymmer, löstes med gräsklipp. Visste ni att sparris får tomatliknande bär?

Sen har jag en avlång sparrislåda med 7 sparrisplantor. De fick stå orörda efter om- och nyplantering och gå upp i blad och blommor för att etablera sig ordentligt. Täckte med gräsklipp, vilket var en riktig höjdare! Kommer att göra om i år. Behöver permanent växtstöd till dom för att dom inte ska hänga och vifta en massa efter midsommar och resten av sommaren när de inte bör skördas. Funderar på kompostgaller.

 
Vi grävde även ner två fruktträd, varav det ena såg ut att dö (blev uppätet av någon larv), men det repade sig sen. 

 
Sen köpte vi en hoper bärbuskar och flyttade en skock från gamla trädgårdslandet. Röda vinbär och krusbär (flyttade) fick vi bra skörd på, liksom svarta vinbären (nya). De hamnade mellan potatislandet och odlingslådorna, vilket var kanonbra vid skörden, för man kom åt bra från båda hållen!
 
Nyköpta hallon blev sådär och jag har funderingar på att riva upp och slänga dom, men har inte bestämt mig. Vi har en vildhallon-planta i en annan del av trädgården med mycket godare bär, som brukar ge massor bra år. Ev. får de flytta med smultronen upp i en balja. Smultronen satte jag som marktäckare runt hallonbuskar och björnbär, men jag tyckte inte det blev snyggt eller kul, så det ska få flytta upp i en gammal låg regnvattentunna som inte blev tät i fjol, som vi nog ska ha som lite dekor vid nedgången till köksträdgården. Björnbären (nya, taggfri sort) gav ingen frukt alls och ville inte alls klättra på min fina bast-kon (syns på bilden ovan vid fruktträdsbeskrivningen). Havtornen (flyttade) gav ca 7 bär. Antar den behöver längre tid att etablera sig. Gojibären gav inte ett endaste bär vad jag såg. Jag tror knappt dom blommade heller. Vi får se vad som händer i år med dom.
 
 
Lådlandet med utsikt mot huset. Rakt fram ska vi ha en trappa ner från gräsplanen bredvid altanen. Vi har lämnat plats för en bred, förhoppningsvis tillräckligt bred, singelgång. Någon slags stödmur ska dit runt om också, tror vi. Men det är så dyrt med sten, så det har inte blivit av än.
 
 
Lådlandet sett uppifrån gräsplanen.
 


Jag la täckbark med finflis överst mellan de fyra lådorna och blev jättenöjd med det. Här är flisen på plats och maken hade börjat gräva upp för stora gången närmast mur/trappa.

 
Sotis älskar att ligga och mysa i skuggan mellan lådorna när vi har varit där och pysslat. Och vi har varit där massor! Bara tittat, plockat något enstaka smultron (dom sista i november!!), skördat till middagsgrytan, lukat ogräs, myst och trivts i vår nya köksträdgård. Jag har ju visionen om hur det ska bli när det är klart med mig dit ner varje gång också.
 
I övrigt ska "vi" (maken mest) göra gångar runt rabatter och lådor med singel och fundera vidare på stödmur upp mot huset och trappa ner. Rabatterna runt köksträdgården behöver vara större om man ska komma runt och plocka bär på baksidan. Bär-buskrabatterna täckbarkades allihop och det funkade jättebra i den stora bär-rabatten mellan lådor och potatisland, men dom små snabbfixade hallon- och björnbärsrabatterna växte igen ändå med gräs och ogräs. 12 oktober var sista dagen det var roligt att fixa med köksträdgården, och då kom en hel del singel på plats på den utlagda markduken (sista bilden). 
 
 
Dagsläget. Från tvättrumsdörren fick jag ju med alla hörn! Pinnarna i bakkant är fruktträden, gömt bakom gungställningen skymtar man havtornraden med vissna solrosor närmast. Potatislandet är översnöat. Bärbuskar och lådlandet. Blir det ett växthus så småningom hamnar det nog med gaveln precis i vänsterkanten här, där man ser lite ogräs buska sig.
 
Känns som om vi har att göra i år. En grej som kommit till sedan vi började planera är Maltes gungställning. Vi kanske vill ha en sandlåda i någonslags anslutning till den också. Som kanske är i anslutning till köksträdgråden. Vi har bara inte bestämt var än. Ingen panik än så länge, för M har inte fattat det där med sandlådor riktigt än, och kanske aldrig gör det heller om han är en sån där aktiv unge som ska vara i rörelse konstant (vilket det ju verkar som nu).

Saras Scrapblogg och livet runtikring

Mitt scrappande, renoverande, skrubbande, viktresan och mina tassare. Och sedan 2012 det mesta om mitt barn!

RSS 2.0